Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu a fost audiat, marti, de comisiile parlamentare de aparare, in urma solicitarii sale de retragere a soldatilor romani din Irak si a evenimentelor care au urmat propunerii.

In cele aproape patru ore de audieri, Atanasiu a prezentat argumentul principal care a stat la baza propunerii sale de intoarcere acasa a soldatilor romani: bugetul Apararii este prea mic pentru a mai sustine trupe romanesti in Irak.

Atanasiu a declarat ca nu isi va da demisia din functie daca demersul sau nu va avea succes, ci va prezenta cel putin opt solutii altenative in CSAT, intre care a mentionat restructurari in armata, neachizitionarea de masini de lupta in locul masinilor ARO romanesti, in schimbul mentinerii trupelor in Irak.

Seful Directiei de Informatii din MApN, generalul Croitoru, a spus ca documentul divulgat de Medar nu era secret, secret fiind doar cifrul, modalitatea de transmitere a informatiilor. Prin urmare, ministrul apararii, Teodor Atanasiu, a trebuit sa admita ca Sergiu Medar nu se face vinovat de nimic.

La iesirea de la audieri, ministrul Apararii a declarat ca propunerea sa a fost una legala, fara efecte pe plan international.

“Cred ca i-am convins ca propunerea mea nu incalca nici legea, nici nu darama axele. (.,..) Bugetul pe care il are, la ora aceasta, Ministerul Apararii pentru anul 2007, nu permite indeplinirea obiectivelor asumate (...) Armata trebuie sa aiba un buget de 2,38 % din PIB nu 1,7%”, a spus Atanasiu.

Referitor la telegramele pe care ministrul le-a trimis atasatilor militari de la unele ambasade prin care instiinta schimbarea de politica externa a Romaniei, Atanasiu a declarat ca, prin intermediul acestora, atasatii au fost doar informati si nu li s-a cerut sa faca nimic.

“Este un fenomen obisnuit ca atasatii sa fie informati cu toate aspectele care au relevanta pentru decizia politico-militara, fiindca sunt intrebati acolo unde isi desfasoara activitatea”, spune ministrul.

George Maior (PSD), presedintele Comisiei de Aparare din Senat, a scos in evidenta, intr-o conferinta de presa, dupa audieri, tensiunile existente intre conducerea politica a Apararii, adica ministrul Atanasiu si seful Statului Major al Armatei:

“Au fost audieri foarte serioase si am constatat anumite probleme semnificative in managementul ministerului Apararii, a relatiilor esentiale care exista in minister (...) E o stare de tensiune care ne-a bulversat pe membrii comisiei”.

Pe de alta parte, Maior a spus ca exista diferente majore intre modul in care ministerul Apararii si cel de eExterne abordeaza problema costurilor politice pentru propunerea de retragere a romanilor din Irak.

Potrivit lui George Maior, ministrul Apararii a sustinut ca este nevoie de o alta dezbatere in CSAT privind retragerea trupelor din Irak, idee pe care a catalogat-o ca "foarte grava".

Maior a spus ca membrii Comisiei nu s-au lamurit, insa, in privinta telegramei trimisa atasatilor militari, daca aceasta era o propunere sau o decizie.

Presedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, Mihai Stanisoara a spus ca Atanasiu a incalcat grav procedurile cand a trimis celebra telegrama, fara stirea sefului Statului Major.

In aceeasi conferinta de presa, dupa audieri, Mihai Stanisoara (PD), a fost foarte critic la adresa ministrului Apararii.

Stanisoara a criticat dur “ruptura totala” intre ministru si structura militara condusa de seful Statului Major General, Eugen Badalan.

Mihai Stanisoara l-a acuzat de neseriozitate pe Atanasiu care a declarat in comisii ca, daca nu ar fi fost sustinut de PNL in propunerea de retragere a trupelor romanesti din Irak, nu ar fi facut o astfel de propunere.

“Cred ca este extrem de important sa se faca distinctie intre ceea ce inseamna institutiile reprezentate in CSAT si partidele politice. Sunt extrem de dezamagit ca aceasta confuzie persista si ca interesul national nu este pus mai presus de un interes de partid”, a declarat Stanisoara.

Teodor Atanasiu a fost mandatat, saptamana trecuta, de Biroul Permanent al PNL sa ceara CSAT retragerea trupelor din Irak. Propunerea a fost respinsa de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, care a aprobat, doar, diminuarea efectivelor romanesti din Irak.

Propunerea PNL a declansat un adevarat scandal intre partid si Presedintie, dar si in interiorul PNL, dupa ce doi liberali, Sebastian Vladescu si Razvan Ungureanu, au votat in CSAT impotriva propunerii sustinute de premierul Tariceanu de retragere a romanilor din Irak.

Totusi, ei nu au fost dati afara din partid, cum au existat propuneri la un moment dat.

Ministrul apararii, Teodor Atanasiu, l-a acuzat pe consilierul prezidential Sergiu Medar ca ar fi dezvaluit, intr-o emisiune de televiziune, secrete militare.

Spiritele s-au incis si mai tare cand s-a aflat ca Teodor Atanasiu a transmis atasatilor militari din mai multe ambasade o telegrama in care anunta schimbarea de politica externa a Romaniei.

Pe de alta parte, colegii de partid ai lui Atanasiu, Teodor Stolojan, Valeriu Stoica, Mona Musca sau Mircea Cinteza, au semnat o declaratie foarte critica la adresa initiativei conducerii PNL privind retragerea trupelor romanesti din Irak. Acestia au fost pusi in discutia comisiei de etica si ar putea fi sanctionati.