Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu a reafirmat duminica ideea partidului privind retragerea trupelor armate romane din Irak, "trupe care nu se afla acolo sub mandat ONU sau al NATO, iar acest lucru nu poate sa afecteze in nici un fel relatiile externe ale Romaniei".

Surse din Ministerul Apararii il contrazic pe liderul PNL, subliniind pentru Hotnews.ro ca soldatii romani actioneaza in Irak sub mandatul Natiunilor Unite, executand misiuni de pace, in baza rezolutiei 1483, emisa in mai 2003.

Melescanu considera o exagerare ideea ca o asemenea propunere ar insemna "pierderea credibilitatii" Romaniei. "Statele Unite au anuntat retragerea a 3500 de militari in aceasta toamna, iar executivul de la Washington are un calendar de retragere".

Oficialul PNL spune ca initiativa (care a tulburat politica romanesca) are la baza un raport asupra starii sociale a lumii care indica faptul ca 55 la suta din romani dezproba prezenta militara in Irak, precum si faptul ca asupra chestiunii nu a avut loc nicio dezbatere "serioasa".

Referitor la solicitarea ministrului Apararii, Teodor Atanasiu privind "demisiile de onoare" ale ministrilor Mihai Razvan Ungureanu si Sebastian Vladescu (pentru ca nu au sustinut in CSAT linia partidului), vicepresedintele PNL Teodor Melescanu o considera "neserioasa".