Ordonanta de Urgenta nr. 44 din 14 iunie 2006 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si a Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii.

Modificari aduse OUG 148/2005

• Persoanele care sunt indreptatite sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului, reglementata de prezenta ordonanta de urgenta, si realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, beneficiaza de un stimulent in cuantum lunar de 300 lei (RON).

Stimulentul prevazut mai sus se acorda si persoanelor care au fost indreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului, reglementata de dispozitiile aplicabile pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta cuprinse in Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr.

303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.

452/2001, precum si de alte acte normative referitoare la stabilirea si acordarea acestui drept, denumite in continuare acte normative speciale.

In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului si solicita dreptul la stimulent, plata acestei indemnizatii se suspenda.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar este de 100 lei (RON).

Modificari aduse Legii 61/1993

• Se instituie alocatia de stat pentru copii ca forma de ocrotire a statului acordata tuturor copiilor, fara discriminare.

Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii toti copiii in varsta de pana la 18 ani.

In situatia tinerilor care au implinit varsta de 18 ani si care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, alocatia de stat pentru copii se acorda pana la terminarea acestora.

Tinerii care au implinit 18 ani si care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical.