Ziarele din China ar putea fi vaduvite de stirile despre dezastre naturale, tulburari sociale sau orice alt gen de material ce ar putea cauza o imagine proasta partidului comunist. In cazul in care aceasta lege va fi adoptata, ziaristii ar putea primi amenzi de pana la 12 mii de dolari, informeaza International Herald Tribune.

Wang Yongqing, un oficial al guvernului, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca nou lege va fi aplicata tuturor agentiilor de stiri, inclusiv cele straine.

Agentiile de stiri internationale ce isi desfasoara activitatea si pe teritoriul Chinei au mari probleme cu autoritatile, ziaristii fiind permanent monitorizati de serviciile de securitate insa libertatile lor sunt incomparabil mai bune decat cele ale presei locale.

Cu toate acestea oficialul guvernamental a tinut sa precizeze ca legea e facuta pentru a pedepsi autoritatile care nu isi fac treaba in gestionarea situatiilor de criza.

Autoritatile de la Beijing sunt recunoscute pentru cenzura pe care o aplica tutoror formelor de exprimare, cel mai recent caz referindu-se la la incercarea de cenzurare a rezultatelor variantei chineze a Google, practica acceptata de altfel de reprezentantii companiei americane

In dorinta de a intra pe piata web din China, cea mai dinamica in acest moment, compania americana a lansat o varianta a celebrului motor de cautare avand extensia .cn.

Din cauza cenzurii, utilizatorii de Google in varianta .com aveau de asteptat foarte mult timp pana la afisarea rezultatelor, care de cele mai multe ori erau incomplete.

Cu toate acestea oficialii Google au reusit sa convinga autoritatile de la Beifing sa permita afisarea unei notificari care sa informeze utilizatorii motorului de cautare asupra omiterii intentionate a unor rezultate.