In perioada 2003-2005, ajutoarele de stat acordate agentilor economici cu certificate de investitor in 28 de zone defavorizate au depasit 196,6 milioane lei, a anuntat luni Consiliul Concurentei, care a verificat peste 1450 de companii.

Valoarea ajutorului de stat sub forma scutirii impozitului pe profit a depasit 189,6 milioane lei, cel oferit prin fonduri nerambursabile a fost de peste 4,5 milioane lei, iar ajutorul pentru crearea de locuri de munca a depasit 2,4 milioane lei.

Consiliul Concurentei a efectuat in perioada martie - iunie 2006 o monitorizare a ajutoarelor de stat acordate agentilor economici cu certificate de investitor in 28 de zone defavorizate, fiind verificate 1497 companii.

Potrivit autoritatii nationale de concurenta, in perioada monitorizata, ajutorul sub forma scutirii impozitului pe profit acordat firmelor cu activitate in zonele defavorizate a depasit 189,6 milioane lei, iar cel sub forma fondurilor nerambursabile a fost de peste 4,58 milioane lei.

Pentru crearea de locuri de munca, firmele verificate au primit ajutoare financiare de peste 2,4 milioane lei, care impreuna cu ajutoarele pentru investitii, au generat crearea unui numar de circa 45.000 locuri de munca.

La calculul intensitatii ajutorului de stat s-a luat in considerare valoarea ajutoarelor de stat primite de agentii economici incepand cu data de 2 ianuarie 2003 si costurile eligibile aferente investiilor realizate pana la data de 15 septembrie 2004.

Valoarea totala a investitiilor realizate (pana la 15 septembrie 2004) in zonele defavorizate a depasit doua miliarde lei pentru achizitii de terenuri, constructii de cladiri, hale industriale, echipamente si utilaje, precum si pentru masini necesare desfasurarii activitatii in zona.

Activitatile desfasurate de agentii economici in zonele defavorizate sunt in principal din sectorul industriei prelucratoare, confectii textile, fabricarea produselor de patiserie, constructii metalice, lucrari de constructii si instalatii, comert, etc.

Din cele 1497 de firme verificate, vor putea beneficia in continuare de ajutor de stat un numar de 1377. Restul firmelor se afla in diverse situatii care nu mai permit acordarea de ajutoare de la stat.

Ca efect al controalelor repetate ale Consiliului Concurentei si datorita instiintarii agentilor economici asupra sumelor de care mai pot beneficia, s-a inregistrat o scadere a numarului agentilor economici care au depasit nivelul maxim admis al intensitatii, de la 32 agenti economici in primavara anului 2005 si 20 agenti economici in toamna anului 2005, la 6 agenti economici in actiunea din primavara anului 2006.