Pentru a beneficia de subventii europene, agricultorii trebuie sa utilizeze o suprafata de cel putin un hectar si sa pastreze terenul curat.

Taranii care lucreaza cel putin un hectar de pamint vor putea de anul viitor sa solicite bani de la Uniunea Europeana. Pentru a beneficia de plati directe este important sa lucreze suprafete formate din parcele de cel putin 0,3 hectare.

Daca aceasta conditie este indeplinita si in plus figureaza in Registrul Fermelor realizat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, agricultorul poate depune o cerere de solicitare in acest sens. „Se pot adresa centrelor locale ale Agentiei toti cei care lucreaza pamintul.

Nu trebuie sa fie proprietari, este suficient sa administreze terenul pentru a fi eligibili”, a precizat Nicolae Sterghiu, directorul general al APIA.

Taranul trebuie sa figureze in Registrul Fermelor

Pentru a se putea acorda subventiile, in acest an, fermierii au fost inregistrati de specialistii APIA in Registrul Fermelor. Acesta trebuia sa fie gata din martie, dar din pacate nu este finalizat nici acum.

Oricum, daca apare in acest Registru, agricultorul va primi acasa anul viitor o cerere de subventie pretiparita cu datele declarate la inregistrare si un material grafic pe care sa isi identifice parcelele. Fermierii vor putea astfel sa indice numai schimbarile fata de momentul inregistrarii.

Apoi, datele vor fi introduse in calculator si comparate cu suprafata de referinta. In cazul in care suma suprafetelor declarate de fermieri ca parcele agricole utilizate este mai mare decit suprafata de referinta, este clar ca unul sau mai multi tarani au estimat gresit suprafetele folosite.

Articol integral Cotidianul