Gilad Shalit, soldatul israelian rapit in 25 iunie de palestinieni, este in viata, a anuntat, marti, un purtator de cuvant al guvernului israelian, la canalul francez de stiri LCI, transmite AFP.

Gruparile palestiniene care l-au rapit dadusera, luni, un ultimatum Israelului sa-i elibereze pe detinutii palestinieni.

"Stim, pana acum, ca Gilad Shalit este in viata, stim ca a fost ranit si ca a fost consultat de un medic palestinian acum cu cateva zile", a afirmat sursa.

"Avem informatii certe. La ora la care va vorbesc, este in viata", a spus acesta.

Intre timp, premierul israelian Ehud Olmert refuza din nou, negocieri cu rapitorii soldatului de 19 ani.

"Noi nu negociem cu teroristii. Vom actiona cu toata forta necesara dar nu vom ceda santajului", a declarat Olmert la o reuniune a oamenilor de afaceri, in sudul Israelului.

In Gaza, gruparile palestiniene care il detin pe soldatul israelian au declarat ca nu intentioneaza sa il ucida dupa expirarea ultimatumului acordat Israelului, la ora 3.00 GMT (ora 6.00 a Romaniei).

Comunicatul nu preciza insa ce se va intampla cu Gilad Shalit daca revendicarile rapitorilor, adica eliberarea unor detinuti palestinieni, nu vor fi satisfacute.

"Nu stim exact cat de grava este rana sa si nici ce tratament primeste. De aceea, este absolute necesar ca aceasta situatie sa fie rezolvata cat mai rapid. Fiecare zi care trece nu este in favoarea lui Gilad Shalit", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului israelian.

"Speram ca rapitorii sai vor intelege cat de important este pentru noi ca Gilad Shalit sa fie viu si sanatos", a spus el, adaugand ca Israelul nu negociaza cu teroristii.

Purtatorul de cuvant la guvernului israelian a declarat ca operatiunile militare israeliene in teritoriile palestiniene vor continua. Potrivit acestuia pana acum actiunile armatei israeliene au fost "extrem de limitate", iar Israelul nu "a desfasurat decat 1 la suta" din fortele de care dispune.

Cele trei grupari armate palestiniene care au revendicat rapirea soldatului israelian Gilad Shalit cerusera, eliberarea a o mie de prizonieri, palestinieni si musulmani de toate nationalitatile.

Intr-un comunicat, Brigazile Ezzedin al-Qassam, bratul armat al Hamas, Comitetele de rezistenta populara si Armata islamului, au prezentat o lista de prizonieri pe care ii vor liberi: "toti liderii miscarilor palestiniene, prizonerii in varsta, prizonierii bolnavi".

Armata israeliana a patruns in forta in Fasia Gaza, in 28 iunie, dupa ce negocierile pentru eliberarea caporalului israelian rapit de militantii palestinieni au esuat. Operatiunea, denumita "ploaie de vara", este cea mai importanta incursiune a israelienilor de la retragerea colonistilor din Gaza, anul trecut.