La sfarsitul lunii mai, creditul neguvernamental a atins nivelul de 72,3 miliarde lei, in crestere cu 53,3% fata de perioada similara a anului trecut, ca urmare a majorarii cu 100% a componentei in lei si cu 22,6% a componentei in valuta exprimata in lei, a anuntat vineri Banca Centrala a Romaniei.

La sfarsitul lunii aprilie a acestui an, creditul neguvernamental inregistrase o crestere de 51,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Marti BNR a adoptat doua masuri menite sa limiteze cresterea creditarii, in special a componentei in lei.

In luna mai, creditul neguvernamental a crescut cu 6,1% (5,5% in termini reali) fata de luna anterioara a acestui an, pana la nivelul de 72,3 miliarde lei. Creditul neguvernamental in lei a depasit valoarea de 37,6 miliarde lei iar cel in valuta a trecut peste nivelul de 34,6 miliarde lei.

Creditul neguvernamental in lei acordat populatiei a avut o crestere, la sfarsitul lunii mai, de 125% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, atingand valoarea de 16,8 miliarde lei. In luna aprilie a acestui an, valoarea creditului neguvernamental in lei acordat populatiei a depasit 15,5 miliarde lei, in crestere cu 121,9% fata de aprilie 2005.

Marti, 27 iunie 2006, in scopul reducerii cererilor de creditare si in dorinta de a controla evolutia inflatiei, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a majorat rata dobanzii de politica monetara de la 8,5% la 8,75% pe an si rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, cu scadenta mai mica de 2 ani, de la 16 la 20%.