Dupa disputa pe care a avut-o cu premierul Calin Popescu Tariceanu pe tema retragerii trupelor din Irak, presedintele Traian Basescu a decis sa participe, miercuri, la sedinta de Guvern. Pe ordinea de zi - stadiul pregatirilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Ultima sedinta de guvern prezidata de seful statului a fost in luna mai, cand presedintele Basescu a venit direct de la spital pentru a discuta despre criza gripei aviare.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a propus spre analiza, membrilor Guvernului, probleme care necesita actiune imediata din partea Executivului, precum si o serie de restante in raport cu angajamentele asumate prin programul de guvernare.

Primul subiect la care s-a referit Presedintele a fost necesitatea modernizarii institutiilor statului, apreciind ca este nevoie, in acest sens, sa se actioneze pana la 1 ianuarie 2007.

Seful statului a amintit ca in prezent o serie de directii teritoriale, din domeniul sanatatii, al invatamantului, mediului si din domeniul agricol sunt subordonate ministerelor, conservand astfel o structura mostenita inca de dinainte de 1989, si prin activitatea lor fiind departe de interesul comunitatii.

Astfel, Presedintele a cerut ca Executivul sa actioneze pentru descentralizarea acestor directii, analizand posibilitatea subordonarii administratiilor locale. De asemenea, Presedintele a solicitat efectuarea unei analize privind birocratia generata de agentiile nationale si necesitatea comasarii si restructurarii acestora astfel incat, in cel mai scurt timp, sa devina eficiente.

O alta problema semnalata de Presedinte a fost slaba utilizare a creditelor externe aratand ca exista circa doua miliarde de dolari, angajati in perioada 2002-2004, cu o rata de utilizare extrem de redusa.

Seful statului a aratat ca situatia actuala arata un nivel foarte ridicat al birocratiei, dar si capacitatea redusa de implementare ceea ce avertizeaza asupra faptului ca institutiile statului nu pot avea o buna rata de utilizare a banilor comunitari care urmeaza sa fie alocati Romaniei dupa 1 ianuarie 2007.

In acest sens, seful statului a aratat ca exista credite angajate in domeniul sanatatii, agricol-forestier, minier, dezvoltare rurala, transporturi, educatie rurala, calamitati, credite din care s-au utilizat foarte putini bani.

Presedintele a subliniat ca o piedica pentru folosirea acestor credite o reprezinta birocratia excesiva, dar si ineficienta institutiilor, fiind nevoie, in anumite cazuri, de avize din partea a 18 institutii, fiecare institutie avand libertatea sa dea avizul in termen de 30 de zile.

Din acest punct de vedere, Presedintele a cerut sa se gaseasca o solutie pentru simplificarea procedurilor, astfel incat sa fie nevoie de un aviz al institutiei responsabile si un aviz de verificare.

Referitor la Agentia de Integritate, Presedintele a cerut Guvernului introducerea proiectului de lege pe ordinea de zi a sedintei de astazi a Executivului pentru discutarea si aprobarea acestui proiect si trimiterea pentru dezbatere Parlamentului.

Avand in vedere ca subiectul privind prezenta trupelor romanesti in Irak este unul de dezbatere publica, dar care nu a fost dezbatut in plenul Guvernului, Presedintele a informat membri Executivului ca Romania este prezenta in Irak in baza celor patru rezolutii ale Consiliului de Securitate ONU, amintind inclusiv scrisoarea Guvernului irakian prin care se solicita mentinerea trupelor in Irak.

De asemenea, seful statului a prezentat Memorandumul, semnat de Romania, alaturi de celelalte state, privind participarea la forta multinationala din Irak, document rezultat in baza Rezolutiei 1483 din 2003 a Consiliului de Securitate ONU.

Totodata, a aratat seful statului, Romania este co-autoare, alaturi de SUA si Marea Britanie, a Rezolutiei a treia a ONU, reprezentand legalitatea prezentei tarii noastre in Irak, se mai arata in comunicatul remis presei de Palatul Cotroceni.