Presedintele Traian Basescu a declarat ca initiativa liberalilor privind retragerea trupelor din Irak reprezinta un "puci anti-Romania", dar a subliniat ca o dezbatere publica pe aceasta tema este necesara. Seful statului a facut aceste aprecieri intr-un interviu acordat postului de radio Romania Actualitati.

"Nu are importanta ca Ungureanu si Vladescu au votat in CSAT impotriva initiativei PNL. Conform legii, presedintele are obligatia sa consulte CSAT in astfel de subiecte si asta am facut, i-am intrebat la sfarsit pe fiecare. Dar pozitia CSAT este consultativa", a spus Basescu.

In interviu, seful statului a mai aratat ca, in conformitate cu legea, pozitia CSAT este consultativa pentru presedinte, si de aceea, faptul ca ministrii liberali Mihai Ungureanu si Sebastian Vladescu au votat, vineri, impotriva propunerii PNL privind retragerea din Irak, nu este foarte important.

Basescu mai considera ca ideea conform careia cei doi ministri ar fi trebuit sanctionati de PNL pentru votul lor din CSAT este o eroare politica ce denota un compartament de partid-stat.