A impuscat un om in cap si este liber. Incidentul s-a petrecut cu cateva zile in urma, pe malul lacului Vacaresti, in vazul oamenilor. Procurorul n-a considerat necesar sa elibereze mandat de arestare.

Pe alocuri s-a incercat o asociere cu cazul Iovan, pe motiv de incalcare a proprietatii private, numai ca aici situatia este cu totul alta.

Victima venise la scaldat cu sotia si cativa vecini, i s-a spus ca lacul ar fi proprietate privata si a incercat sa afle daca e sau nu adevarat, intrebandu-l pe presupusul proprietar aflat in apropiere.

Acesta si-a chemat tatal vitreg pentru a-i alunga pe "intrusi". Batranul a venit cu pusca, a inceput sa insulte, sa traga focuri de arma si, dupa ce oamenii au intrat in masina pregatindu-se sa plece, a tras prin geam, de la mica distanta, cu sange rece, aproape omorandu-l pe sofer.

Nici o asemanare cu cazul Iovan, unde un infractor care patrunsese prin efractie, noaptea, in casa oamenilor, cu gand de furat sau cine stie de mai ce, a fost impuscat. In cazul de la Vacaresti situatia sta tocmai invers.

De inchiriat s-a inchiriat numai luciul de apa, nu si malurile, ceea ce inseamna ca victima avea cel putin acelasi drept de a se afla acolo ca si agresorul, iar atentatul la proprietate (masina asupra careia s-a tras) a fost comis de agresor, nu de victima.

Agresorul n-avea permis de portarma, era violent, se pare ca si beat, dar e liber gratie justitiei romanesti! Procurorul nu l-a considerat un pericol social! Poate era impresionat de pozitia "Carciumarului" in actuala ierarhie a fotbalului autohton.

Individul a infiintat o asociatie cu denumire hilara, s-a folosit de cativa fotbalisti cunoscuti si, prin diverse jocuri altminteri obisnuite in subsolurile urat mirositoare ale Federatiei, s-a invartit de un loc cu drept de vot in comitetul executiv.

Comportamentul violent al individului s-a manifestat de nenumarate ori si vizavi de sateni, dar n-a avut nici un fel de ecou la politia locala.

Din nefericire, cazul e emblematic pentru modul cum functioneaza institutiile abilitate sa vegheze la respectarea legii in Romania.

Faptul ca nu mai avem stegulete rosii la Justitie si Afaceri Interne (JAI) se datoreaza in foarte mare masura increderii de care se bucura Monica Macovei la nivel de structuri europene si mai putin unei reforme reale, din radacini a sistemului.

Avem cazuri flagrante, in care indivizi care impusca oameni in cap, in locuri publice, in fata martorilor, sunt lasati liberi, in timp ce la arest sunt trimisi tot felul de banuiti pe baza de dosare facute la plesneala. Inca n-am aflat, oficial, dupa ani de cercetari, daca Patriciu si Tender sunt vinovati.

Ii vedem ba avand incredere nelimitata in justitie, ba cu paturica si pernuta intrand la arest. Cat despre procese, acestea bat pasul pe loc. Sunt nenumarate alte cazuri de rasunet unde impricinatii stau o luna, doua sau mai multe in arest, dupa care ies si nu se mai stie nimic de proces.

De fapt, asta-i regula, nu exceptia. Pe partea cealalta, tot soiul de zdruncinati periculosi sunt lasati in libertate. Cat priveste politia, n-am mai vazut un sectorist sau un sergent de strada (cum vreti sa-i spuneti) de ani de zile.

In schimb, pe politistii de rand ii auzim vaicarindu-se ce salarii mici au, pe sefi ii vedem prezentand statistici cu cate bande de borfasi sau de drogati bantuie prin Bucuresti, iar de maharii cei mari auzim doar cand sunt bagati in scandaluri cu viloaie, schimburi ilegale de terenuri ori protejarea unor capi ai clanurilor mafiote.

E jale cu Justitia si Politia din patria noastra! Daca nu se taie adanc si rapid cu bisturiul, puroiul ar putea duce la septicemia intregului sistem.