Presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a decorat marti 4 iulie, la Palatul Cotroceni, pe poetul rus Evgheni Evtusenko cu Meritul Cultural in grad de Comandor.

Seful statului a declarat cu acest prilej ca a primit cu bucurie recomandarea domnului Nicolae Manolescu de a-i acorda poetului Evgheni Evtusenko cea mai inalta decoratie culturala a statului roman.

Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor i-a fost conferit poetului Evtusenko pentru talentul sau remarcabil, fiind considerat unul dintre importantii autori ai liricii rusesti din perioada postbelica si o personalitate marcanta a scenei literare internationale.

Presedintele Basescu a apreciat curajul de care a dat dovada Evgheni Evtusenko in imprejurari dificile: „Am ocazia ca prin acest gest, nu numai eu, dar statul si poporul roman sa va recunoasca acel extraordinar curaj de a ramane dumneavoastra, intr-o perioada grea pentru noi toti, atunci cand regulile cenzurii ingradeau libertatea scriitorilor, a poetilor”.

In acelasi timp, seful statului a aratat ca, prin aceasta decorare, a dorit sa contribuie, in masura posibilului, la realizarea unei punti de legatura intre opera poetului rus si cultura romaneasca.

In incheiere, presedintele Basescu l-a asigurat pe domnul Evgheni Evtusenko ca va fi intotdeauna bine primit in tara noastra, cu mult respect pentru persoana sa si pentru tineretea vesnica a operei sale.