Din ratiuni birocratice, numele primilor trei securisti din MAE care au facut politie politica nu au fost facute public.

Primii securisti din MAE care au facut politie politica, trei la numar, au fost deconspirati oficial zilele trecute, de CNSAS, potrivit unor surse diplomatice. Premiera in diplomatia romaneasca a avut drept punct de plecare scrisoarea pe care ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a adresat-o CNSAS, in urma cu doua luni.

CNSAS-ului i se cerea verificarea a nu mai putin de 143 de sefi de misiuni diplomatice (ambasadori, consuli generali etc.), 62 de directori generali, directori, directori adjuncti, sefi de compartimente din centrala diplomatica de la Bucuresti, dar si a diplomatilor care detin gradul diplomatic de ambasador in MAE.

Au fost avuti in vedere inclusiv diplomatii detasati de MAE la alte institutii ale statului.

Dupa cum preciza atunci MAE, „scopul solicitarii este de a identifica daca aceste persoane au detinut calitatea de agent sau de colaborator al politiei politice sau daca au desfasurat activitate de politie politica“.

Fals in declaratii

Cei trei sint pasibili de pedeapsa pentru fals in declaratii publice, avind in vedere ca, pentru a-si continua cariera in MAE, la intrarea in vigoare a Legii privind informatiile clasificate, au fost obligati sa spuna daca au facut politie politica sau nu. Doar asa puteau obtine certificate ORNISS de acces la documente secrete.

In chestionarul pe care l-au completat la ORNISS, exista o intrebare precisa: daca cel care solicita accesul la informatii clasificate a facut politie politica sau nu. Logic este ca cei trei au spus ca nu au facut politie politica din moment ce se mai gasesc in centrala MAE.

Orice incercare de a afla de la MAE numele celor trei, functiile lor sau daca se mai gasesc sau nu in serviciu a ramas fara raspuns.

Securisti dovediti

La preluarea mandatului, Mihai Razvan Ungureanu promitea eliminarea din MAE a dinozaurilor comunisti si ai Securitatii, perpetuati in centrala si la misiuni si dupa 1989.

Articol integral in Cotidianul