Duminica dimineata, canalul de larga audienta Euronews a difuzat la rubrica sa No Comment doua imagini care ne-au atras imediat atentia. Prima era din Bagdad si infatisa urmarile sinistre ale atentatului care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute.

A doua imagine era din judetul Suceava si prezenta dezastrele pricinuite de furtuna care s-a abatut asupra Romaniei tot la sfarsitul aceleiasi saptamani.

Fata in fata, asadar, doua puncte diferite ale planetei, dar care intr-un mod bizar ajung sa fie unificate prin aceasta forta de globalizare extraordinara pe care o reprezinta nenorocirea.

Ce demonstreaza aceasta? Ca in lume e mult rau si ca eforturile facute pentru a-l stopa sunt inca palide. Dar de la o asemenea constatare si pana la convingerea ca terorismul organizat si propagat de Al Qaeda a ajuns sa fie concurat de un fel de terorism meteorologic e cale lunga.

Nu intamplator, la noi, unde zvonurile cele mai nefiresti se impletesc cu informatiile bine verificate, anumiti oameni politici au inceput sa vorbeasca despre ceea ce s-ar putea numi un fel de plan indreptat impotriva Romaniei pentru a face din tarisoara noastra un poligon de incercare sau de experimentare.

Cu alte cuvinte, pe langa Al Qaeda de pe pamant, care se ocupa de americani in primul si in primul rand, ar mai exista si o Al Qaeda supranaturala sau care lucreaza foarte bine cu supranaturalul pentru a-i distruge prin neverosimile si bruste schimbari de vreme pe aliatii americanilor. Si cine sunt mai apropiati de americani si mai buni aliati cu ei decat noi, romanii?!

Extravaganta unei asemenea teorii nici nu mai trebuie subliniata. L-am vazut pe C.V. Tudor care, cu aerul sau inconfundabil de intelept de mahala, le atragea atentia romanilor ca dupa asemenea inundatii va putea veni, Doamne fereste, si un cutremur devastator.

Seismul va veni cu siguranta, dar nu fiindca este comandat de un centru al terorismului ocult, ci din motive pe care seismologi seriosi le-au prezentat la momentul potrivit.

Pana una-alta, pana sa vina cutremurul si intre doua inundatii, in timp ce CSAT incearca sa dreaga lucrurile si sa convinga strainatatea ca romanii sunt fapturi de onoare, ne-am gandit sa-i batem pe japonezi facand o coliva care intrece orice inchipuire, din care sa manance tot norodul in pomenirea marelui Decebal.

Derizoriu absolut! Felul acesta de a ne preaslavi trecutul este cel mai mare deserviciu care se poate face protoistoriei noastre. Si cartile lui Pavel Corut, daca ne aducem aminte, la inceputul anilor '90, bateau campii in aceeasi maniera si au fost bestseller-uri, dar pe vremea aceea nu faceam asemenea colive.

Intre cei care vad conspiratii planetare si asemenea omagii ridicole, umflate, distanta nu este deloc mare. Dovedesc o inflatie a fabulatoriului, cum ii sta bine romanului poet. Ne facem de ras intr-un mod exemplar, in timp ce toata canalizarea sare in aer fiindca nu mai poate suporta fluxul de apa si de prostie.

Daca am ajuns sa vorbim de arme meteorologice, de razboi meteorologic declarat taman noua - de cine? -, atunci nu facem altceva decat sa ne intoarcem in epoca lui Ceausescu, care se considera buricul pamantului si care tot intr-un mod derizoriu si caricatural isi inchipuia ca in Carpati salasluieste taina omenirii.

Oricum, ideea canalului Euronews de a alatura doua imagini din zone geografice diferite ascunde o semnificatie importanta. Suntem din nou luati in seama, nu gratie vreunei parade gay, asa cum se obisnuieste acum, ci prin dezastru, nenorocire, fenomene pur naturale in care totusi Al Qaeda nu are nici un amestec.