Cinci banci mici (Banca Transilvania, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank) au incheiat un protocol care permite clientilor acestora, posesori de carduri, sa retraga numerar de la oricare dintre bancomatele celor cinci banci cu un comision mai mic cu 20.000 de lei vechi decat cel perceput la bancomatele celorlalte banci din Romania.

Bancile percep pentru retragerile de numerar de la bancomatele proprii comisioane ce variaza intre 0 si 0,2%, insa pentru retragerile de la bancomatele altor banci, comisionul e standard, conform unui acord comun: 0,5% + 25.000 de lei vechi.

Acum insa, la cele cinci banci mentionate, comisionul este de 0,5% + 5.000 de lei vechi, in cazul in care posesorul unui card al uneia dintre bancile din noul club il foloseste la o alta banca din cadrul clubului.

Pentru practicarea noilor tarife, noul club bancar are nevoie de avizul Consiliului Concurentei, care inainte de a lua o decizie este nerabdator sa afle opiniile restului bancilor, BNR, Visa, MasterCard etc. Poate ca si a noastra?

Problema este ca cei cinci viteji au trecut deja la fapte, adica la aplicarea protocolului si, in consecinta, la aplicarea tarifelor cu reducere pentru retragerile de numerar de la bancomate, inainte de a obtine acordul Consiliului Concurentei. O fi legal, n-o fi, cineva trebuie sa stie.

Comunicatul de presa al Consiliului Concurentei:

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie ca urmare a cererii de dispensa inaintata de Alpha Bank Romania, Banca Romaneasca, Piraeus Bank Romania, Volksbank Romania si Banca Transilvania.

Aceste banci au solicitat Consiliului Concurentei acordarea beneficiului exceptarii individuale in cazul acordului de colaborare privind stabilirea in comun a nivelului comisionului bancar aplicat tranzactiilor efectuate cu carduri emise de catre bancile semnatare, pe automatele bancare din reteaua acestora.

Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici sau asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia.

Integral in GhiseulBancar.ro