Pe fondul dezvoltarii activitatii economice, sustinuta de cresterea considerabila a investitiilor straine directe, cererea pentru posturile manageriale sau cu o componenta tehnica ridicata se va mentine crescuta, afirma reprezentantii companiilor de resurse umane.

„Pe piata vor intra noi investitori, care vor cauta specialisti experimentati, iar o parte din forta de munca existenta in Romania va migra catre Europa de Vest, ceea ce va crea pe termen scurt un dezechilibru intre cerere si oferta“, a declarat Cerasela Muller, Country Manager la compania de resurse umane Neumann International.

O parte din necesarul de manageri este acoperit prin migrarea personalului cu experienta dintr-o industrie in alta, principalul exportator de forta de munca fiind sectorul bunurilor de larg consum, care a dezvoltat deja citeva generatii de manageri.

In sistemul bancar e deficit de manageri

Din perspectiva angajatorului, cele mai cautate posturi ramin cele de Sales Manager, Business Development Manager, General Manager Engineering, in timp ce majoritatea aplicantilor solicita posturi in contabilitate si secretariat.

Panos Manolopoulos, managerul companiei Stanton Chase, specializata in recru-tarea de personal pentru pozitii de conducere, afirma ca piata muncii din Romania este una foarte competitiva. „Sint multi oameni foarte bine educati, in special pe posturile medii si de top.

Acestia au principii etice, beneficiaza de experienta la nivel international si vorbesc mai multe limbi straine decit colegii lor din tarile invecinate“, spune el. Singurul segment in care se manifesta un deficit de personal este cel al serviciilor financiare, in special in domeniul bancar.

„Bancile se dezvolta, lanseaza noi produse si deschid noi sucursale, iar managerii cu experienta in domeniu sint mai putini decit este necesar“, afirma reprezentantul Stanton Chase.

Codasi la salarii

La salarii, managerii romani ii depasesc doar pe cei din Albania si Bosnia, dar sint in urma celor din Ungaria, Polonia sau Cehia. Reprezentantii firmelor de resurse umane spun ca un Chief Executive Officer (CEO) primeste intre 60.000 de euro si 100.000 de euro pe an.

„Cele mai mari salarii din Europa sint platite in Marea Britanie, Elvetia si Germania, unde persoanele aflate la conducerea companiilor internationale pot cistiga pina la citeva milioane de euro pe an“, spune Cerasela Muller.

Integral in Cotidianul