Comerciantii nu se grabesc sa respecte legea. In magazine, preturile marfurilor sunt, in continuare, afisate atat in lei vechi, cat si in lei noi.

Chiar daca, incepand cu 1 iulie, comerciantii erau obligati sa afiseze preturile numai in RON, atat marile lanturi de magazine, cat si micii comercianti nu au facut inca acest lucru. “E adevarat ca preturile nu sunt afisate doar in RON, dar se lucreaza in momentul de fata la acest lucru.

Avem o imprimanta si 10 angajati care ar trebui sa eticheteze aproape 40.000 de produse”, ne-a declarat Stefan Curelaru, seful departamentului Food, din cadrul Selgros. Nici cei de la Carrefour nu s-au grabit sa afiseze preturile doar in lei grei, neputand insa sa ne ofere o explicatie.

In Herastrau, intr-unul din complexurile comerciale, doar 2-3 vanzatori s-au gandit sa respecte prevederile legale, ceilalti comercianti sustinand ca nu au avut timp pentru asa ceva si ca nu cred ca ar putea pati ceva. “Nu am avut timp sa schimb etichetele. Daca vine controlul, inchid si plec, ca sa nu platesc amenda”, a spus o vanzatoare din complexul de la Herastrau.

Conform legii 348/2004, amenzile prevazute pentru nerespectarea acestei prevederi sunt cuprinse intre 10.000.000 lei si 30.000.000 lei.

Tot legea spune ca atat constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre organele de control din cadrul Ministerului Finantelor Publice si unitatilor subordonate, al Autoritatii Nationale de Control si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), precum si de catre personalul imputernicit al primariilor.

Problema este insa ca nici cei imputerniciti de lege nu se prea grabesc sa aplice sanctiunile prevazute.

Integral in Gandul