Si pro, dar si contra. Asa poate fi rezumata atitudinea formatiunilor parlamentare fata de propunerea PNL de retragere a trupelor militare din Irak. Iar acest lucru arata ca dezbaterea acestei initiative in Parlament va genera discutii aprinse, cu un final imprevizibil.

Presedintele PD, Emil Boc condamna hotararea ministrului Apararii de a cere CSAT retragerea trupelor romanesti din Irak. El o considera o “eroare politica” si o “decizie iresponsabila”. Parerea personala a lui Boc este ca acum nu se impune retragerea soldatilor romani.

“O asemenea decizie nu se ia in forul unui partid ca sa aruncam in aer cancelariile statelor cu care suntem in parteneriat in NATO pentru ca aceasta decizie nu are implicatii doar pentru un catun dintr-o comuna ci pentru partenerii NATO. E o eroare politica sa decizi in forul unui partid politic.

In al doilea rand, aceasta declaratie afecteaza grav credibilitatea Romaniei”, a declarat Emil Boc la Realitatea TV.

Contactat de HotNews.ro, Cristian Radulescu, liderul grupului PD din Parlament a fost destul de reticent in aprecieri. “Eu cred ca din punct de vedere al relatiilor politice in cadrul partidelor aflate la guvernare ar fi trebuit ca aceasta decizie a liberalilor sa fie discutata initial in interiorul Coalitiei. Liberalii nu trebuiau sa ia singuri aceasta decizie, ci sa ne fi consultat.

In ceea ce priveste propunerea lor catre CSAT nu sunt in masura sa spun daca sunt de acord sau nu. CSAT va decide”.

Aparent surprinzator, dar doua partide aflate constant in disputa au aceeasi opinie in ce priveste acest subiect: PRM si UDMR sustin retragerea trupelor din Irak. Pe aceeasi baricada se situaeza si Partidul Conservator.

Deputatul PRM Lucian Bolcas crede ca mandatarea ministrului Apararii de catre PNL pentru a solicita retragerea trupelor din Irak e „o reactie omeneasca pentru ca „nu mai trebuie sa curga sange romanesc pe pamant strain, pentru o cauza care nu este a Romaniei”.

Lucian Bolcas a precizat ca PRM isi exprima vointa politica pentru a sustine propunerea de retragere a trupelor din Irak. De altfel, PRM a cerut de doua ori in acest an, prin liderul sau, Corneliu Vadim Tudor, retragerea trupelor din Irak.

Si UDMR sustine retragerea trupelor romanesti din Irak, a declarat deputatul UDMR Kelemen Hunor, care a aratat ca liderul Uniunii a aflat de decizia liberalilor in acest sens de la premierul Calin Popescu Tariceanu, inaintea anuntului oficial al PNL.

„Noi nu am aflat din presa aceasta initiativa a PNL, ci inainte sa fie publica”, a spus deputatul UDMR, care a apreciat ca a sosit momentul sa fie facut un calendar de retragere a trupelor romanesti din Irak.

La rindul sau, Sabin Cutas, vicelider al grupului parlamentar PC din Senat a declarat pentru HotNews.ro: “Noi suntem de acord cu acesta propunere a liberalilor, sustinem retragerea trupelor din Irak in conditiile in care in urma cu un an si jumatate am trimis o scrisoare presedintelui tarii prin care solicitam exact acest lucru.

Este cazul ca Romania sa-si retraga trupele din Irak. Este adevarat ca nu am fost consultati in coalitie de catre liberali privind aceasta propunere, dar noi - repet - suntem de acord”.

Singurul partid care, pina una-alta, ramine in expectativa este PSD. Liderul social-democrat Adrian Severin considera ca acest subiect trebuie privit nuantat.

"Romania trebuie sa-si exprime clar pozitia in cazul unei retrageri, trebuie sa se gasesca o cale de mijloc in acest sens. Pe de o parte, Romania a luat parte la activitatile organizatiilor europene si euro-atlantice si trebuie sa-si asume responsabilitati si angajamente.

Nu se poate sa ne retragem de pe campul de lupta in conditii de lasitate sau din cauza frici si a costurile umane si materiale", considera Severin.

"Pe de alta parte, nu trebuie sa fim de acord nici sa stam In Irak daca nu mai e nevoie. In acest caz este vorba despre o retragere logistica militara si trebuie sa ne asiguram ca nu lasam haos in urma noastra. Depinde de ce a avut premierul Traiceanu in minte atunci cand a propus retragerea trupelor. CSAT trebuie sa gaseasca o cale de mijloc".