In urmatoarele trei luni ale acestui an, atat activitatea din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii cat si preturile vor creste, potrivit estimarilor exprimate in luna iunie 2006 de catre managerii societatilor comerciale, informeaza o ancheta a Institutului National de Statistica (INS).

Potrivit estimarilor managerilor, preturile lucrarilor de constructii vor avea un ritm de crestere mai mare decat cel prognozat in luna anterioara.

Pentru perioada iunie-august 2006, managerii din industrie estimeaza o crestere a volumului productiei, atat pe total (sold conjunctural +27%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din intreprinderile cuprinse intre 50 si 249 salariati (sold conjunctural +33%).

In luna anterioara, potrivit estimarilor managerilor, cresterea volumului productiei avea pe total un sold conjunctural de +26%.

Soldul conjunctural reprezinta diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere - % scadere) si exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta.

In privinta preturilor produselor industriale, managerii din industrie considera ca acestea isi vor mentine trendul ascendent (sold conjunctural +16%), dar intensitatea va fi mai mica in comparatie cu prognoza din luna precedenta (sold conjunctural +21%).

Numarul de salariati insa va avea o tendinta de stabilitate, scaderile care se vor inregistra la intreprinderile cu 500 salariati si peste, urmand a fi compensate de usoare cresteri la celelalte grupe de intreprinderi.

In constructii, majoritatea managerilor sunt de parere ca volumul productiei isi va mentine tendinta de crestere (sold conjunctural +52%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +44%), la toate tipurile de intreprinderi.

Si in acest sector economic preturile vor creste (sold conjunctural +49%), dar intensitatea va fi mai mare decat de prognoza din luna anterioara (sold conjunctural +35%). Aceeasi tendinta ascendenta se va inregistra si in privinta numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural +30%).

In sectorul comertului cu amanuntul, managerii companiilor estimeaza o crestere a vanzarilor de marfuri, cu un sold conjunctural de + 30% pe total activitate. Preturile de vanzare cu amanuntul se vor mentine, in opinia majoritatii managerilor din acest sector, in crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +37%), dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana acum (63% din opinii).

De asemenea, numarul de salariati va fi in usoara crestere (+6% sold conjunctural).

In sectorul servicii se asteapta in urmatorele trei luni o crestere atat pe total activitate (sold conjunctural +19%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Preturile vor inregistra cresteri (sold conjunctural +17%), iar numarul de salariati va creste usor (sold conjunctural +6%).