Willy Sagnol, care va ajunge marti la cea de-a 42-a selectie, a acordat bisaptamanalului francez France Football un interviu in care vorbeste despre intalnirea-soc dintre Franta si Spania din optimile Campionatului Mondial. Sagnol admite ca ibericii sunt favoritii acestui meci, dar atentioneaza asupra formei bune a Frantei si a optimismului din tabara sa.

France Football: Care va fi cheia acestui meci impotriva Spaniei?

W. Sagnol: Am vizionat deja jocurile acestei echipe a Spaniei si este clar ca are n potential ofensiv remarcabil. De asemenea, are o buna posesie a balonului, si trei mijlocasi extrem de laboriosi, dar si foarte buni tehnicieni: Xavi, Xabi Alonso si Senna. Va trebui ca noi sa reducem spatiile pentru a evita situatia in care Spania va pasa mult, ceea ce ne-ar face sa alergem prea mult.

France Football: Te surprinde nivelul actual al echipei iberice?

W. Sagnol: Nu, pentru ca jucatorii lor evolueaza la cluburi mari si au dovedit deja nivelul lor excelent in meciurile din Liga Campionilor. Da, pentru ca Spania reprezinta un amalgam de jucatori tineri si jucatori experimentati, si e greu sa-i faci pe toti sa aiba aceleasi obiective.

France Football: Pentru prima oara, Franta nu este favorita. Este acesta un avantaj?

W. Sagnol: Sincer, nu. In schimb, aceasta situatie pune ceva mai multa presiune pe umerii Spaniei. Unele echipe stiu sa gestioneze aceasta presiune si se servesc de ea pentru a deveni si mai puternice. Altele nu pot face insa asa si o presiune prea mare le anihileaza potentialul initial. Vom vedea ce va fi.

France Football: Spaniolii au avut de doua ori mai mult timp sa se odihneasca. Va temeti de acest aspect?

W. Sagnol: Nu. Patru zile reprezinta un interval obisnuit intre un meci din campionat si unul din Liga Campionilor. O perioada de pauza de 8-9 zile fara meci poate insemna o pierdere de ritm. Chiar daca aceasta situatie poate jena pe cineva, nu este cazul Frantei. As spune acelasi lucru despre Zidane, care a fost suspendat vineri. Fizic, este un avantaj, dar sper ca el va reintra repede in ritmul de joc.

France Football: De unde vine aceasta siguranta aproape tangibila in interiorul lotului francez?

W. Sagnol: Chiar si dupa meciurile cu Elvetia si Coreea stiam ca ne vom califica. Si in timpul meciurilor de calificare la CM era acelasi lucru. In ultimii doi ani am facut totul intr-un stres destul de mare. Dupa ce am depasit acest stres, de fiecare data am fost usurati, dar nu satisfacuti. Dar si Spania este extrem de increzatoare in sansele sale.

Dar un meci cu calificarea pe masa schimba total datele problemei. Faptul ca am simtit deja parfumul unui astfel de meci impotriva selectionatei din Togo poate fi un usor avantaj pentru noi.

France Football: Diferenta de virsta medie intre Spania si Franta este un handicap fizic sau un atu din punct de vedere al experientei competitionale?

W. Sagnol: E clar ca, intr-un astfel de meci, e bine sa ai mai multa experienta decit sa nu ai deloc. Oboseala nu s-a facut inca realmente simtita. Am muncit bine cu fizioterapeutul nostru, si acum se vad efectele benefice. In concluzie, cred ca virsta nu va fi un element determinant, dar experienta poate fi decisiva.

France Football: Toata lumea are impresia ca Franta nu a ajuns inca la potentialul maxim, si multi se indoiesc ca poate face acest lucru. Ce crezi?

W. Sagnol: Sper ca nu am atins potentialul maxim. Jocul nostru se poate ameliora, pentru ca nu ne putem atinge obiectivele daca vom juca precum contra Elvetiei si Coreei de Sud. Dar nu suntem singurii in aceasta situatie. Este si cazul Germaniei, al Angliei, Portugaliei. Este eterna problema a primelor meciuri din Campionatul Mondial.

Plonjezi in necunoscut si este greu sa dai randament maxim, pentru ca ai cei mai puternici adversari in primele meciuri. Dar faza grupelor poate deveni un bun antrenament pentru fazele eliminatorii.