Iar s-a intamplat!

Subiectele de la bac - cumparate de jurnalisti, duminica seara

de     HotNews.ro
Luni, 3 iulie 2006, 0:00


Subiectele de la bac au fost schimbate luni dimineata
Foto: Antena 3

Ministrul Educatiei si Cercetarii a declarat luni dimineata ca ancheteaza, impreuna cu Politia, modul in care subiectele la prima proba scrisa a examenului de bacalaureat ( limba si literatura romana) au putut fi cumparate de un ziarist, in Piata Victoriei.

Jurnalista Melania Vergu, de la cotidianul Gandul, a declarat ca avea informatii, inca de sambata, ca ar putea face rost de cele trei subiecte pentru o mie de euro. Duminica seara, in Piata Victoriei, in jurul orei 23.00, ziarista a cumparat cele trei variante de subiecte cu cate 500.000 de lei vechi fiecare.

Ea a adaugat ca in acel loc se aflau mai multi elevi de clasa a XII-a, care nu se fereau sa-si dea subiectele unii altora.

Dupa ce a intrat in posesia subiectelor, Melania Vergu i-a contactat pe directorul general pentru invatamantul universitar, Liliana Preoteasa, dar si pe ministrul Mihail Hardau. Autorul subiectelor a confirmat ca subiectele procurate de Melania Vergu sunt cele reale.

In noaptea de duminica spre luni, au fost elaborate alte trei variante de subiecte.

Scandalul subiectelor aflate inaintea desfasurarii examenelor nu este singular. La testele nationale (proba la istorie), un ziarist a reusit sa ia, din sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii, subiectele pentru testul de istorie.


703 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  E boala grea!! (Luni, 3 iulie 2006, 11:22)

  Anca [anonim]

  A venit vara.. transpira pana si subiectele!!! Jalnic sistem de invatamant.. Rusine dascalilor care in loc sa fie preocupati de sistemul de evaluare, se mira cum sa mai scoata ?un ban?sub scuza jalnica a salariilor mici.

  PS: Imi e de 2 x rusine pt ca intamplator sunt cadru didactic :(
 • 0 (0 voturi)    
  Mita (Luni, 3 iulie 2006, 11:44)

  Catalin [anonim]

  Functionarul care a vandut subiectele este pasibil de penal.

  Dar ce spuneti de scursura de "ziarist" care a facut treaba asta ?
  Se incadreaza la infractiunea prevazuta de art.255 din Codul Penal:

  "Darea de mita
  ART. 255
  >>Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, in modurile si scopurile aratate in art. 254, se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
  >>Fapta prevazuta in alineatul precedent nu constituie infractiune atunci cind mituitorul a fost constrins prin orice mijloace de catre cel care a luat mita.
  >>Mituitorul nu se pedepseste daca denunta autoritatii fapta mai inainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea infractiune.
  >>Dispozitiile art. 254 alin. 3 se aplica in mod corespunzator, chiar daca oferta nu a fost urmata de acceptare.
  >>Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat in cazurile aratate in alin. 2 si 3.

  ---------------

  Asa ca "onorabililor" ziaristi, eu as spune sa va intoarceti putin in lahturile voastre.
 • 0 (0 voturi)    
  halal guvernanti (Luni, 3 iulie 2006, 11:58)

  vasile [anonim]

  ce mai potzi sa zici in astfel de situatii. Astia din Alianta Departe de Adevar isi bat joc de noi liceeni. S-au tot batut cu pumnul in piept ca jandarmii vor asigura paza si transportul acestora si uite ca iar s-a intamplat. Cel mai bine ar fi ca Guvernul codus de "maistru" Slabiceanu sa-si dea demisia si sa se apuce de alteceva, nu de condus tara.
 • 0 (0 voturi)    
  Totul este de vanzare... (Luni, 3 iulie 2006, 12:07)

  MihaiMM [anonim]

  In cazul in care cineva se mai indoia... *totul* este de vanzare in Romania.

  De la terenuri ne-vandabile, Delta Dunarii, subiecte de bac, subiecte adminitere, subiecte licenta, posturi in administratie, stagiul militar si pana la locul de pe listele electorale, puscaria cu tratament preferential si amenda la juma' de pret.

  Totul e de vanzare...

  Si daca tot nu avem mijloace de a opri coruptia si furtul, eu zic sa le legalizam si sa le impozitam.
 • 0 (0 voturi)    
  Cam la asta s-a redus invatamanul romanesc.... (Luni, 3 iulie 2006, 12:13)

  Mircea Scarlatescu [anonim]

  Nu prea ai este nimic de spus dupa asa ceva.
  Invatamantul romanesc are nevoie de investitii masive dar nu materiale, dar si in resurse umane. Cel putin jumatate din cei din sistem ar trebui sa fie concediati si inlocuiti cu oameni de valoare, platiti la standarde Iprofesori, conducatori, personal auxiliar).
  Altfel, generatiile maneliste iesite acum de pe bancile scolii vor distruge tara....
 • 0 (0 voturi)    
  Incompetenta trebuie platita (Luni, 3 iulie 2006, 12:30)

  cristian [anonim]

  Daca atunci cand au fost foarte usor luate subiectele la istorie s-a spus ca de vina sunt cei prezenti atunci in institutie, acum se dovedeste fara drept de tagada ca cei corupti sunt IN SISTEM, caci doar de la cineva care avea acces la subiectele deja redactate se putea sa iasa pe piata. Unde e maretul nostru SRI acuma ? Confunda istoria cu romana, la fel cum a facut cu gainile si curcile ?
  TREBUIE DATI AFARA TOTI DIN MINISTER, pana la femeia de servici inclusiv. Preoteasa aia sta pe functia ei din timpuri imemoriale. Iar acum probabil ca va fi dat iar in judecata ziarista care a demascat coruptia din ministerul educatiei.
  NIMENI NU ESTE VINOVAT DE NIMIC, NICIODATA!! Asta este deviza incompetentilor si impotentilor de la putere, ca sa isi apere rudele si interesele de clan, prin care au parazitat sistemul de stat din romania.
  Merita impuscati in cap, cu totii!
 • 0 (0 voturi)    
  dare si luare (Luni, 3 iulie 2006, 12:48)

  andreea [anonim]

  domnul catalin, care ati citat din codul penal, daca nu sunteti jurist de profesie (cea ce e acceptabil) va sfatuiesc sa cititi din nou articolul, cu un mic accent pe art 254, apasand putin si pe scopuri. Daca sunteti jurist, ma abtin de la comentarii.
 • 0 (0 voturi)    
  Ceva nou? (Luni, 3 iulie 2006, 12:49)

  I.T. Serbanescu [anonim]

  Inca de sambata seara, subiectele se multiplicau si vindeau in centrul Bucurestiului. Totul la vedere. Duminica, impresia generala era ca numarul ofertantilor depaseste cererea.
  E drept ca anul acesta discretia a fost pusa la zid, dar targul se deruleaza de ani buni, iar diploma de bacalauraeat va insemna pentru un absolvent ceva mai mult decat un premiu inscris pe pachetele cu biscuiti. Guvernantii si functionarii pasageri hapsani ai MEC vorbesc azi despre investitii in infrastructura si resurse umane. Bat campii; de ce un sfert dintre sefii comisiilor de examinare nu s-au prezentat la proba orala si ce au facut in acest timp. Au fost cumva ocupati cu cheltuirea suplimentului de 7 milioane, primit de fiecare pentru truda de a face publice subiectele pe toate gardurile?
 • 0 (0 voturi)    
  e la fel peste tot (Luni, 3 iulie 2006, 13:27)

  sorin [anonim]

  invatamantul la noi e peste tot la fel ,nu va inselati.

  Tocmai am terminat politehnica din iasi.De ani de zile se dau bani pentru trecerea de examene,sunt studenti care au ajuns sa dea banii direct la secretariat.Stiu oameni care munceau in timpul anului si se prezentau doar in restante unde dadeau banul si mai trecea un an.
  Nu inteleg ce tot mai tinem de mortaciunea asta numita invatamant romanesc.E adevarat lumea isi gaseste de lucru de obicei dupa facultate dar e o minciuna sa spui ca-si gaseste cu ce stiu din facultate.La master e la fel ....trebuie sa te prezinti.
  De asta e Gigi Becali la tv ,pentru ca nu conteaza ce studii ai ,asta cred majoritatea romanilor.Treaba ministerului ar fi sa faca aceste diplome sa se acorde mai greu si sa conteze cand se dau.
  E usor sa stai in fotoliu si sa zici ca invatamantul e cat de cat corect daca nu apare toata ziua la stiri ci numai din bac in bac.
  Nu se vrea stiut dar banii se dau la facultate ca la nash pe personal,fara regrete ,fara rusine pentru ca asha sunt lucrurile.Intrati pe un forum de studenti sa vedeti cate proiecte de licenta se cumpara.
 • 0 (0 voturi)    
  pt. andreea (Luni, 3 iulie 2006, 13:29)

  catalin [anonim]

  Luarea de mita

  ART. 254
  >>Fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori a intirzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul "de a face un act contrar acestor indatoriri", se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.
  >>Fapta prevazuta in alin. 1, daca a fost savirsita de un functionar cu atributii de control, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
  >>Banii, valorile sau orice alte bunuri care au facut obiectul luarii de mita se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor in bani.

  1. Obligatia functionarului este de "a nu face" respectiv de a nu comunica nishte acte care cad sub incidenta atributiilor de serviciu si/sau secretului profesional.

  2. Art. 256 C. Pen. nu face vorbire de "scopul social" pt care "distinsa" ziarista manuitoare de pix, este gata sa-si sacrifice libertatea, legea(buna-rea), nefacand distinctie.

  3. Asa cum am mai spus, daca "functionarul public" care a facut acea fapta se doveste a fi vinovat, sa suporte consecintele legii, neexistand in nici un caz o circumstanta in cazul sau.

  4. O citire atenta a textului de lege "in litera si spiritul" sau, probabil ar duce si la o "intelegere" exacta de catre orice jurist "cu" sau "fara" experienta (cazul de fatza al doamnei/domnisoarei "andreea").
 • 0 (0 voturi)    
  Sistemul piramidal de recuperare in piata de subiecte. (Luni, 3 iulie 2006, 13:40)

  OARE CINE [anonim]

  Cel putin un tradator ordinar a vandut subiectele uneia sau mai multor persoane. Cel mai probabil tradatorul ar fi din cadrul Ministerului Educatiei, dar nu este exclus sa fie si din randurile cadrelor didactice dupa ce subiectele au fost distribuite, prin desfacerea plicurilor.

  Cine a cumparat de la prima mana stie ca bacalaureatui nu implica o concurenta si are toate motivele sa-si recupereze banii. Daca reuseste sa vanda mai multor persoane tot "DE INCREDERE" poate sa realizeze chiar si un profit neimpozabil (scapat de incidenta Codului fiscal pentru simplul motiv ca ...nu a fost prevazuta o astfel de sursa de VENIT)

  Cumparatorii la mana a II-a si-au facut si mai putine griji in privinta confidentialitatii PRIMEI SURSE de ...plecat subiectele, asa incat au avut o tragere de inima si mai mare sa vanda la randul lor. Castigul acestora a fost mai lesne de asigurat pentru ca au avut cheltuieli mai mici (pret de mana a doua).

  Distributia subiectelor s-a facut IN PROGRESIE GEOMETRICA cu viteza ...sunetului si a luminii aparatelor de xerografiat, pe principii ce depasesc cadrul economiei de piata prin echilibrul dintre cerere si oferta : colegii buni de plata, colegii apropiati, stat la drumul mare sau in PIATA
  INDEPENDENTEI, sistem preferential in detrimentul altor colegi neagreati de-a lungul anilor de liceu.

  Asta inseamna ca au fost si cazuri cand subiectele au ajuns sa fie oferite gratuit, cazurile cele mai fericite pentru ca nu se mai pune problema pierderilor neprevazute si a eventualelor sanse de recuperare a pretului platit dupa ce ministru Hardau i-a RASPLATIT pe toti cu subiectele schimbate ...peste noapte.

  Piata de ...subiecte putea fi saturata, cel putin intr-o anumita vecinatate, in momentul cand un elev a ajuns sa ofere marfa mult visata tocmai altuia care avea ...aceeasi marfa de vanzare sau de oferit ...cadou.

  Prindeti tradatorii, daca puteti! Daca nu ...prindeti-va in hora UNIRII din piata ...de subiecte.
 • 0 (0 voturi)    
  si totushi ..cine are de pierdut aici ? (Luni, 3 iulie 2006, 13:41)

  un elev .. [anonim]

  .. caci sigur nu televiziunea .... nu am inteles de ce jurnalistii continua sa faca asta ... pana la urma sa stie ce e cu legea in romania .... in fine.. nu vreau sa fac politica caci nu e competenta mea....dar pana la urma cine are de pierdut din toata nebunia asta ???? cred ca nu mai elevii !!! si care este pretul ??? publicitate ptr televiziuni... care vad ca nu stiu ce sa mai faca sa atraga atentia ...... pana si din nenorocirile care se intampla au ceva de castigat .......
  oare asa or sa faca in fiecare an ? ptr ca..nu cred ca se va schimba ceva prea curand .....
 • 0 (0 voturi)    
  Uite`asa (Luni, 3 iulie 2006, 13:47)

  De aiurea [anonim]

  Si uite asa, iesea monicuta(cu m mic) cu nota mare la bac,avea tac`su(iri) bani sa cumpere subiectul.Macar de -ar fi singurul-ganditi-va cate odrasle de bani gata au dat-o in bara dupa schimbarea subiectelor..
  TARA LU PAPURA VODA!!!
 • 0 (0 voturi)    
  traim in romania si asta ne ocupa tot timpul (Luni, 3 iulie 2006, 14:06)

  andra [anonim]

  zicea o profosoara supraveghetor...sincer nu ma mira deloc unde
  totul merge exact invers decat ar trebui..si sigur cine este vinovat nu o sa plateasca..s-a intamplat la capacitate se intampla si la bac..o sa se intampla tot la fel pana o sa scapam de mentalitatea asta comunista...o sa dau si celalalte probe dar ma intreb oare altii nu vor lua note mai mari decat mine ..eu care am invatat pt nota mea?asta e dreptate made in romania
 • 0 (0 voturi)    
  Incadrare (Luni, 3 iulie 2006, 14:11)

  Costel [anonim]

  Avand in vedere cele indicate de Catalin, vizavi de incadrarea actului 'ziaristei'.

  >>Mituitorul nu se pedepseste daca denunta autoritatii fapta mai inainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea infractiune.

  Dupa cum se vede, chiar articolul respectiv o exonereaza pe ziarista.

  Cat despre cele afirmate de Anca mai sus, n-ar fi mai bine de spus rusine celor care tin dascalii cu salare aproape mizere? In tara asta, cine lucreaza la stat si nu parlamentar, deputat sau ministru trebuie sa se descurce pe cont propriu ca sa supravietuiasca si eventual sa-si permita sa aiba un TV in casa.
 • 0 (0 voturi)    
  s-a putut si se va mai putea..... (Luni, 3 iulie 2006, 14:12)

  Pleon@zm [anonim]

  Cumpararea subiectelor de bacalaureat este o problema foarte veche, se cere schimbarea intregului sistem cu oameni tineri, si sanctionarea aspra a celor vinovati.
  Sa nu uitam ca INFRACTIUNE se cheama si actiunea jurnalistilor, de aceasta data sa spunem da nu a fost decat "spaga", insa acum 2 saptamani a fost cu mult mai grav, nu este normal ca cineva care isi insuseste o functie si FURA subiecte sa ramana nepedepsit, cum nu este normal ca sub acoperirea unei legitimatii de jurnalist sa consumam droguri, sau sa facem trafic de stupefiante, iar la razie sa fim sub ACOPERIRE.
 • 0 (0 voturi)    
  E grele (Luni, 3 iulie 2006, 14:14)

  Coco Chanel [anonim]

  Acum se vad rezultatele incapatanarii actualei puteri de a nu da atentie profesorilor, ei prefera sa finanteze violarea suveranitatii altor state decat sistemul propriu de invatamant si continua sa-si bata joc de profesori, apoi se mira ca pentru diverse sume sistemul national de evaluare e compromis.

  La fel se tranzactioneaza admiteri, lucrari de diploma, subiecte de bac .... tot ce vrei.
 • 0 (0 voturi)    
  asa se face de ani de zile (Luni, 3 iulie 2006, 14:14)

  elev cls a 12-a [anonim]

  nu pot sa mi imaginez cum pot sa de a asemena subiect la bacalaureat..subiectul 3...in care iti da 3 autori( cica la alegere si e mai bine) cand din aia 3 doar unul este important..iar ceilalti 2 te atrag pentru ca sunt simplii...iar la cei 2 personajul intelectual este un personaj episodic...un personaj secundar..iar la marin preda cel mai bun dintre pamanteni care in unele scoli nu s-a predat.... oricum a fost un subiect accesibil la prima vedere si greu in esenta..pakat ca mi-am batu acpu ptr un asemenea subiect....Si mai vreau sa spun ca intr-o clasa din scoala in cae am dat examenul.... s-a copiat cu cartea pe banca....nu stiu..nici eu ce se poate face in asemenea situatii....cand profesorii nu au bani si ocmai de aceea profita de bac sa si ia bani de concediu...ia rptr elevi...este o bucurie in plus ca pot lua 10 la bac...PACAT PTR CEI CARE INVATZA MULT SI IAU 10 PE MERIT SI ALII CU MEDIA 5 LA CLASA REUSESC ACEASTA PERFORMANTA LA BAC...
 • 0 (0 voturi)    
  Ce chestie (Luni, 3 iulie 2006, 14:30)

  Dan [anonim]

  Parca anu asta s-a descoperit ca se poate face rost de subiecte... La presa din ziua de azi, n-am ce zice... E clar o manipulare politica, ca faze de astea au fost mereu... si cand mai auzi ca toti trebuie sa-si dea demisia... sa mori de ras nu alta... daca exista functionari corupti in sistem, inseamna ca toti sunt vinovati... logica romanului, ce sa zic... intr-un stat normal sistemul ar trebui sa functioneze in asa fel incat sa se afle imdeiat cine e corupt si sa se minimalizeze acest risc... un circ politic ordinar in care presa joaca dupa cum i se canta... iar problema nu sunt oamenii, ci sistemul care permite coruptia...si in plus mai avem si goana dupa ciolan a guvernantilor care se joaca cu nervii oamenilor care muncesc ca ei sa-si ia salariul...
 • 0 (0 voturi)    
  Rusine (Luni, 3 iulie 2006, 14:33)

  Sorin [anonim]

  Inca o data, mi-e rusine ca sunt roman.
  traim intr-o tara in care parlamentarii alesi NU binevoiesc de a trece pe la parlament, iar cei care vin voteaza la mai multe "maini", in fata camerelor presei, isi aduc prieteni si rude, la fel in fata presei, si NIMENI ni este tras la raspundere.
  Traim intr-o tara in care justitia e oarba, surda si muta, iar "nimeni nu e mai presus de lege", expresie inscrisa in constitutie, a ajuns sa fie o ironie ieftina.
  traim intr-o tara in care subiectele de la bacalaureat sunt cumparate la colt de strada, la doar cateva zile dupa ce un ziarist reusea sa treaca de "sistemul de siguranta" ca prin varza ... si platesc numai cei mai nesemnificativi angajati... (portarul ala a fost dat afara, nu?)
  Le recomand tuturor celor care au sansa sa plece unde or vedea cu ochii sa NU ezite.
  Iar celor care s-au luat de ziarist(a), vedeti-va de treaba...NU dumneaei este de vina...
  se zvoneste ca subiectele ar fi fost publicate ieri pe internet.

  Domnule ministru, o demisie ar fi un lucru onorabil - sunteti dvs un om de onoare?
 • 0 (0 voturi)    
  Mita (Luni, 3 iulie 2006, 14:37)

  Kermith [anonim]

  Catalin, ''scursura de "ziarist" care a facut treaba asta'' a facut-o in interes public, ceea ce face ca demersul lui sa fie absolut legal. Tu insa arunci perdele de fum care distrag atentia de la problema de fond, facandu-l pe omul de rand, fara expertiza juridica, sa nu mai inteleaga nimic si mai ales sa se teama de a pune in practica actiuni similare. De ce oare? Te temi cumva sa nu ti se intample si tie?
 • 0 (0 voturi)    
  Sistemul (Luni, 3 iulie 2006, 14:44)

  Marius A. Nicolescu [anonim]

  Sistemul nostru de invataman atat preunmiversitar cat si universitar e la pamant. Dar situatia nu e de ieri de azi. Insa, copilasii astia prefera sa se complaca, sa dea bani si sa scape, sa cumpere subiecte, pentru ca e mai simplu. Nimeni nu mai gandeste pe termen lung in Romania. De aceea ne-am trezit ca Bulgaria are cele mai bune universitati din zona (vezi aubg - www.aubg.edu) iar noi suntem de toata jena. Asta e, ne place si ne meritam soarta pe deplin.
 • 0 (0 voturi)    
  foarte bine ! (Luni, 3 iulie 2006, 14:46)

  alin [anonim]

  Ca subiectele 'transpira' se stia mai dinainte. Felicitari ziaristilor, asteptam cu interes si alte demascari ale prostiei / hotiei / incompletentei in Romania - soldate cu caderea unor capete mai grase.
 • 0 (0 voturi)    
  Am facut-o puteam si anu asta (Luni, 3 iulie 2006, 14:49)

  Mihai [anonim]

  Da e o chestie care se stie de mult,cand am dat eu bacu nu ne-a intreabat nimeni nik,am marcat banu si aia a fost,anu asta le-am luat culmea,chiar gratis,fara sa ma intereseze vreun pic,stiti cum?Am primit un mesaj pe messenger :),ce naiba va mirati atat,asta e tzarisoara noastra,fiecare trage pt el,noi sa fim sanatosi :).V-am pupat.
 • 0 (0 voturi)    
  luam si eu o nota mare (Luni, 3 iulie 2006, 14:52)

  gilberto [anonim]

  in loc sa va vedeti de inundatiile voastre va bagati unde nu e treaba voastra, luam si eu o nota mare azi dar din cauza dvoastra domnilor au skimbat subiectele!

  vive la france !!
 • 0 (0 voturi)    
  Bacul de anul acesta (Luni, 3 iulie 2006, 14:54)

  whisper [anonim]

  ..a fost o porcarie...In situatia in care duminica seara,pe diverse chat-uri erau vehiculate subiectele.Nu este corect fata de cei ca mine,care au invatat de s-au spetit tot anul ca unii care nici nu stiu sa scrie corect sa ia 10 la literatura.Este simplu sa inveti 3 subiecte intr-o zi.De fapt,ei lovesc in noi...Cine a avut de suferit in urma acestui scandal??Bineinteles ca noi,elevii.Subiectul a fost dificil,cu autori in ale caror opere nu prea se gaseau intelectuali..Este bine ca acea doamna a facut asa,ca sa se vada cat de usor fac rost de subiecte unii copii instariti..Insa variantele de rezerva,au fost mult mai grele...Oare de ce tot pe noi s-au razbunat?
  Nu suntem toti la fel...Nu toti dispunem de aceleasi resurse financiare pentru a ne plati bacul...Nu toti vrem asta..
 • 0 (0 voturi)    
  re:traim in romania si asta ne ocupa tot timpul (Luni, 3 iulie 2006, 14:57)

  marius [anonim]

  Care mentalitate comunista ? pe atunci se intamplau toate astea ? eu zic ca nu... Nu comunismul e de vina, noi suntem
 • 0 (0 voturi)    
  asta nu e nimic... (Luni, 3 iulie 2006, 15:05)

  Johny [anonim]

  Dar ce spuneti de examenele de capacitate, bacalaureat si altele care se iau cu note foarte mari, fara ca cei care ar trebui sa sustina aceste examene, nici nu sunt prezenti?
  In alta ordine de idei, examenele de admitere la licee si la facultati nu trebuiau inlocuite cu examene de capacitate/BAC. Este una dintre cele mai mari porcarii din invatamantul romanesc.
  Oricum, si ce daca apare stirea aceasta in toate ziarele si pe la toate televiziunile? Toti stim cum merge treaba in tara asta. Nu stiu de ce ne mai miram atata.
  Daca asta vi se pare democratie, faptul ca din 4 in 4 ani (pana acum...) ii alegem pe aceiasi derbedei care se muta dintr-un partid in altul (care are mai multe procente in sondaje)...
 • 0 (0 voturi)    
  un elev: De pierdut ai tu... (Luni, 3 iulie 2006, 15:06)

  un student care a invatat pt n [anonim]

  care, ocupat cu xerox-atul subiectelor si rezolvarilor, pierzi contactul pana si cu ce e considerat cultura generala, ca sa nu mai vorbesc de limba romana, pe care vad ca deja o uiti.
 • 0 (0 voturi)    
  asta nu e nimic... (Luni, 3 iulie 2006, 15:09)

  Johny [anonim]

  Dar ce spuneti de examenele de capacitate, bacalaureat si altele care se iau cu note foarte mari, fara ca cei care ar trebui sa sustina aceste examene, nici nu sunt prezenti?
  In alta ordine de idei, examenele de admitere la licee si la facultati nu trebuiau inlocuite cu examene de capacitate/BAC. Este una dintre cele mai mari porcarii din invatamantul romanesc.
  Oricum, si ce daca apare stirea aceasta in toate ziarele si pe la toate televiziunile? Toti stim cum merge treaba in tara asta. Nu stiu de ce ne mai miram atata.
  Daca asta vi se pare democratie, faptul ca din 4 in 4 ani (pana acum...) ii alegem pe aceiasi derbedei care se muta dintr-un partid in altul (care are mai multe procente in sondaje)...
 • 0 (0 voturi)    
  Subiectele (Luni, 3 iulie 2006, 15:10)

  yeu [anonim]

  Hmmm. Subiectele se stiau de aseara. Cel putin mie o colega mi-a zis clar: tot bucurestiul stie ce o sa pice. La primul subiect pica o poezie de Eminescu sau Pillat, iar la al 3-lea pica o comparatie intre personaje(Ion vs Ana(Ion, L rebreanu), Al Lapuseanu vs Ruxanda(Al. Lapusneanul, C Negruzzi) sau Lica vs Ghita(Moara cu noroc, I. Slavici)). Asta este ce mi-a ajuns la ureche, asta va scriu. Nu stiu daca sunt pe bune subiectele astea si daca aseara astea se vindeau, dar daca e pe bune insemna ca dam bacul.. de flori de mar. Bine a facut domn ministru ca le-a schimbat, ca daca era sa dam ceva din ce am scris mai sus era... revolutie. Chiar asa: daca subiectele la romana s-au aflat, hai fratilor, punetile pe web la toate, ca sa fie tacamul complet, ca de, suntem in tara lu papura voda. Sper ca cei care le-au dat sa plateasca pentru asta, iar presa sa ii dea inainte, cine stie, poate ii prindem pe toti mileniul asta.
 • 0 (0 voturi)    
  ce ma? (Luni, 3 iulie 2006, 15:16)

  sad [anonim]

  cum adik care e treaba lor? tati tau a venit cu banii si tie iti convenea sau ce? lasa fratele meu invata ... ca nu e greu.. si sa fim seriosi ... dak sti asa cat d cat ... t mai lasa si aia sa vb .. si iei 8 .. doar sa fi prost rau ... dar sti vorba aia "muieti-s posmagii?!" ...
 • 0 (0 voturi)    
  Si ce daca ? (Luni, 3 iulie 2006, 15:24)

  Alex (elev) [anonim]

  Si ce daca ? Eu tot am sa iau nota mare..
 • 0 (0 voturi)    
  pt. Kermith (3 iul 2006 14:37) (Luni, 3 iulie 2006, 15:38)

  catalin [anonim]

  Citeste te rog post-ul meu nr. 10 la acest articol.
  Sper sa te edifici. Sunt total de acord ca orice functionar sa plateasca pt. ilegalitatile facute. Ce ma deranjeaza este asa zis-ul "spirit social" al ziaristilor nostri. Intr-adevar, trebuie demascate astfel de practici, dar nu trebuie invinovatit intregul sistem, unde lucreaza mii de oameni onorabili si care isi fac treaba cu constinciozitate. Cred ca buna credinta inca exista in fiecare dintre noi.

  Revenind la practica "ziaristei", consider ca atitudine se poate lua nu prin mishmashuri marunte de genul "500.000 pt varianta de subiect", ci prin atitudine civica materializa in cazul danseia prin puterea cuvantului scris-vorbit. De asta cred ca a facut o scoala, sa isi puna in valoare capaciatea de analiza si expresie, nu pentru manarii ieftine de colt de strada. Pt. mine nu reprezinta decat o atitudine "Laura Andresan", o precursoare de "mare" valoare, care candva, inainte de a se desavarsi a fost tot o ziarista de investigatii/scandal.

  Scuze pt. timpul alocat citirii acestui post.
 • 0 (0 voturi)    
  atentie mare (Luni, 3 iulie 2006, 15:39)

  cip [anonim]

  un profesor de 50 de ani nu prea este la curent cu tehnologia..in schimb va spun ca se copie la examene de BAC si de admitere facultate cu hentz free`ul de cativa ani incoace..si uite asa intra un prost de 2 lei la facultatea+bursa
 • 0 (0 voturi)    
  lupta inegala (Luni, 3 iulie 2006, 16:01)

  L Matei [anonim]

  Cum pot sa-mi educ copilul in spiritul dreptatii si al moralei, al adevarului si al bunului simt?
  Cum pot sa-i pretind normale valori morale cand inalti functionari de stat vand orice la colt de strada?
  Cum pot eu sa-i solicit sa se straduiasca sa obtina rezultate bune la invatatura cand constata ca in parlamentul tarii pot ajunge si unii agramati?
  Cum sa-i pretrind eu sa respecte valorile morale cand unii promoveaza si slavesc vanzarea trupului unei liceene unui mos de 50 de ani care are bani in loc de creier?
  Cum sa-i pretind sa munceasca cinstit cand altii fac averi uriase din comisione care pana la urma sunt platite tot din impozitele noastre?
  Cum sa lupt cu 50 de bani la amrican care apare cu muzica lui peste tot si imi indeamna copilul sa funeze iarba?
  Incep sa simt ca lupta mea este inegala cu fortele raului si incep sa ma tem de viitorul copilului meu daca nu va trai intr-o societate corecta, morala si cinstita.
 • 0 (0 voturi)    
  Pana la urma a fost bine? (Luni, 3 iulie 2006, 16:07)

  Just me [anonim]

  Tinand cont de faptul ca au fost schimbate subiectele in ultimul moment si ca totul s-a terminat cum ar fi trebuit, repetam povestea si la celelalte materii?
  Iesim cu totii la universitate cu subiectele pe care le-am avut noi la bac la materiile ramase si incercam sa facem un ban? Daca elevii sunt mai ocupati sa isi cumpere subiectele decat sa invete putem sa profitam de sansa oferita. Poate asa isi dau seama ca banii nu rezolva totul. Copii trebuie invatati de cei mari care sunt valorile vietii.
  Spunea cineva ca ar fi mai bine sa fie schimbati toti profesorii. Cu cine? Actuala generatie e corupta, de la cel mai mare la cel mai mic.
 • 0 (0 voturi)    
  MEC versus CSAT (Luni, 3 iulie 2006, 16:09)

  Cosmin [anonim]

  Realitatea macina multe sisteme asigurate financiar de la bugetul de stat, discutii din CSAT rasufla pe la televiziuni, chiar si numele Piata Victoriei este o denumire corecta, ramana de vazut de partea cui va fi VICTORIA! Daca este piata, inseamna ca se poate cumpara ceva, ziarista a avut un moment bun de a specula ce se vinde in acel loc.
 • 0 (0 voturi)    
  Pana la urma a fost bine? (Luni, 3 iulie 2006, 16:18)

  Just me [anonim]

  Tinand cont de faptul ca au fost schimbate subiectele in ultimul moment si ca totul s-a terminat cum ar fi trebuit, repetam povestea si la celelalte materii?
  Iesim cu totii la universitate cu subiectele pe care le-am avut noi la bac la materiile ramase si incercam sa facem un ban? Daca elevii sunt mai ocupati sa isi cumpere subiectele decat sa invete putem sa profitam de sansa oferita. Poate asa isi dau seama ca banii nu rezolva totul. Copii trebuie invatati de cei mari care sunt valorile vietii.
  Spunea cineva ca ar fi mai bine sa fie schimbati toti profesorii. Cu cine? Actuala generatie e corupta, de la cel mai mare la cel mai mic.
 • 0 (0 voturi)    
  morala si drept (Luni, 3 iulie 2006, 16:26)

  Alex D. [anonim]

  Despre corectitudinea atitudinii ziaristei - exista doua variante:
  1. Sa preferam varianta in care ziarista ar fi fost absenta, si subiectele ar fi ramas cele vandute la colt de strada, iar apele ar fi fost linistite.
  2. Sa fim deacord cu ceea ce a facut, fiindca a fost singura alternativa la pct.1
 • 0 (0 voturi)    
  jurnalista imputita (Luni, 3 iulie 2006, 17:07)

  tany [anonim]

  din cauza unei jurnaliste care trebuia sa iasa putin in evidenta au fost schimbate subiectele care erau relativ usoare.. eu nu am stiut subiectele dar erau mult mai usoare decat acestea care au fost facute azi`noapte. Din cauza ei acum multi o sa pice deoarece marea majoritate au ales la subiectul al 3-lea Ion sau Morometii. Sper sa o ajunga blestemele si injuraturile care le`a primit de la marea majoritate. FMM
 • 0 (0 voturi)    
  varza mare (Luni, 3 iulie 2006, 17:07)

  daniela.. [anonim]

  eu care imi puneam speranta ca la scris voi lua nota mai mare...asta e..numa studenta la litere n-o sa fiu eu...si oricum..ce inseamna sa fii student?la fel precum inseamna sa fii elev in preajma bacalaureatului..nu?oricum nu mai este nimic de facut decat sa ma resemnez..atat eu cat si toti cei care sunt in situatia mea...dupa parerea mea...partea a3a fost destul de grea...3 autori...induc in eroare...multi l-au ales pe "Ion"...e intelectual?sa ma lamureasca careva..va rog
 • 0 (0 voturi)    
  degeaba :) (Luni, 3 iulie 2006, 17:19)

  liviu [anonim]

  ok ... s-au vandut subiecte, s-au cumparat, au fost schimbate peste noapte (trist, trist si iar trist) ...dar dupa proba scrisa aud ca foarte multi elevi nici macar nu au reusit sa CITEASCA CORECT cerinta subiectului nr. 3, care spunea sa evidentieze intr-un eseu conditia intelectualului, asa cum este prezentata intr-un roman al lui C.Petrescu, L.Rebreanu sau M. Preda... principalele romane vizate fiind Ion, Ultima noapte... si Cel mai iubit dintre pamanteni...

  Daca dupa 4 ani de liceu nu-ti poti da seama ca personajul principal din romanul Ion nu poate fi in categoria "intelectual", iti meriti soarta...

  Sunt curios ce reactie trebuie sa fi avut cei care s-au trezit azi dimineata cu alte subiecte decat cele platite de 'taticu`' :D trist, din nou >:) Poate asa o sa se vada clar cine a invatat si cine nu, asta daca cei care corecteaza isi fac treaba cum trebuie si au rabdare (doar sunt platiti pentru asta) sa citeasca eseul in intregime, si nu doar 1 pargraf doua...

  Felicitari ziaristei pentru curaj!

  Concluzia ... nici una! deja am irosit 1126 de caractere si 5 minute pe un subiect de toata jena!
 • 0 (0 voturi)    
  Cum s-a trezit? (Luni, 3 iulie 2006, 17:59)

  Dintotdeauna [anonim]

  Da, "monicutza",cum s-a trezit afland ca subiectele cumparate de tac`su (irisor) au fost schimbate!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  degeaba :) (Luni, 3 iulie 2006, 18:06)

  liviu [anonim]

  ok ... s-au vandut subiecte, s-au cumparat, au fost schimbate peste noapte (trist, trist si iar trist) ...dar dupa proba scrisa aud ca foarte multi elevi nici macar nu au reusit sa CITEASCA CORECT cerinta subiectului nr. 3, care spunea sa evidentieze intr-un eseu conditia intelectualului, asa cum este prezentata intr-un roman al lui C.Petrescu, L.Rebreanu sau M. Preda... principalele romane vizate fiind Ion, Ultima noapte... si Cel mai iubit dintre pamanteni...

  Daca dupa 4 ani de liceu nu-ti poti da seama ca personajul principal din romanul Ion nu poate fi in categoria "intelectual", iti meriti soarta...

  Sunt curios ce reactie trebuie sa fi avut cei care s-au trezit azi dimineata cu alte subiecte decat cele platite de 'taticu`' :D trist, din nou >:) Poate asa o sa se vada clar cine a invatat si cine nu, asta daca cei care corecteaza isi fac treaba cum trebuie si au rabdare (doar sunt platiti pentru asta) sa citeasca eseul in intregime, si nu doar 1 pargraf doua...

  Felicitari ziaristei pentru curaj!

  Concluzia ... nici una! deja am irosit 1126 de caractere si 5 minute pe un subiect de toata jena!
 • 0 (0 voturi)    
  Urgent demisia (Luni, 3 iulie 2006, 18:11)

  Andra Burlacu [anonim]

  Ministrul Invatamantului sa-si prezinte URGENT demisia. Niste oameni incapabili, care n-au stiut nici macar o secunda ce au de facut cu subiectele alea, cum sa le pazeasca. Aceeasi faza petrecuta in doua saptamani de zile. Cu toate sistemele lor de securitate de sute de mii de euro. Camere de luat vederi peste camere de luat vederi, camere cu detectoare de caldura si vedere in infrared. Uite ca doi jurnalisti au reusit sa le faca figura. Rusine actualei guvernari si rusine actualului ministru al invatamantului.

  Domnul ministru, daca mai este macar o secunda barbat adevarat, sa-si prezinte urgent demisia.
 • 0 (0 voturi)    
  tare (Luni, 3 iulie 2006, 18:12)

  gmm [anonim]

  ce sa zic...am dat si eu bacul astazi si m-a ajutat ce se auzea aseara pe forumul de la edu...kiar nu stiam romanul subiectiv atat de bine....si l-am citit...ms celor care au dat zvon...sau poate stiau chiar subiectele...pot crede orice...daca au fost furate o data...poate azi noapte le-au furat si pe cele noi...:))...nu e de ras dar se intampla...tara frumoasa Romania...pacat ca e locuita....chiar mi s-a facut greata de ce se intampla si pe cuvant ca nu merg la vot desi am acum si eu dreptul asta...uof
 • 0 (0 voturi)    
  Mesaj pt Catalin (Luni, 3 iulie 2006, 18:18)

  Razvan [anonim]

  Esti chiar atat de prost incat sa catalogezi ca fiind “scursura” pe cineva care scoate la iveala o hotie ?

  Greu de acceptat, dar adevarat. Multi romani gandesc ca tine si de asta merge Romania asa cum merge.

  Iti sugerez la modul cel mai serios sa faci o cura de moralitate in Germania. Angajeaza-te acolo si vezi cum gandesc si oamenii normali, oamenii la care tara merge inainte pt ca ei o imping. Tara unde, daca ai intors capul la o hotie, esti la fel de murdar si de ordinar ca cel care a furat.

  Cum dumnezeu ai putut sa cresti cu o scara morala intoarsa pe dos ? Poate ca ar trebui sa intoarcem toti obrazul in alta parte cand se vand subiectele la bac in piata - asta ca sa un ajungem sa fim “scursuri”.

  Cat timp sunt oameni care gandesc ca tine in Romania nu va fi bine.  Razvan
 • 0 (0 voturi)    
  Scoateti capul din nisip (Luni, 3 iulie 2006, 18:38)

  x [anonim]

  Datoria ziaristilor e sa expuna lichelele si incompetentii. Datoria Ministerului Educatiei si a Politiei e sa nu se fure subiectele de bac. Ziaristii sunt singurii care si-au facut datoria in cazul asta. Mai scoateti capul din traista. Vinovati nu-s cei care reclama o neregula ci cei din vina carora s-a produs neregula.
 • 0 (0 voturi)    
  Vedeti aceleasi lucruri si dupa BAC... (Luni, 3 iulie 2006, 19:01)

  nairda [anonim]

  Sunt asistent la Politehnica si va pot asigura ca fenomenele pe care presa la dezvaluie acum au loc sub multe forme si de multa vreme, in toate institutiile de invatamant... De mai multe ori, mi s-a cerut sa ajut anumiti studenti la examene, pentru ca erau rudele unor profesori sau prieteni ai profesorilor (nu am facut asta pentru ca am fost un elev bun si am muncit si am respect pentru scoala, dar am fost pus in situatii penibile, jenante...). Stiu despre profesori care primesc foloase necuvenite (bani, atentii) pentru a-i promova pe studenti. Exista mastere care se fac formal, examenele se dau cu cartile pe masa... exista atat de multe probleme... incepand de la admitere, care a ajuns o formalitate jalnica...
 • 0 (0 voturi)    
  pt. romania (Luni, 3 iulie 2006, 19:15)

  iulian [anonim]

  Felicitari jurnalistei

  Sper ca schimbarea subiectelor sa-i scoata in fata pe cei ce au invatat . Buna ideea cu schimbatul subiectelor peste noapte. Sper ca varsta frageda a celor ce injura ziarista sa-i ajute sa-si schimbe viziunea despre lumea in care cred ca traiesc. Sper, pt. binele sistemului ca mistrul sa-si dea demisia, nu pt. ca ar fi vinovat, ci pt. ca astfel viitorii ministri sa resposabilizeze pe cei din sistem si sa se resposabilizeze pe ei insisi.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Razvan. (Luni, 3 iulie 2006, 20:51)

  Catalin [anonim]

  Daca ai citi "post"-urile mele, respectiv nr. 2, 10 si 34 ai vedea motivele pt. care am facut-o. Asa-zisa ziarista, demna de un premiu "pulitza" a facut doar pt. o glorie momentana: a fost si ea tare o clipa "King for a day, fool for a life time". Stim cu totii cu ce probleme se confrunta sistemul de invatzamant romanesc, insa nu prin atitudine de genul respectivei "ziarista pulitzar" se face ordine in sistem.

  Pe ea o doare in spate, si in fatza la 15 metri de problema invatamantului. Probabil a obtinut o marire de salariu (ceea ce probabil si urmarea), sau transferul la alta redactie de ziar. Este vorba doar de prostitutie morala, de care mare majoritate dintre tinerii ziaristi din Romania o practica: "da-l dreaq de interes social, hai sa ma fac si eu cunoscut/-a cumva".

  Atata tot. Cat despre "prostie" ... (no coment)
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Razvan. (Luni, 3 iulie 2006, 20:52)

  Catalin [anonim]

  Daca ai citi "post"-urile mele, respectiv nr. 2, 10 si 34 ai vedea motivele pt. care am facut-o. Asa-zisa ziarista, demna de un premiu "pulitza" a facut doar pt. o glorie momentana: a fost si ea tare o clipa "King for a day, fool for a life time". Stim cu totii cu ce probleme se confrunta sistemul de invatzamant romanesc, insa nu prin atitudine de genul respectivei "ziarista pulitzar" se face ordine in sistem.

  Pe ea o doare in spate, si in fatza la 15 metri de problema invatamantului. Probabil a obtinut o marire de salariu (ceea ce probabil si urmarea), sau transferul la alta redactie de ziar. Este vorba doar de prostitutie morala, de care mare majoritate dintre tinerii ziaristi din Romania o practica: "da-l dreaq de interes social, hai sa ma fac si eu cunoscut/-a cumva".

  Atata tot. Cat despre "prostie" ... (no coment)
 • 0 (0 voturi)    
  Ok ok ... (Luni, 3 iulie 2006, 21:49)

  Adrian B [anonim]

  Minunat ... ma intreb acum cati stiau subiectele cand am dat eu BAC-ul ?!??! pentru ca acest caz nu este singular mai mult ca sigur

  Poate e mai bine sa nu stiu ... ca .... oricum a trecut

  Bafta celor care mai au examene .. la facultati nu se pot verifica cum se dau examene ?!?!? .. multi profesori poate sunt atrasi de elevele minunate pe care le au :D
 • 0 (0 voturi)    
  drama elevilor de la examenul de bacalaureat de Mihail Hardau (Luni, 3 iulie 2006, 21:51)

  ioana [anonim]

  nu inteleg cum se pot intampla asemenea lucruri cu astfel de chestiuni decisive pentru viitorul copiilor! si eu sunt eleva in clasa a 12-a si mi se pare inadmisibil tot ceea ce se intampla. nu inteleg de ce toti cei din minister afirma ca s-au aschimbat subiectele! poate ca da s-au schimbat cateva cerinte, dar in rest au ramas aceleasi. dupa proba sustinuta astazi la limba romana am aflat ca cerintele erau publicate inca de duminica de la ora 3 jumatate pe forumul de pe site-ul ministerului edu: http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=45264&st=0 (ca sa va convingeti ca este adevarat verificati data la care a fost postat subiectul) si dupa cate puteti vedea,elevul chiar stia ce se va da la partea a 3-a ,fiind foate sigur pe el! Ma declar profund scarbita de tot ceea ce se intampla deoarece lucrurile nu afecteaza pe nimeni altcineva decat pe elevi! si mai avem pretentia sa ne declaram o tara civilizata care vrea sa intre in ue! rusine!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Catalin (Luni, 3 iulie 2006, 22:22)

  xhyz [anonim]

  Catalin,
  de curiozitate, ce crezi tu ca trebuia sa faca ziarista cand a aflat ca poate cumpara subiectele din piata?
  Da-ti cu parerea, ca vad ca zici ca a facut rau ca a cumparat un set si s-a dus cu el la ministru sau unde s-o fi dus.
  Ma abtin sa imi dau si eu cu parerea, dar sunt TARE curios sa aud de la tine!
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Catalin (Luni, 3 iulie 2006, 22:24)

  xhyz [anonim]

  Catalin,
  de curiozitate, ce crezi tu ca trebuia sa faca ziarista cand a aflat ca poate cumpara subiectele din piata?
  Da-ti cu parerea, ca vad ca zici ca a facut rau ca a cumparat un set si s-a dus cu el la ministru sau unde s-o fi dus.
  Ma abtin sa imi dau si eu cu parerea, dar sunt TARE curios sa aud de la tine!
 • 0 (0 voturi)    
  Bacul de anul acesta. (Luni, 3 iulie 2006, 22:25)

  yeu [anonim]

  Am citit si restul de posturi de aici si ma ingrijoreaza faptul ca va trebui sa sustin o admitere la o facultate, unde am toate sansele sa pic, pentru ca altii o iau pe "pile". Sa revenim la subiect. Anul asta la bac noi ne facem ca scriem, si profesorii se fac ca ne supravegheaza si corecteaza? Sper sa nu. Azi a inceput superb ziua: 3 controale la buletin(la poarta, la intrarea in scoala si la intrarea in clasa), control prin buzunare si banci(am ramas inclusiv fara servetele), si se plimba seful de comisie si inca vreo 3 profesori pe holuri si bagau capul prin clase de ziceai ca sunt apucati. Asta se poate numi o atmosfera decenta de examen. Sper mai departe sa fie la fel, si fiecare sa ne luam notele pe merit. Sper ca la anul sa nu se mai afle subiectele. E cel putin penibil. Nu e cinstit ca lichelele care freaca menta acasa 4 ani sa ia aceeasi nota ca mine, care sa fim seriosi, am tras un pic pentru o medie de absolvire de 9.90.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Catalin (Luni, 3 iulie 2006, 22:30)

  xhyz [anonim]

  Catalin,
  de curiozitate, ce crezi tu ca trebuia sa faca ziarista cand a aflat ca poate cumpara subiectele din piata?
  Da-ti cu parerea, ca vad ca zici ca a facut rau ca a cumparat un set si s-a dus cu el la ministru sau unde s-o fi dus.
  Ma abtin sa imi dau si eu cu parerea, dar sunt TARE curios sa aud de la tine!
 • 0 (0 voturi)    
  faaainnnn... (Luni, 3 iulie 2006, 22:37)

  Maria [anonim]

  Se pare ca nu mai pasa nimanui ce se intampla cu tara asta, nici daca nush ce ziarista descopera ceva (probabil ca nu conteaza motivul personal), nici daca toata lumea tace... ca doar viata merge inainte... Ne-am cam obisnuit; de fapt si constiinta noastra a cam adormit (e cam "criogenizata" de mult)
  Suntem prea preocupati cu "ale noastre", ce sa ne mai intereseze de bun simt, de coruptie, de homosexuali si lesbiene? Vorba romanului: "Lasa-i si pe ei sa traiasca..." de fapt, ei sunt cei care traiesc bine in tara asta; ei sunt cei care au toate drepturile si nicio obligatie.
  Bravo frati romani! Tineti-o tot asa!
 • 0 (0 voturi)    
  Capul lui Motoc vrem! (Luni, 3 iulie 2006, 23:13)

  Lapusneanul II [anonim]

  Romanie, asmute-ti cainii! Pe cine? Cum? De ce? Mai conteaza?!

  S-a dat strigare, a sunat cornul, sfasie urletul imperativului moral pieptul bietului roman, ii sfredeleste gatlejul setea de-absolutul dreptatii! Cata luciditate, cata hipersensibilitate, cat efort, cata indignare! Cata obstinatie in haituirea nebuna a culpabilului relativ, cata infocare din partea spiritului intinat si dezolat al natiunii!

  Ati innebunit? Nu, pe bune acum - v-a batut soarele-n cap, v-a muscat un caine turbat, v-a traznit din ceruri?! Cereti capul jurnalistei pentru activarea in interesul informarii publice (haida-de, ne luam acum cu ifose pseudo-morale in privinta ideologiei functiei si onorabilitatii unei profesii care oricum presupune o decadenta si prostitutie a oricarei priviri idealiste!) Cereti capul intregului minister, sau al intregului segment educational?

  Ce va veni, fratilor? Ziceti si mie de unde ati luat orice vin ati baut, ca taaaaaare de tot trebuie sa fie!

  Citesc aici despre oameni cerand demisii si arestari. Nu vad insa mai pe nimeni cerand DREPTATE sau o investigatie cinstita si o judecata aferenta. Nu vad mai pe nimeni punand in dubiul esential si democratic intentia de manipulare sau chiar orchestrare al acestui 'eveniment'. Nu vad pe nimeni - si asta mi se pare realmente deplorabil - cerand transparenta informativa a investigatiilor si demersurilor legale in curs de actiune.

  A verificat ministrul plicurile? Ce a constatat? Era un organ al politiei de fata? S-a efectuat un proces verbal en detail? Stim ora, minutul, chiar si afurisita si dureros de delicioasa secunda in care s-ar fi intamplat toate cele ce au urmat 'revelatiei'?

  Nu.
 • 0 (0 voturi)    
  Capul lui Motoc vrem! (si jugulara!) (Luni, 3 iulie 2006, 23:14)

  Lapusneanul II [anonim]

  Facand parte din acest tineret damnat atat de 'corupt', intretin o oarecare afinitate catre absurdul impartialitatii, catre triumful primordial al dreptatii, catre detaliul intelectual care separa bestia de om si promoveaza eticul. Intamplator, am sustinut proba de bacalaureat in cauza astazi. NEintamplator, mi-am negat mereu contextul preferential al posesiunii unor astfel de subiecte, desi ele in sine mi-ar fi fost la indemana. Am si eu colegi, in fond - si violarea unui principiu de volitie, de intentie, de filozofie de viata ma supara la fel de mult ca pe oricare altul.

  Dar asta inseamna sa pornim la razboi fara sa ne convingem ca nu tragem in ai nostrii! Oare chiar trebuie sange ca sa gandim rational? Nu mai cereti capete, oameni buni. Cereti DREPTATE.

  ...scuzati lungimea mesajului.
 • 0 (0 voturi)    
  Capul lui Motoc vrem! (si jugulara!) (Luni, 3 iulie 2006, 23:19)

  Lapusneanul II [anonim]

  Facand parte din acest tineret damnat atat de 'corupt', intretin o oarecare afinitate catre absurdul impartialitatii, catre triumful primordial al dreptatii, catre detaliul intelectual care separa bestia de om si promoveaza eticul. Intamplator, am sustinut proba de bacalaureat in cauza astazi. NEintamplator, mi-am negat mereu contextul preferential al posesiunii unor astfel de subiecte, desi ele in sine mi-ar fi fost la indemana. Am si eu colegi, in fond - si violarea unui principiu de volitie, de intentie, de filozofie de viata ma supara la fel de mult ca pe oricare altul.

  Dar asta inseamna sa pornim la razboi fara sa ne convingem ca nu tragem in ai nostrii! Oare chiar trebuie sange ca sa gandim rational? Nu mai cereti capete, oameni buni. Cereti DREPTATE.

  ...scuzati lungimea mesajului.
 • 0 (0 voturi)    
  Cataline, Cataline.. (Luni, 3 iulie 2006, 23:25)

  Andu [anonim]

  Se pare ca eshti invershunat rau impotriva sursurilor astora de jurnalishti. Care e treaba? Eshti profesorash? Te-a luat taticu fetitzei la unshpe metrii ca nu i-a picat ce-ai zis tu?

  Indiferent care sunt motivele atitudinii tale, NU AI DREPTATE.
  Motivatzia launtrica a unui om nu anuleaza rezultatele actziunilor acestuia. Satisfactzia cautata este o problema PERSONALA. Cat timp consecintzele actziunilor sale sunt pozitive pentru societate, nimeni nu are autoritatea morala de a judeca motivatzia unui om.

  Faptul ca sistemul de invatzamant shi-a aratat pentru a doua oara intr-un an vulnerabilitatea este de necontestat. Este plin de oameni slabi shi mituibili.

  Daca presa va mai gasi shi va mai da in vileag asemenea breshe in sistem, nu va fi vina jurnalishtilor, care cauta bani, premii sau faima. Va fi tot vina ministerului educatziei, care refuza sa se schimbe pentru ca este prea incompetent sau prea corupt.

  Poate cei de la MEC vor incepe sa aiba un pic de conduita profesionala macar de frica presei shi a scandalului mediatic.

  Succes celor care au invatzat pentru bac!
 • 0 (0 voturi)    
  Apropos (Luni, 3 iulie 2006, 23:28)

  Andu [anonim]

  Atzi observat ca de la BAC la BANC nu e un drum prea lung?
 • 0 (0 voturi)    
  ptr daniela (Marţi, 4 iulie 2006, 10:49)

  tanar intelectual [anonim]

  Ion nu este intelectual...dar eu am mers pe alt principiu ca scriu despre ion 3 pagini iar a 4-a pagina o scriu de invatzator...si nu jtiu iarasi dak este bine....invatzatsem mult..stiam si pe george ladima stiam patul lui procust..cu mica exceptie nu stiam citate din texxt...asta m-a facut sa aleg "ion". Parerea mea sub3 greu din cauza confuzii pe care a produs-o elevului..si dak stau si ma gandesc romanul subiectiv nu e chiar accesibil ptr orice minte ...iar depsre subiectele furate...ce poti spune atunci cand omu nu are bani....oricine ar face orice sa castige un ban..ilegal sau nu..Si sa stam linistiti ca nu e vorba numai de bac si invatzamant ..peste tot e asa...dar acum era ocazia sa scoata prostia ministerului invata...parerea mea ca lucrurile astea cu furatul subiectelor derajneaza tot elevul..ii da mai multa nesiguranta..si neincredere in viitor...iar totul cade asupra lui...toata vina o are el Elevul...
 • 0 (0 voturi)    
  BAC Istorie 2006 (Miercuri, 5 iulie 2006, 0:43)

  badea [anonim]

  au aparut subiectele de le istorie undeva pe internet?
 • 0 (0 voturi)    
  PENTRU DANIELA (Miercuri, 5 iulie 2006, 15:49)

  virjan miruna [anonim]

  Ce domnisoara sa inteleg ca doreai sa fi studenta la Litere. Vai... Ce ganduri marete... Avand in vedere ca nu stii nici macar sa identifici intelectualul din romanul "Ion" ce pretentii sa mai avem...?Ce pretentii sa mai avem si in realizarea unui eseu.BRAVO DE UN MILION DE ORI ZIARISTEI!Ne facem de ras in fata lumii si mai dorim integrare in U.E. . Rusine celor care au vandut subiecte. Sora mea a dat anul acesta examenul de capacitate si intro sala alaturata s-a copiat la istorie cu cartile pe banca. Mult succes ziaristilor, poate se sesizeaza cineva si se mai schimba ceva. Desi nu am nici o speranta.Poate exista persoane care cred ca lucrurile astea nu se intamplau cu 4-5 ani in urma, dar nu este adevarat. Acum 4-5 ani nu erau asa mediatizate aceste situatii.


  BRAVO ZIARISTEI !

  Iar voua, cei care ati cumparat subiectele si acum o injurati pentru ce a facut sa va fie de bine. sper in continuare sa aveti poarte de aceiasi bafta.

  Rusine celor de la Minister.S-au laudat atat ca sunt supravegheate subiectele si s-a ales praful.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru daniela (Miercuri, 5 iulie 2006, 16:00)

  virjan miruna [anonim]

  Referitor la nelamurirea ta, uite care este parerea mea, dar eu anul acesta trec a 12 -a si nu pot sa iti spun sigur.Poate dupa ce afli nota intri si imi spui si mie cat ai luat ca sa ma lamuresc si eu totodata.Cel mai bine era sa scrii despre Ladima.Ion este reprezentantul taranului legat de pamant, care stapanit de dorinta de avere isi sacrifica dragostea.Era o persoana inteligenta, dar el este prezentat din alta perspectiva.Ladima era intelectualul respins de societate, datorita dorintei sale de a se face dreptate tot timpul. Trebuia sa prezinti toate pareri celorlalte personaje cu citate si precizand mijloacele de caracterizare.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version