Ieronim Budac, un ardelean din Cartisoara, sat aflat la 50 de kilometri de Sibiu, a fost soferul celebrului gangster Al Capone, in perioada prohibitiei.

Scapat de politia americana, sibianul s-a intors in satul natal, unde a fost ales primar, din partea liberalilor.

Familia Budac a pazit cu strasnicie, ani de-a randul, secretul „aventurii americane” a lui Ieronim, pentru a-l proteja de comunistii veniti la putere.

Gangster, apoi intreprinzator privat

In Cartisoara, putinii batrani care l-au prins pe Ieronim in viata se lasa cu greu induplecati sa povesteasca despre peripetiile celui pe care il considera, alaturi de badea Cartan, unul dintre cei mai de vaza oameni ai satului.

Primarul comunei, Dorin Madga, este si ruda cu Ieronim. Silvia, bunica lui, este nepotul de frate al soferului lui Al Capone. „Apai, o plecat cu mai multi din sat sa lucreze in America si sa faca niscai bani.

Din fiecare familie o plecat atunci la munca peste Ocean. O fost chiar inainte de primul razboi mondial. Noi doi eram copii. A spus atunci la intoarcere ca a fost soferul lui Al Capone, dar nu stiam noi cine e Al Capone”, spune Silvia Budac. Si fratele ei, Marian, isi aduce aminte de Ieronim.

„Ne-a povestit de contrabanda cu alcool si cum ca a lucrat la Al Capone. In rest nu stiu prea multe. A venit, ce-i drept, cu multi bani ca si-a facut pentru vremurile acelea cea mai faina casa din sat, a dat drumul la un joagar si la cateva cazane de facut tuica.

Ne spunea ca i-a invatat pe americani sa faca si ei bautura asta” isi aminteste si nepotul lui Ieronim.

14 ani primar

Dupa experienta americana, Ieronim Budac s-a impus repede ca personaj de prim rang in sat. Oamenii l-au ales primar in 1932 din partea liberalilor. A ramas in acest post pana cand au venit comunistii, care l-au declarat chiabur si i-au confiscat averea.

„A facut scoala din comuna si noi am avut unde sa invatam carte. Timp de 14 ani a fost cel mai bun primar al nostru. A avut ani buni cea mai renumita cazangerie de tuica din toata partea asta a Ardealului.

Cand a venit din America, a fabricat si whisky. Din pacate, cand au venit comunistii la putere, i-au luat totul si a suferit mult”, mai povesteste Silvia Budac.

S-a aruncat cu masina in Mississippi

„Nu ne spunea niciodata nimic de Al Capone. Noi eram copii si oricum nu prea intelegeam. Totusi, in primii ani de la revenirea in tara am auzit ca a primit scrisori de la acesta”, afirma Traian Candulet, unul din batranii care isi mai aduc aminte de soferul lui Al Capone.

Ieronim i-a povestit lui Traian Candulet, autorul monografiei satului, pataniile si aventurile pe taramul de dincolo de Ocean.

Integral in EvZ