Documente:
Despre solicitarea MApN
(29.06.2006) FLV

[d:1:d]Presedintele Traian Basescu a calificat declaratiile facure joi dimineata de premier si de ministrul Apararii Nationale drept un "atentat grosolan la interesul national". El spune ca solicitarea trimisa de MApN de retragere a trupelor din Irak este una ilegala, deparece, conform legii, doar premierul are acest drept.

Basescu a subliniat insa ca presedintele tarii este singura persoana care dispune deplasarea de trupe armate, pozitia CSAT fiind una consultativa. Seful statului a anuntat convocarea pentru vineri a unei sedinte a CSAT.

De asemenea, presedintele a declarat ca trupele romanesti din Irak se afla sub mandat ONU. "Probabil le joaca feste memoria. Ar fi trebuit sa se ducomenteze mai mult, trupele romanesti in Irak sunt sub mandat ONU. Trupele britanice si americane cind au invadat Irakul nu aveau mandate ONU. Romania nu a trimis trupe in Irak decit cind a existat mandate ONU. Singurele trupe de ocupatie sunt cele britanice si cele americane."

Timp de aproape o ora, Basescu a aruncat sageti catre liderii lierali, unele din ele nimerindu-l pe ministrul Apararii: "Ministrul Atanasiu nu intelege limba engleza. A inteles ca e ceva despre retragerea trupelor. Am convingerea ca e vorba despre o confuzie. Si, din cate stiu a avut o suspiciune ca o sa anunt eu ceva in seara asta."

In ceea ce-l priveste pe Tariceanu, seful statului, pe linga catalogarea acestuia, in doua rinduri, ca mincinos, si-a repetat regretul de a-l fi desemnat in functia pe care o ocupa. "Am avut tot timpul respect pentru functia de prim-ministru, dar asta nu inseamna automat sa am respect si pentru o persoana", a mai afirmat Basescu.

Presedintele spune ca Tariceanu nu are puterea de a declansa alegeri anticipate: "Daca isi da demisia din functia de prim ministru isi incheie carierea politica. Eu nu il voi mai nominaliza".

El considera ca nu a fost important ca joi sa aiba vreo discutie cu premierul sau cu ministrul Apararii si ca s-a concentrat asupra lamuririlor acordate "cancelariilor din Europa si de peste ocean". "Patru ore am discutat cu cancelarii din Europa si de peste ocean sa-i lamuresc ca nu este o decizie luata. Abordarea americana a fost: sunteti suverani, faceti ce hotariti.

Dar ne suprinde ca nu ne-ati anuntat. Nu ne dati o lovitura neasteptata. Dar ne asteptam sa fiti corecti cu noi", a declarat Basescu pe postul public.

Presedintele a anuntat ca planurile Romaniei legate de trupele dislocate in Irak prevad, in toamna acestui an, retragerea a aproximativ 260 de persoane: un detasament si doua grupuri de politie militara. Conform declaratiilor lui Basescu, din lunile septembrie-octombrie, Romania va avea doar 630 de soldati in Irak.

El spune ca nu s-a discutat nici un moment despre retragerea integrala a trupelor, dar considera ca o dezbatere publica pe acest subiect este buna.

La citeva minute dupa terminarea emisiunii pe TVR 1, la Antena 3, Calin Popescu Tariceanu a replicat firav la declaratiile lui Basescu, afirmand ca astfel de solicitari de retragere a trrupelor au fost facute si in celalalte state prezsente in Irak.