Sita scumpirilor cerne cu spor piata chiriilor

de Eryka Lang     Prezent
Vineri, 23 iunie 2006, 0:00Una dintre victimele preferate de tavalugul scumpirilor, aproape singura constanta a sectorului imobiliar romånesc, este cu certitudine piata chiriilor. O arata clar statisticile oficiale care, de la an la an, scot la iveala cre steri masive de preturi.

Numai in Bucuresti, fata de perioada similara a anului trecut, tarifele valabile acum sint deja mai mari cu 50-70%. Agentii imobiliari catalogheaza preturile cerute de majoritatea proprietarilor ca fiind absurde si nejustificate. In lipsa alternativelor insa, chiriile umflate i si gasesc rapid clienti.

De si pare aproape imposibil, piata de profil da semne ca este in stare sa faca fata unui nou val de scumpiri. Iar acesta nu va intirzia sa apara, anali stii pietei indicind ca data certa, toamna acestui an.

TARIFELE GARSONIERELOR AU CRESCUT CU PESTE 50% // Anul trecut, pe vremea aceasta, agentii imobiliari se dadeau peste cap sa gasesca oferte cit de cit rezonabile, astfel incit sa nu- si piarda clientii. In privinta cererii pentru garsoniere, cele mai multe dintre bugetele disponibile nu reu seau sa suporte chirii de peste 100 de euro/luna.

La un asemenea tarif, oferta insemna practic o camera, cu dependintele la comun, intr-o cocioaba dintr-o fundatura sau intr-un camin de nefamili sti. O garsoniera lipsita de pretentii, dar locuibila, se inchiria la vremea aceea cu 150 de euro, iar pentru un apartament cu doua camere, la fel de modest, tarifele plecau de la 250 de euro. Astazi, asemenea preturi sint de poveste.

„Cele mai ieftine garsoniere, disponibile acum pe piata, se inchiriaza, in medie, cu 250 de euro pe luna. Iar la apartamentele cu doua camere, cele mai mici tarife sint de 300-350 de euro. Mult, enorm de mult. Pre- turile sint nejustificate, dar chiar si a sa, exista cerere pentru ele", ne-a declarat directorul Centrului Imobiliar Romån (CIR), Lucian Racaru.

Pe termen scurt, adica pina la finalul acestui an, se anunta noi majorari de preturi. „Trendul este ascendent, in toamna fiind previzibile cre steri cu 10-15%", estimeaza Racaru.

VARA ADUCE UN SURPLUS DE OFERTA
Pe piata garsonierelor si apartamentelor din cartierele „populare" ale Capitalei, luna septembrie reprezinta, de ani buni, unul dintre virfurile sectorului inchirierilor. De regula, vara, in perioada concediilor si vacantelor, piata chiriilor amorte ste, de unde si ieftiniri u soare de aproximativ 5-8%.

In toamna insa, se revine in forta, odata cu debutul unui nou an universitar, cind proprietarii ridica preturile cu 10-15%, fiind convin si ca vor gasi mu sterii. „Imediat ce studentii vor intra in vacanta de vara, piata va inregistra un surplus de oferta, de si mare parte din acest tip d clientela va reincepe, in toamna, un nou an universitar, punind astfel presiune pe segmentul cererii.

Practic, studentii prefera sa elibereze vreme de citeva luni, locuintele inchiriate, deoarece economisesc ni ste bani", explica directorul CIR. Economiile nu inseamna insa numai contravaloarea chiriei.

„Pina la urma, ca sa stai decent, ajungi sa plate sti, lunar, pentru o locuinta inchiriata, cam 500 de euro, luind in calcul si costul utilitatilor, adica energie electrica, gaze, apa, preturile acestora inregistrind scumpiri insemnate in ultima perioada", adauga Lucian Racaru.

BNR, VINOVATA DE SCUMPIRI?
Pe linga lacomia proprietarilor, care au mai umflat preturile datorita devalorizarii monedei europene, un alt factor care a cauzat scumpirea chiriilor este insa si politica de creditare restrictionata de banca centrala. Cel putin asta sustine o parte dintre anali stii pietei.

„In 2005-2006, cel mai turbulent element de influenta pe piata chiriilor a fost Banca Nationala. Masurile de limitare a accesului la creditele pentru locuinte au facut ca un numar insemnat de romåni sa devina clienti ai pietei chiriilor.

De regula, ace stia sint tineri cu virste pina la 35 de ani, abia casatoriti sau proaspeti parinti, ale caror venituri nu ii fac eligibili pentru obtinerea unui credit ipotecar. A sa se face ca cererea in cre stere a favorizat majorarea tarifelor de inchiriere", este de parere analistul Radu Zili steanu.

Potrivit acestuia, de si rata la banca, in cazul unui credit luat pe 25-30 de ani, poate reprezenta mai putin decit chiria pe o luna, marele impediment il reprezinta obligativitatea avansului de minimum 25% din valoarea locuintei.

MAREA IEFTINIRE VINE DUPA INTEGRARE
Daca previziunile privind evolutia preturilor pina la finalul anului nu sint deloc imbucuratoare, ve stile bune sint aduse de estimarile pe termen mediu si lung. Consultantii imobiliari sint de parere ca tarifele de inchiriere vor scadea mai rapid decit preturile de vinzare ale locuintelor.

Prognoza este valabila insa pentru apartamentele din blocurile vechi, situate in cartierele secundare ale Bucure stiului. Practic, locuintele vechi, multe dintre ele neamenajate, au inregistrat cele mai mari scumpiri in ceea ce prive ste tarifele de inchiriere, ajungind sa concureze chiar cu locuint e din centrul ora sului. „Pe piata medie, chiriile s-au umflat excesiv.

Daca anul trecut gaseai garsoniere cu 100-150 euro/ luna, acum rar sint oferte cu 200 de euro. Ba chiar exista garsoniere in Rahova pentru care se cer preturi apropiate de cele valabile in Unirii", ne-a declarat Liliana Vasile, directorul Departamentul Inchirieri Rezidentiale din cadrul Regatta. Specula s-a exercitat din plin.

Cererea pentru locuintele din cartierele populare ramine superioara celei pentru apartamentele de lux, astfel incit tarifele s-au multiplicat in timp record. In 2003, in zone ca Iancului si Mihai Bravu, garsonierele se inchiriau cu 100-120 de dolari. Astazi, pentru acelea si locuinte se platesc de 2,5 ori mai multi bani.

Spre comparatie, garsonierele de pe Calea Victoriei, una dintre cele mai scumpe artere din Capitala, se inchiriaza, dupa 3 ani, cu 220% mai scump. „In zonele periferice din Bucure sti, in urmatorii doi ani, putem asista la o stagnare a chiriilor locuintelor din blocuri vechi de 30- 40 de ani.

Depa sirea acestei perioade va aduce insa o scadere a tarifelor de inchiriere ale acestor locuinte, pe fondul unei relaxari a politicii de creditare, a sporirii concurentei ca urmare a aderarii Romåniei la UE si a numarului tot mai mare de apartamente noi, la preturi competitive", afirma Radu Zili steanu.

SEZON ATIPIC PENTRU SEGMENTUL DE LUX
Daca pe piata medie, ieftinirile si scumpirile intervin regulat, la perioade bine delimitate, nu acela si lucru se intimpla si in ce prive ste segmentul de lux. „Situatia este alta comparativ cu 2005, in sensul ca s-au schimbat sezoanele de virf.

In 2005, acestea erau februarie - inceputul lui martie, mai - iunie si sfir situl lui august - inceputul lui noiembrie. Anul acesta, lunile ianuarie si martie au fost extrem de aglomerate, cererea majorindu-se cu 20-30%.

Iar acum, de si a debutat perioada vacantelor si a concediilor, cererea este in cre stere", ne-a spus directorul Departamentului Inchirieri Rezident iale din cadrul companiei Regatta, Liliana Vasile. O alta diferenta, comparativ cu anii trecuti, tine de dimensiunea bugetelor chiria silor de lux.

„Bugetele mari s-au mai mic sorat, si ma refer la veniturile disponibile ale managerilor de top si ale personalului ambasadelor. Bugetele destinate inchirierii nu mai sint ceea ce au fost pina acum citiva ani.

Din pacate, exista proprietari care aud de la unul sau de la altul ca cineva a inchiriat o casa cu 3.000 de euro, si imediat impun acela si tarif de si nu are nici o justificare daca ne uitam la confortul oferit. Drept urmare, aceste proprietati stau foarte mult pe piata", mai spune Liliana Vasile.

Una dintre locatiile recent intrate pe harta chiriilor de lux este Soseaua Nordului, unde oferta a explodat. „De si preturile sint aproape intocmai cu cele din Viena sau Paris, din punctul de vedere al calitatii oferta este foarte saraca", adauga reprezentantul Regatta.

In plus, clientela acestui segment de piata nu mai pare dispusa sa dea oricit pe o proprietate care nu corespunde intru totul cerintelor sale. „Strainii cauta in special apartamente cu living si 4- 5 dormitoare, frecvente pe piata occidentala, precum si case cu gradina.

Pe piata noastra, de si apartamentele noi sint mari ca spatiu, au un numar mic de camere, de regula cel mult 3 dormitoare. Iar vilele cu gradina sint aproape inexistente", mai spune Liliana Vasile.
Integral in Prezent


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


90 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by