In timp ce presedintele Basescu plingea la aeroport in fata sicriului militarului roman ucis in Afganistan si dadea publicului asigurari ca serviciile speciale fac tot posibilul sa previna orice atentate teroriste, domnul Tariceanu pregatea in tacere lovitura cu retragerea din Irak.

In urma cu citeva zile, pe cind era dezbatuta in Parlament motiunea de cenzura a PSD, discursul premierului Tariceanu, scris de acasa, s-a incheiat cu o fraza aparent ajunsa acolo din eroare: „...va rog sa va feriti de ziua in care o sa devin eu un partizan al alegerilor anticipate!“.

Am fost surprins sa aud asa ceva din partea dlui Tariceanu, considerat un adversar al alegerilor anticipate si nu fara motiv, deoarece se considera ca anticipatele ar fi acum mortale pentru PNL si pentru premierul liberal. Chiar m-am gindit ca a fost o eroare a dlui Tariceanu sa vorbeasca despre anticipate.

Joi insa, 29 iunie 2006, acelasi domn Tariceanu a aratat ca aducerea in discutie a anticipatelor cu doar doua zile inainte nu a fost o intimplare si nici o eroare, ci a fost un lucru calculat.

Asta pentru ca joi premierul a anuntat public decizia PNL de a sustine retragerea celor 890 de ostasi romani din Irak si ca ministrul liberal al Apararii, dl Atanasiu, va propune in Consiliul Suprem de Aparare al Tarii acest lucru.

Aceasta mutare a PNL i-a lasat in ofsaid atit pe presedintele Basescu, impreuna cu Partidul Democrat, cit si pe dl Mircea Geoana si PSD. Este o adevarata lovitura de teatru pe scena politica a Romaniei. Pina acum nici un partid de anvergura nu a indraznit sa propuna retragerea militarilor romani din Irak asa cum au procedat pina la urma liberalii.

Parea a fi o tema „intangibila“, de nediscutat in spatiul politic romanesc. Partidele se diferentiau unele de altele doar in masura gradului de sustinere a prezentei militare romanesti din Irak.

Momentul nici nu putea fi mai bine ales. Opinia publica romaneasca este inca efectul unui dublu impact: chiar in aceste zile, un ostas roman a fost ucis in misiune undeva in Afganistan, iar in judetul Timis a fost arestat un cetatean roman, suspectul principal intr-un caz de terorism cu tenta fundamentalist-islamica ce ar fi putut duce la uciderea a zeci de timisoreni.

In timp ce presedintele Basescu plingea la aeroport in fata sicriului militarului roman ucis in Afganistan si dadea publicului asigurari ca serviciile speciale fac tot posibilul sa previna orice atentate teroriste, domnul Tariceanu pregatea in tacere lovitura cu retragerea din Irak.

Nu conteaza prea mult in ochii publicului ca soldatul respectiv a fost ucis in Afganistan, unde trupele romanesti sint cu un alt mandat si de unde nu vor fi retrase prea curind. Asa ca multi romani sustin retragerea trupelor noastre din Irak propusa acum de catre liberali.

Se gindeste oare premierul Tariceanu la o ofensiva politica si la alegeri anticipate pornind de aici? Vom vedea. In mod sigur insa aceasta decizie a PNL va avea un impact major pe stadionul politic romanesc.

Dupa ce pina acum liberalii au fost condusi de celelalte echipe, mai ales de catre democrati, ba chiar au fost si huiduiti de catre spectatori, fiind acuzati de blat cind in vara anului 2005 premierul Tariceanu a tras pe linga mingea anticipatelor, acum se pare ca jocul se incinge si rezultatul devine tot mai imprevizibil.

Echipa PNL a repurtat o victorie cind ni-meni nu mai spera, precum Franta „dinozaurilor“ Zidane si Vieira care au punctat decisiv in fata toreadorilor spanioli la Cupa Mondiala din Germania. Antrenorul-presedinte Basescu, desi tocmai a introdus pe teren pe experimentatul fundas Berceanu, este nevoit sa faca noi planuri de joc.

Sint semne ca posibilii arbitri ai finalei, udemeristii, vor tine cu dl Tariceanu, ceea ce complica inca si mai tare situatia din campionat.