62% dintre romani considera ca mentinerea trupelor romanesti in Irak este nefolositoare pentru Romania. Peste 30% din romani l-ar vota pe Traian Basescu pentru un nou mandat de presedinte, iar aproape 2 treimi dintre romani considera ca presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, conduce mai bine ca predecesorul sau, Adrian Nastase.

Acestea sunt concluziile unui sondaj de opinie dat publicitatii duminica de Biroul pentru Cercetari Sociale (BCS).

62% dintre subiectii sondajului au raspuns negativ la intrebarea daca mentinerea militarilor in teatrele de operatiuni din Irak este folositoare pentru Romania, 23% afirmativ, iar 15% nu au exprimat nici o parere.

Peste 30% din romani l-ar vota pe Traian Basescu pentru un nou mandat de presedinte

Aproximativ 60% dintre romani sunt multumiti si foarte multumiti de modul in care Traian Basescu s-a comportat in functia de sef al statului, iar 32% din electorat l-ar vota pentru un nou mandat de presedinte, releva concluziile sondajului.

14% dintre intervievati s-au declarat foarte multumiti de activitatea lui Traian Basescu ca presedinte, 45% mai degraba multumiti, 23% mai degraba nemultumiti, iar 9% total nemultumiti. 4% au preferat sa nu raspunda la intrebare.

In ceea ce priveste intentiile de vot, procentul celor care, conform sondajului, ar vota cu Traian Basescu, este de 32%.

Pentru un alt candidat s-au declarat 31% dintre subiecti, iar 28% au afirmat ca sunt nehotarati, in timp ce 9% au sustinut ca nu voteaza.

Bogdan Olteanu comparat cu Adrian Nastase

Aproape 2 treimi dintre romani considera ca presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, conduce mai bine sau la fel de bine institutia ca predecesorul sau, Adrian Nastase, releva acelasi sondaj.

Astfel, 32 % dintre cei chestionati considera ca Bogdan Olteanu conduce la fel de bine institutia ca predecesorul sau, Adrian Nastase. Un procent similar dintre repondenti cred ca Bogdan Olteanu conduce Camera Deputatilor mai bine ca Adrian Nastase.

20% dintre intervievati sunt de parere ca Bogdan Olteanu conduce mai prost Camera Deputatilor decat predecesorul sau, iar 16% au raspuns cu "nu stiu".

In privinta presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, repondentii considera ca liderii coalitiei guvernamentale au sanse mici de a-l inlatura de la conducerea Camerei Superioare a Parlamentului (34%), mari (17%), foarte mari (6%), nici o sansa (27%). 16% dintre intervievati nu au stiut sa raspunda acestei ultime intrebari.

In privinta increderii, romanii il prefera in continuare pe presedintele Traian Basescu, in proportie de 55%. Liderul PSD, Mircea Geoana, vine pe locul al doilea la mare distanta, cu 28,6%, urmat de premierul Calin Popescu Tariceanu, cu 27%.

Liderul PNG, Gigi Becali, are o evolutie spectaculoasa si primeste 26,8% din sufragii, urmat de presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, cu 22% si liderul PRM, Corneliu Vadin Tudor, cu 18,6%.

In randul partidelor, daca duminica ar avea loc alegeri anticipate, Alianta Dreptate si Adevar ar castiga cele mai multe locuri in parlament, cu 46,7% din sufragiile electoratului. Pe locul doi s-ar situa principalul partid de opozitie, PSD, cu 20,3%, urmat de PRM, cu 15,4%.

PNG creste in sondaje si ar intra in parlament cu 6,4%. Legislativul ar fi completat de UDMR, care ar intruni 5,1%. Sub pragul de 5% s-ar situa PPCD, cu 2,4%, PC - cu 1,7% si Partidul Initiativa Nationala, cu doar 0,8%. 33% dintre respondeti fie nu ar vota, fie nu stiu cu cine ar vota. Daca PNL si PD s-ar hotari sa partice pe liste separate, PD ar conduce cu 47,5%, urmat de PNL, cu 45%.

Sondajul a fost realizat in perioada 22-29 iunie pe un esantion de 1.122 de persoane in varsta de peste 18 ani. Interviurile au fost realizate in 82 de orase si sate din 41 de judete.

Fundatia Societatea Civila a finantat acest sondaj, iar coordonatorul proiectului a fost presedintele BCS, Bruno Stefan.