Natura continua sa faca ravagii in Romania. Ploile torentiale care au cazut in noaptea de sambata spre duminica au afectat numeroase regiuni ale tarii. Una dintre cele mai afectate a fost Dobrogea. Au fost inundate peste doua sute de gospodarii din municipiul Constanta, iar mai multe drumuri nationale au fost blocate pentru o scurta perioada de timp.

Manevrele navelor fluviale in portul Constanta Sud - Agigea au fost sistate duminica, incepand cu ora 6.15, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Viitura in judetul Harghita. Zeci de gospodarii din Ciuboteni au fost inundate, dupa ploaia torentiala care a durat cateva ore bune.

In judetul Suceava, autoritatile au reinceput cautarea persoanelor disparute in timpul inundatiilor de sambata. Se lucreaza, de asemenea, pentru readucerea la normal a cailor de comunicatii si alimentarii cu energie electrica, precum si la strangerea cadavrelor de animale, pentru a preveni izbucnirea unor epidemii.

Localitatile Pietroasa si Gura Solcii sunt in continuare izolate. In teren se vor afla astazi echipe ale Directiei de Sanatate Publica Suceava pentru a adopta masurile ce se impun, avand in vedere ca 3.920 de fantani au fost comaltate, existand pericolul imbolnavirii populatiei, motiv pentru care autoritatile asigura alimentarea cu apa imbuteliata.

Pe plan local, Consiliul Judetean Suceava va acorda 15 milioane de lei vechi pentru fiecare persoana decedata ca sprijin de inmormantare pe langa ajutorul acordat de guvern, transmite Radio Romania Actualitati.

Pagube importante si in Oltenia. In 11 localitati, a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica. Echipe ale Electrica Mehedinti au intervenit pentru remedierea situatiei. In municipiul Drobeta Turnu Severin, patru acoperisuri au fost luate de vant.

La Sibiu, pompierii au lucrat toata noaptea pentru evacuarea apei din sutele de pivnite inundate in urma ploii torentiale cazute in muncipiu. Sistemul de canalizare al orasului nu a facut fata precipitatiilor de aproape 50 de litri pe metru patrat si zeci de strazi din Sibiu au fost inundate, circulatia fiind aproape paralizata pentru doua ore.

In mai multe zone din muncipiul Sibiu a fost intrerupte alimentarea cu energie electrica, circuitele telefonice si iluminatul public, defectiuni care au fost remediate pana in zori.

Si in comuna Tarnava, din nordul judetului, o rupere de nori a provocat iesirea unui parau din matca si inundarea a cinci gospodarii. Sase persoane au fost evacuate cu barcile de catre pompierii veniti din Medias.

Ultimul bilant al inundatiilor - 8 morti, 4 persoane disparute, 65 localitati afectate din 12 judete. Din datele primite pana duminica, la ora 14.00, numarul persoanelor decedate in urma inundatiilor a ajuns la noua, toate din judetul Suceava, alte trei persoane din acelasi judet fiind date disparute, potrivit unui comunicat al MAI.

De asemenea, numarul persoanelor evacuate datorita inundatiilor a scazut la 42 (41 din judetul Suceava si una din judetul Mures), restul (493) revenind la locuintele proprii.

Ploile au afectat 67 de localitati din 12 judete (Bacau, Constanta, Dambovita, Galati, Harghita, Ialomita, Maramuret, Mures, Mehedinti, Neamt, Sibiu, Suceava si Valcea), 28 de case fiind distruse, 523 avariate si 2.725 de gospodarii si anexe gospodaresti afectate (55 de anexe gospodaresti sunt distruse si 236 sunt avariate), precizeaza MAI.

Apele au afectat 4,4 kilometri de drumuri nationale, 16,6 kilometri de drumuri judetene, 222,3 kilometri de drumuri comuncale, doua poduri, 253 de podete si traversari pietonale, 41 de obiective socio-economice.

Inundatiile au afectat si lucrari de aparare a malurilor pe o distanta totala de 3,48 kilometri, 13 localitati nu sunt alimentate cu energie electrica si 37 de posturi de transformare sunt avariate.

Peste 480 lucratori ai Ministerului Administratiei si Internelor (specialisti ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, jandarmi, politisti si politisti de frontiera) si ai altor structuri din administratia publica locala sprijina in continuare populatia din zonele afectate.

In judetele afectate de inundatii sunt angrenate, in total, peste 120 de mijloace de interventie (autogredere, autospeciale, barci cu motor, buldozere, tractoare), se mai precizeaza in comunicatul MAI.

Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu a declarat ca se mentin avertizarile hidrologice pentru zonele din vestul tarii. Ministrul a adaugat duminica, intr-o conferinta de presa, ca nu mai exista posibilitatea depasirii cotelor de pericol pe raurile interioare, ci doar depasiri ale cotelor de atentie.