O noapte de cazare in Monte Carlo costa 77 de euro, in timp ce la noi, "doar" 65 de euro.

Preturile exagerat de mari la cazarea pe litoralul romanesc, dar si calitatea proasta a serviciilor ii tin, de la an la an, tot mai departe pe turistii straini. Daca in vara lui 1985, la malul marii au venit nu mai putin de 300.000 de nemti, anul acesta abia daca si-au anuntat prezenta 12.000.

Principalii tour-operatori care aduc turisti germani in tara noastra - ITS, TUI, Neckerman, FTI, Intertouring, Romatravel, Karpaten Turism si Miramundi s-au intalnit ieri cu reprezentanti ai autoritatilor locale si ai hotelierilor de pe litoral. "La ora actuala, pe litoralul bulgaresc sunt circa 160.000 de turisti din Germania", a aratat Wolfgang Schuld, reprezentantul ITS.

"Este vorba, in primul rand, despre lipsa unei promovari coerente, a unei mediatizari, in care sa se arate adevarata fata a Romaniei. Nu se stie nimic despre frumusetea Deltei Dunarii, despre litoralul romanesc, despre peisajele montane pe care le aveti. Din cele 15.000 de birouri ale agentiilor de turism din Germania, aproape 100a nu stiu mai nimic despre Romania.

Tot ce se stie la noi in tara este ca Romania este tara de la Marea Neagra, unde, candva, a trait Dracula", a aratat tour-operatorul german.

Hotelierii pierd fiindca nu stiu sa-si trateze clientii

Punctele "slabe", care au pus pe fuga turistii nemti, au fost mentionate, pe rand, de invitatii seminarului. Este vorba, in primul rand, de proasta calitate a serviciilor - "de cate ori ma duc intr-o unitate publica de pe litoral, ospatarul ma priveste cu frica, fara sa ma intrebe ce doresc, daca vreau o cafea", a aratat unul dintre reprezentantii tour-operatorilor.

"Motivatia" se este inca un termen necunoscut societatilor din turism, fie ca este vorba de hoteluri sau restaurante. Cum sezonul estival tine, in realitate, numai 2-3 luni, personalul angajat este necalificat si urmareste doar sa castige cat mai mult, fara sa fie "motivat" de interesul turistului, ci doar de al sau.

Preturile exagerat de mari de pe litoralul romanesc ii sperie pana si pe cei mai temerari turisti. Nemtii se plang ca in Romania preturile la cazare sunt la fel de mari ca in Monaco.

Daca la Monte Carlo, pentru o camera intr-un hotel de trei stele, echivalentul pe litoralul romanesc al unui hotel de patru stele, platesti 77 de euro, la malul Marii Negre o astfel de camera te costa cel putin 65 de euro. Calitatea serviciilor face insa diferenta.

Integral in EvZ