Romania ocupa locul 49, din 183, in topul tarilor in functie de produsul intern brut (PIB) din 2005, dat publicitatii de Banca Mondiala. Fata de anul precedent, Romania a urcat cu un loc, depasind cu putin statul Filipine.

Economiile de pe podium continua sa fie SUA, Japonia si Germania. Imediat sub podiun se afla China, care a depasit Marea Britanie.

Romania a inregistrat, in 2005, un PIB de 98,5 miliarde de dolari. Produsul net realizat de filialele multinationalelor insumeaza peste 15 miliarde de dolari.

Potrivit Bancii Mondiale, produsul national brut al Romaniei este de 83 de miliarde de dolari. Acesta a fost calculat scazand din PIB valoarea adaugata de filialele locale ale firmelor straine si adaugand-o pe cea obtinuta de companiile romanesti care au participatii in strainatate.

Preturile mici umfla statisticile

Daca PIB este ajustat cu preturile inca mici din Romania, tara noastra urca in clasament. Dupa PIB-ul calculat la paritatea puterii de cumparare, ne clasam pe locul 43.

Nivelul indicatorului aproape se dubleaza - de la 98,5 miliarde de dolari la cursul de piata la 199,2 miliarde de dolari, in varianta la paritatea puterii de cumparare (PPC). Paritatea puterii de cumparare arata valoarea bunurilor care pot fi cumparate in diferite tari cu o anumita suma.

Integral in EVZ