Toti proprietarii de vaci de lapte care vor sa vanda laptele sau produsele lactate vor trebui sa aiba cota de lapte, de la 1 aprilie 2007.

Executivul a stabilit modul in care Romania va gestiona cota de lapte de 3,057 milioane tone, pe care a obtinut-o in urma negocierilor cu Uniunea Europeana.

Fiecare proprietar de vaci de lapte, indiferent de numarul vacilor detinute, poate solicita cota de lapte. Circa 1,2 milioane de persoane fizice sau juridice au dreptul sa solicite cota de lapte.

Cota se refera doar la livrarile catre unitatile de procesare si la vanzarile directe si nu include autoconsumul.

Solicitarile se depun la filialele judetene ale Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL), din cadrul Agentiei Nationale de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, pana la 31 octombrie 2006.

Din 1 noiembrie 2006, se calculeaza cantitatea totala de lapte de cota solicitata, iar daca va fi mai mica de 3,057 milioane tone, diferenta se constituie in asa-numita rezerva nationala.

Potrivit actului normativ, cotele individuale de lapte se acorda pentru livrari si/sau vanzari directe, in baza unei solicitari scrise adresate DACL, prin emiterea unei decizii si inscrierea in Registrul Cotelor.

Producatorii care in perioada 1 aprilie 2006 - 31 martie 2007 au incetat activitatea de productie, nu beneficiaza de cote individuale de lapte.

Daca producatorii nu vand pe piata 100% din cota solicitata, aceasta li se diminueaza corespunzator cu cantitatea nevanduta. Producatorii care realizeaza sub 70% din cota solicitata o vor pierde integral.

Romania va fi penalizata daca depaseste cota de lapte. Pentru fiecare tona de lapte realizata peste cota alocata, Romania va plati o taxa de 278,3 EUR. Sumele vor fi imputate producatorilor care au realizat depasirile si le va imputa aceste sume.

Hotararea stabileste ca producatorul care detine cota individuala de lapte pentru livrari si comercializeaza in timpul anului de cota o cantitate mai mare decat cota de lapte disponibila, trebuie sa plateasca contributia la taxa de 100 kg lapte prevazuta in OG nr. 48/2005 privind organizarea pietei de lapte.

De asemenea, producatorul care livreaza cumparatorilor o cantitate de lapte mai mare decat cota individuala de lapte disponibila este obligat sa plateasca o taxa de depasire pentru cantitatea suplimentara.

Producatorul care comercializeaza o cantitate de lapte peste cota individuala de lapte pentru vanzari directe detinuta, precum si cel care nu detine cota individuala de lapte, plateste taxa pentru cantitatea de lapte comercializata.

Daca la sfarsitul anului de cota rezulta depasirea cotei nationale de lapte, producatorii care au depasit cota individuala de lapte pentru livrari si/sau vanzari directe sunt obligati sa plateasca o taxa stabilita anual de Comisia Europeana.

Producatorii vor vira direct Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura contributia pentru depasirea cotei individuale de lapte pentru vanzari directe.