Conservatorii oscileaza, din nou, intre a fi sau a nu fi la guvernare. La Consiliul National de duminica, unde se astepta o decizie transanta in aceasta problema, PC a decis sa ramana la guvernare, cel putin inca sase luni de acum incolo dar a pus conditii partenerilor de guvernare.

Discutiile de duminica, ce se anuntau tensionate, nu au avut rezultate spectaculoase, 332 de membri votand "pentru" ramanerea la guvernare si doar 23 fiind "impotriva".

Conservatorii au criticat dur guvernul si partenerii de Coalitie, acuzandu-i de comportament nedemocratic si de coruptie dar, pe de alta parte, au invocat interesul national si au decis sa ramana la guvernare, cel putin pana la 1 ianuarie 2007.

Conservatorii pun insa conditii: renegocierea protocolului Coalitiei, masuri pentru functionarea la nivel local al Coalitiei si sustinerea de catre Coalitie a propunerilor legislative ale PC, mai ales legea privind controlul averilor si amendamente la Codul fiscal, solicitari prevazute in rezolutia adoptata de Consiliul National.

“Nu e vorba de un santaj, nu e vorba de a incerca sa cerem lucruri care nu au o logica fundamentala si nu sunt in binele tarii. Dupa cum ati auzit, nimic din ce am cerut noi nu e in afara programului de guvernare.

Totul e in cadrul programului de guvernare si eu cred si in maturitatea dlui premier, si a dlui Boc si a dlui Marko Bela ca vor intelege nevoia de a intra in normalitate”, a motivat Voiculescu decizia de a ramane la guvernare, punand in prim plan “interesul national”.

El s-a aratat insa profund nemultumit de modul in care functioneaza Coalitia:

“Nu vreau sa mai fim partasi la o lupta electorala permanenta, la o lupta intre PNL si PD, la un esec al aderarii Romaniei la UE. Din punctul meu de vedere: noi nu putem ramane la guvernare in conditiile actuale si sa acceptam sa fim tratati fara respect de parteneri”, a spus Voiculescu.

Pe de alta parte, liderilor judeteni le este cerut sa anunte la nivel national orice disfunctionalitate la nivel local in cadrul Coalitiei.

Consiliul National al PC l-a mandat pe Voiculescu sa asigure o formula de guvernare stabila si eficienta impreuna cu partenerii de guvernare pentru a asigura integrarea in UE.

Daca in 6 luni, Coalitia nu le respecta conditiile, conservatorii spun ca ies de la guvernare.

Totodata conservatorii l-au nominalizat pe Bogdan Pascu, lider de grup la Camera Deputatilor, in functia de vicepremier, Voiculescu renuntand la nominalizarea in functie.

Vineri, doua dintre organizatiile Partidului Conservator din judetul Prahova, Busteni si Comarnic, au trecut la Partidul Democrat. Ce 2 000 de "dezertori" au spus ca nu se mai regasesc in politica promovata de conservatorii de la centru. De altfel vicepresedintele PD, Cezar Preda i-a invitat pe toti conservatorii sa treaca la Partidul Democrat.

Discutiile de duminica din PC au avut loc in contextul scandalului iscat dupa ce CNSAS a decis ca presedintele conservator, Dan Voiculescu a facut politie politica pe vremea comunismului.

Desi conservatorii au amenintat, pana acum, de mai multe ori ca se retrag de la guvernare, este pentru prima data cand problema s-a discutat in forul cel mai inalt de conducere a partidului, insa fara rezultate spectaculoase.