Drogurile au devenit mai ieftine, mai pure, mai puternice si mai usor de procurat, au anuntat zilele trecute, deloc veseli, oficialii Comisiei Europene (CE), care au observat ca industria "de profil" se afla intr-o stare excelenta.

UE propune un plan care vizeaza o politica de armonizare a legislatiei la nivel comunitar, implicarea societatii civile si, evident, stoparea traficului.

Statisticile oferite de Centrul European de Monitorizare pentru Droguri si Adictii (EMCDDA) arata o crestere constanta a consumului de droguri de orice fel la nivelul statelor europene.

In consecinta, numarul deceselor cauzate de supradoze este si el ridicat - 8.000 in fiecare an, in special in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. Specialistii estimeaza ca numarul real al deceselor produse in urma consumului de droguri este de fapt triplu, cel putin.

Moda "ciupercilor magice"

In ciuda noilor tendinte de consum, canabisul ramane in continuare cel mai popular drog, spune raportul EMCDDA. Aproape 12 milioane de europeni de toate varstele il consuma in fiecare luna, iar trei milioane dintre acestia au facut deja din fumatul jointurilor un obicei zilnic.

Studiul arata totodata ca ecstasy-ul se afla pe locul doi in topul preferintelor. 8% din tinerii europeni consuma drogul in mod constant, dar valorile difera de la o tara la alta. Romania, spre exemplu, se afla printre tarile cu cele mai reduse niveluri de consum de ecstasy pe parcursul vietii, sub 2a, alaturi de Norvegia, Malta, Finlanda sau Turcia.

Tarile cu cele mai ridicate rate ale prevalentei consumului de ecstasy pe parcursul vietii au fost Republica Ceha (8a), precum si Estonia, Spania, Irlanda, Olanda si Marea Britanie, toate cu 5%.

Cocaina este si ea printre drogurile preferate, in conditiile in care 1,5 milioane de europeni o consuma lunar. Noua tendinta in consumul de substante a venit insa odata cu asa-numitele "ciuperci magice" halucinogene.

Republica Ceha, Olanda, Franta si Belgia inregistreaza rate-record la consumul acestui drog - 8%. Cel putin in comparatie cu nivelul de sub 0,5% din Romania, Cipru sau Finlanda.

Integral in EvZ