Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a recunoscut, ieri, ca nu toti membrii Biroului Permanent al forului legislativ sunt de acord cu publicarea listelor de prezenta ale parlamentarilor si a motivarii absentelor acestora. Olteanu nu a nominalizat insa nici un coleg din conducerea Camerei care se opune asigurarii unei transparente totale in aceste privinte.

In schimb, a atras atentia ca exista riscul ca, printr-o hotarare judecatoreasca, forul legislativ sa fie obligat de Justitie sa publice astfel de date legate de activitatea deputatilor. O amenintare in acest sens ar constitui-o procesul pe care Institutul pentru Politici Publice l-a intentat Camerei Deputatilor, careia i-a cerut infomatii privind prezenta alesilor la lucrarile plenului.

IPP a cerut, ca daune morale, 2000 RON. Presedintele Camerei Deputatilor a mai precizat ca exista deja o jurisprudenta in chestiunea oferirii de date, dupa ce Tribunalul Bucuresti a stabilit ca toate informatiile publice legate de modalitatea de cheltuire a banului public trebuie sa aiba caracter public.

„Indemnizatia de sedinta se plateste din bani publici, ca atare, incasarea sau neincasarea acestei indemnizatii, precum si motivele pentru care s-a incasat sau nu, sunt informatii publice”, a spus Olteanu.

Pana sa-si convinga colegii cu privire la necesitatea asigurarii transparentei la Camera Deputatilor, Bogdan Olteanu a mentionat ca asteapta un punct de vedere pe aceasta tema si din partea Autoritatii pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal.

Integral in Gandul