Din 1 iulie si pana la 31 decembrie 2006, Finlanda va detine presedintia UE, cu urmatoarele domenii cheie prioritare: viitorul Uniunii Europene (Tratatul constitutional si procesul de extindere), competitivitatea Uniunii si a statelor sale membre, relatiile externe, promovarea accesului cetatenilor la justitie si intarirea sistemului judiciar international, transparenta si proceduri eficiente.

Cu o saptamana inainte de preluarea efectiva a presedintiei, premierul finlandez Matti Vanhanen se declara "foarte optimist".

"Spunem tot timpul ca UE este in criza, dar de fiecare data isi revine. Suntem bine pregatiti. Vom incerca sa fim cat se poate de concreti si de pragmatici", a spus el.

Constitutia si Extinderea

Tratatul constitutional ar fi trebuit sa faciliteze functionarea UE dupa extinderea din 2004 si sa permita si alte viitoare extinderi. Asupra acestui subiect, Finlanda este decisa sa forteze dezbaterea, in speranta obtinerii unui consens la summitul din decembrie.

UE ar trebui, in special, sa defineasca notiunea de "capacitate de absorbtie" institutionala, politica sau economica. Ca urmare a presiunilor exercitate de Franta si in pofida reticentelor exprimate de Marea Britanie sau Finlanda, cei 25 de membri UE au acceptat ca aceasta notiune sa joace un rol important in extinderile de dupa aderarea Romaniei si Bulgariei.

"Candidatilor de astazi si de maine nu trebuie sa li se aplice noi criterii. Regulile trebuie sa fie aceleasi pentru toti", sustine Vanhanen.

In urma cu doar cateva zile, presedinta Finlandei, Tarja Halonen, a adresat un apel Romaniei si Bulgariei, pentru a face un ultim efort pe linia finala inainte de aderarea la Uniunea Europeana.

Potrivit BBC, ministrul de externe finlandez, Erkki Tuomioja, a spus ca se asteapta si spera ca Romania si Bulgaria sa adere la Uniunea Europeana in ianuarie 2007. Dar, a spus el, momentul aderarii depinde de cele doua tari.

Finlanda va detine presedintia si in momentul aderarii Romaniei si Bulgariei, la 1 ianuarie 2007, in cazul in care Comisia va aprecia, in toamna acestui an, ca acestea sunt pregatite pentru aderare.

BBC scrie ca pentru Tumioja, prioritatile sunt combaterea crimei organizate in Bulgaria si a coruptiei in ambele tari. "Cred ca guvernele iau foarte in serios lupta impotriva coruptiei, dar rezultatele vor fi determinante". Tuomijoa a mentionat insa si chestiunile sociale.

Presedintia finlandeza va incerca si sa obtina progrese in negocierile de aderare cu Turcia, amenintate de refuzul autoritatilor de la Ankara de a deschide porturile pentru navele cipriote, conform unui protocol de acord a carui aplicare va fi analizata de UE inainte de sfarsitul anului.

Vanhanen recunoaste ca acest dosar, aflat in stransa legatura cu divizarea Ciprului, "va fi probabil cel mai dificil".

Finlanda - rol de pivot in relatia cu Rusia

Si relatiile dintre UE si Rusia reprezinta un subiect delicat pentru mandatul Finlandei.

Articol integral EurActiv.ro