Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR:

BNR este obligata sa intervina pe piata imobiliara

de A.V.     HotNews.ro
Miercuri, 5 iulie 2006, 0:00


Banca Nationala a Romaniei (BNR) este obligata sa intervina pe piata imobiliara romaneasca datorita instabilitatii acestei piete, a declarat miercuri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Vasilescu spune ca banca centrala este obligata atat prin legea bancara cat si datorita faptului ca activele pietei imobiliare, respectiv case, terenuri etc, nu intra in cosul de consum pe care Institutul National de Statistica il ia in calcul la stabilirea ratei inflatiei.

“Banca Nationala a Romaniei este obligata sa se amestece, indiferent ca le place sau nu jucatorilor din aceasta piata. Asa este peste tot in lume - Banca Centrala Europeana intervine pe piata imobiliara si alte banci nationale intervin de asemenea.

BNR este obligata, atat prin legea bancara (stabilitatea preturilor si a inflatiei) cat si datorita faptului ca activele pietei imobiliare din Romania nu intra in cosul de consum pe care INS il ia in calcul la stabilirea ratei inflatiei”, a declarat Adrian Vasilescu in cadrul unui seminar cu tema “Piata imobiliara: care este pretul corect ?”, organizat de saptamanalul economic Banii Nostri.

Reprezentantul BNR a mentionat insa ca, in momentul in care va exista un pret corect la terenuri si case, cand lucrurile se vor aseza pe aceasta piata, acestea vor intra in cosul de consum.

“Deocamdata nu au ce cauta acolo pentru ca aceasta piata este instabila si ar afecta curba de inflatie”, a spus acesta.

Vasilescu a atentionat ca, in prezent, cererea si oferta stabilesc preturile pe piata imobiliara, dar ca acest lucru este doar pe termen scurt. Pe termen lung cererea si oferta nu sunt niste indicatori stabili.

“Cererea si oferta stabilesc pretul doar pe termen scurt si acest lucru poate fi observat si pe piata valutara. Pe termen lung insa sunt cel putin 11-12 factori care stabilesc aceste preturi, printre care produsul intern brut, inflatia, productivitatea etc.”, a spus Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a evidentiat faptul ca cererea este mult prea mare iar oferta nu face decat sa stagneze sau cel mult sa creasca, dar foarte lent.

“Pe piata imobiliara este un decalaj foarte mare intre cerere si oferta. Foarte multe case sunt vanturate, adica sunt la a doua sau a treia vanzare, pentru ca sunt prea putine locuinte noi. BNR nu poate stimula oferta asa ca pentru a crea un echilibru vine si taie in cerere, intervenind prin masuri de restrictionare a creditarii”, a explicat Adrian Vasilescu.

Nu in ultimul rand oficialul bancii centrale a amintit ca depunerile romanilor in bancile din strainatate insumeaza aproximativ un miliard de euro si ca in conditiile in care pretul la case in Bucuresti a ajuns in anumite zone sa fie mai mare decat pretul din alte tari europene, este posibil sa vedem si un trend similar pe piata imobiliara, respectiv romani care isi cumpara imobile in alte tari.

“Este foarte posibil ca cererea sa se subtieze iar oferta sa se imbunatateasca odata cu aderarea la Uniunea Europeana si cei care cumpara case acum, asteptand sa le vanda mai scump, sa aiba o surpriza”, a spus Adrian Vasilescu.


171 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  PRETURILE LA TERENURI NU VOR SCADEA (Miercuri, 5 iulie 2006, 18:35)

  Cristea E. [anonim]

  Ori cate restrictionari va face BNR-ul, preturile la terenuri nu vor scadea. Cauza este faptul ca totusi, pe piata romaneasca imobiliara preturile sunt stabilite datorita raportului dintre cerere si oferta. Sa ne amintim evolutia preturilor la apartamente: la inceputul anului 2003 puteai inca sa cumperi o garsoniera (in bloc nou) la pretul de 10 000 euro. La sfarsitul anului 2004, o astfel de garsoniera putea fi cumparata la pretul de 28 000 euro iar la sfarsitul anului 2005, pretul acesteia a ajuns la 38 000 euro. Si in 2006 a existat o usoara crestere, pretul acesteia ajungand la cca 41 000 euro. Analizand evolutia preturilor pe aceasta perioada, constatam faptul ca pretul unei garsoniere a crescut continuu dar in nici-un caz nu a scazut si nu va scadea curand. Sa ne amintim ca si in 2005 BNR a incercat sa influenteze piata apartamentelor, restrangand creditul prin impunerea conditiei ca rata lunara sa nu depaseasca 30% din venituri. Masura nu a avut nici-un efect asupra preturilor apartamentelor, in sensul scaderii acestora. Din contra, au avut de suferit persoanele cu venituri mici si medii care s-au gasit in situatia de a nu putea sa-si achizitioneze casa mult visata. De asemenea bancile au oferit luna de luna produse bancare tot mai atractive. Concluzia ar fi: "lasati sa vina, lasati sa treaca, totul vine de la sine". Va veni un moment cand preturile la imobiliare vor stagna dar, pe baza cererii si a ofertei. Nu ar trebui ca oamenii de rand sa mai fie amagiti cu informatii ca preturile la imobiliare vor scadea. Oficialii nostri trebuie sa inteleaga un lucru: romanii sunt innascuti proprietari si vor face tot posibilul sa obtina casa mult visata. Aceasta dorinta nu va putea fi nicicand schimbata, indiferent cate norme ar emite BNR-ul.

  Asa ca, stimabililor, asteptati-va ca de la 1 septembrie 2006 sa vedeti o noua majorare la preturile imobiliarelor, mai ales, tinand cont de faptul ca se apropie integrarea europeana.
 • 0 (0 voturi)    
  mincinosi ! (Miercuri, 5 iulie 2006, 18:41)

  niculcescu marius [anonim]

  de ce mai toti asa zisi analisti economici incearca sa ne convinga ca preturile caselor vechi vor scadea dupa aderare, cand ei nu sunt in stare sa faca previziuni pt. Romania nici pana luna urmatoare ?!.spera ca mai exista prosti sa vanda ieftin,ca atunci cand s-au distribuit gratuit cupoane pe care le-au cumparat smecherii la preturi de nimic si le-au transformat apoi in actiuni profitabile ,a caror valoare s-a inzecit.parerea mea ca pretul caselor va continua panta ascendenta,indiferent daca sant noi sau vechi,indiferent daca ne integram sau nu.acelasi lucru cu terenurile agricole.cine vinde acum pe nimic e mare prost,pt. ca smecherii cumpara la greu si daca ne integram vor primi subventii de la UE indiferent daca lucreaza in vre-un fel pamantul respectiv,plus ca valoarea terenurilor se va inzecii ,pt. ca vor fi terenuri din cadru UE .
 • 0 (0 voturi)    
  Uite-i cum stau la panda cei care profita de pe urma cresterilor! (Miercuri, 5 iulie 2006, 19:51)

  Nume [anonim]

  Repede ati intervenit sa nu v-o ia altii inainte... Ce comisioane babane va trageti din vanzari de cutii pline de mucegai... ce conteaza ce vinzi daca exista prosti care se indatoreaza pe zeci de ani pt un apartament muncitoresc de 2 lei.
 • 0 (0 voturi)    
  piete (Miercuri, 5 iulie 2006, 23:21)

  marius [anonim]

  propun ca BNR sa intervina si pe piata de castraveti, ca si scumpirea legumelor afecteaza inflatia. Interventia as vedea-o cu Mugurel vanzand castraveti si bunicutul Adrian tipand "ia repede ca se scumpeste dobanda"
  Fiind seriosi, trebuie sa intelegem ca tot ceea ce a facut BNR prin sistemul de restrictii la creditare a fost sa incurajeze cumparatul de televizoare, frigidere, etc si sa ingreuneze cumpararea sau constructia de case, care creeaza si locuri de munca productive, nu de vanzatori in magazin, pentru a nu vorbi de faptul ca peste 50% din casa noua e productie si manopera interna, nu import si dezechilibru al balantei de plati (Felicitari, Mugurel, in mai am ajuns la maximul istoric al importurilor-3,5 miliarde pe luna, doar cu 1,2 miliarde mai mult ca exportul).
  In final sa nu uitam ca leul nostru, care era 1,2 coroane cehe in 1990, este dupa 16 ani de domnie de 1200 de ori mai mic decat coroana, care nu a crescut, ci doar si-a pastrat valoarea. Pensionarii care in 1990 aveau in cont 100.000 de lei si au ajuns muritori de foame multumita dobanzilor "real pozitive" stiu cui sa-i multumeasca.
 • 0 (0 voturi)    
  VV= "vizionarul"- Vasilescu (Joi, 6 iulie 2006, 8:37)

  dan [anonim]

  Cred ca sint destui romani care isi amintesc ca dl. Adrian Vasilescu a prognozat in vara anului 2004 o crestere a dolarului la 41000 lei pt finele anului 2004, iar acesta coborise la 29000 lei.Este doar un exemplu care pe mine ma determinat sa-l urmaresc cu mare atentie si sa-mi dau seama ca o "somitate" ca dumnealui poate fi premiata pt cele mai "frumoase" greseli.Pina la urma trebuie sa-l intelegem, previzioneaza pe invers , un mic defect contabilicesc, caruia daca i se aplica semnul - in fata , i se schimba rezultatul. Eu ma bucur ca avem consilieri BNR care ne verifica vigilenta la socoate. Sa traiesti nea Vasi !
 • 0 (0 voturi)    
  I N F L A T I E ! ! ! ! (Joi, 6 iulie 2006, 9:01)

  Care Este [anonim]

  OAMENI BUNI!!! DE CE NU VRETI SA INTELEGETI UN SINGUR LUCRU? PRETURILE NU CRESC CI PUTEREA DE CUMPARARE A BANULUI SCADE SI DECI AVEM NEVOIE DE TOT MAI MULTI SI MAI MULTI BANI PENTRU A CUMPARA ACELASI BUN SAU SERVICIU. BNR ESTE DIRECT RASPUNZATOARE PENTRU TIPARIREA DE BANI FARA ACOPERIRE SI ARUNCAREA LOR PE PIATA PENTRU A MENTINE PE LINIA DE PLUTIRE POLITICIE DE MANAGEMENT STATAL SI PRIVAT INEFICIENTE.

  TOATE STATELE NORMALE INCLUD VALORILE IMOBILIARE IN RATA INFLATIEI DEOARECE UN IMOBIL ESTE CEL MAI IMPORTANT LUCRU PE CARE UN OM IL CUMPARA LA VIATA SA, PONDEREA ACESTUIA TREBUIND SA FIE DE MINIM 30-35% DIN COSUL DE CONSUM ! CUM SA EXLUZI ASA CEVA DIN CALCULUL INFLATIEI? ASTA ESTE INCA O DOVADA A MINCIUNILOR PERPETUII POPAGATE DE BNR SI INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA. INFLATIA REALA ESTE PESTE 15% IAR TOTI CEI CARE ISI TIN MUNCA ECONOMISITA IN FORMA DE BANI PIERD AMARNIC INDIFERENT DE CITA DOBINDA AR LUA LA BANCA. SINGURA SOLUTIE ESTE CUMPARAREA ACELOR BUNURI CE NU POT FI DEVALORIZATE DE BNR RESPECTIV IMOBILE, TERENURI SI METALE PRETIOASE, DECI NU E NIMIC DE MIRARE CA PIATA IMOBILIARA CRESTE VERTIGINOS CIND ASTA ESTE UNA DIN PUTINELE OPTIUNI ALE CETATEANULUI DE RIND SA MENTINA PUTEREA DE CUMPARARE A ECONOMISIRILOR.


  DACA CINEVA DE LA BNR CITESTE ACESTE COMENTARII NU VA POT SPUNE DE CIT SA OPRITI OAMENI BUNI TIPARINTA SI SA RIDICATI DOBINDA LA 3-4% PESTE RATA ADEVARATA A INFLATIEI!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Invitatie peste gard (Joi, 6 iulie 2006, 9:41)

  Valentin Marin [anonim]

  De cativa ani de zile sunt activ pe piata imobiliara, investesc banii altora. De tot atata timp urmaresc presa de profil si nu pot sa nu observ un lucru: BNR spune intotdeauna ca piata imobiliara are la noi o dezvoltare nenaturala iar brokerii spun sa cumparam acum pentru ca preturile vor creste (chiar daca nu vor mai creste in salturi in niciun caz nu vor scadea, pentru ca este o axioma a pietei , sic!). Doar foarte rar se analizeaza evolutia pietei in statele vecine, state care au parcurs deja drumul pe care il urmam noi. Mie unuia, imi sunt cunoscute exemplele Ungariei si Cehiei, unde boomul preaderare a fost urmat de o dezumflare, uneori semnificativa (a se vedea situatia investitiilor rezidentiale la Budapesta). E drept ca pretul se fixeaza la intalnirea cererii cu oferta dar numai in limitele suportate de cei care reprezinta cererea. In situatia Romaniei, cu un salariu mediu net de 833 RON (238 EUR) e cam greu sa achizitionezi o locuinta de 50.000 EUR intr-un timp rezonabil. De aproape un an de zile tranzactiile efective au scazut ca numar dar asta nu se spune prea des, iar proprietarii tin de pret cu justificarea ca odata cu aderarea preturile vor creste. Daca analizam insa (luand ca exemple si tarile mai sus amintite) vom vedea ca nu e chiar asa. Cresterea trebuie justificata prin ceva. Chiar credeti ca se vor ingramadi europenii sa investeasca (la preturi comparabile cu cele de acasa) in locuinte sau ansambluri de locuinte intr-o tara a carei infrastructura si administratie sunt inca undeva in epoca bronzului? Mediati serios la asta! De ce sunt preturile mari? Pentru ca agentii imobiliari castiga la noi atat de la vanzator cat si de la cumparator deci nu au interesul sa discute preturi mici. Pe langa asta mai sunt si banii usor castigati cu capsunile sau carding-ul, banii murdari care trebuiesc spalati sau veniturile negre normale ale fiecarui roman. Odata cu aderarea motivele de mai sus vor scadea in importanta sau chiar vor disparea.
 • 0 (0 voturi)    
  Invitatie peste gard (Joi, 6 iulie 2006, 9:53)

  Valentin Marin [anonim]

  De cativa ani de zile sunt activ pe piata imobiliara, investesc banii altora. De tot atata timp urmaresc presa de profil si nu pot sa nu observ un lucru: BNR spune intotdeauna ca piata imobiliara are la noi o dezvoltare nenaturala iar brokerii spun sa cumparam acum pentru ca preturile vor creste (chiar daca nu vor mai creste in salturi in niciun caz nu vor scadea, pentru ca este o axioma a pietei , sic!). Doar foarte rar se analizeaza evolutia pietei in statele vecine, state care au parcurs deja drumul pe care il urmam noi. Mie unuia, imi sunt cunoscute exemplele Ungariei si Cehiei, unde boomul preaderare a fost urmat de o dezumflare, uneori semnificativa (a se vedea situatia investitiilor rezidentiale la Budapesta). E drept ca pretul se fixeaza la intalnirea cererii cu oferta dar numai in limitele suportate de cei care reprezinta cererea. In situatia Romaniei, cu un salariu mediu net de 833 RON (238 EUR) e cam greu sa achizitionezi o locuinta de 50.000 EUR intr-un timp rezonabil. De aproape un an de zile tranzactiile efective au scazut ca numar dar asta nu se spune prea des, iar proprietarii tin de pret cu justificarea ca odata cu aderarea preturile vor creste. Daca analizam insa (luand ca exemple si tarile mai sus amintite) vom vedea ca nu e chiar asa. Cresterea trebuie justificata prin ceva. Chiar credeti ca se vor ingramadi europenii sa investeasca (la preturi comparabile cu cele de acasa) in locuinte sau ansambluri de locuinte intr-o tara a carei infrastructura si administratie sunt inca undeva in epoca bronzului? Mediati serios la asta! De ce sunt preturile mari? Pentru ca agentii imobiliari castiga la noi atat de la vanzator cat si de la cumparator deci nu au interesul sa discute preturi mici. Pe langa asta mai sunt si banii usor castigati cu capsunile sau carding-ul, banii murdari care trebuiesc spalati sau veniturile negre normale ale fiecarui roman. Odata cu aderarea motivele de mai sus vor scadea in importanta sau chiar vor disparea.
 • 0 (0 voturi)    
  ASTEPTATI (Joi, 6 iulie 2006, 16:00)

  cos [anonim]

  DRAGII MEI ESTE TOTUL CLAR! VRETI SA CUMPARATI O LOCUINTA? DACA DA NU AVETI DECAT SA ASTEPTATI ACEA IEFTINIRE MULT SI DES PROGNOZATA! NU SPUNE NIMENI CAND SE VA INTAMPLA DAR SIGUR SE VA INTAMPLA..... POATE!!! SAU CEL PUTIN ASA ZIC EI!!! TRE SA II CREDETI NU?
 • 0 (0 voturi)    
  imobiliare jenante la preturi aberante! (Vineri, 14 iulie 2006, 17:06)

  eco [anonim]

  Majorarile de preturi din ultimele 2 saptamani indica o isterie in masa a celor care cer preturi din ce in ce mai mari. Noua, posibililor cumparatori, ni se par aberante aceste preturi. Am 2 intrebari:

  1. cum puteti explica rational, logic majorarea preturilor pentru apartamentele comuniste? care este plus valoarea descoperita peste noapte care ar vrea sa explice majorarea de pret?

  2. cati din cei care au postat comentarii sunt agenti imobiliari?


  Curaj domnilor!
 • 0 (0 voturi)    
  INTERVENITI URGENT PE PIATA IMOBILIARA! (Luni, 30 octombrie 2006, 13:17)

  Cristina Duicu [anonim]

  Este o bataie de joc, ceea ce se intampla pe piata imobiliara. Nu este posibil, ca agentii imobiliari sa creasca preturile locuintelor dupa bunul plac. Este o sfidare si nimeni nu face nimic! Nu-mi pot cumpara nici macar o garsoniera , pentru ca salariul meu de bugetara, nu-mi permite, fiind nevoita sa locuiesc impreuna cu sotul si baietelul meu cu chirie din 1995. Nu se poate, ca aceste hiene care alearga dupa bani, sa fie lasate sa-si bata joc de oamenii care traiesc numai din salarii si nu-si pot permite o locuinta. E posibil sa coste o garsoniera veche, 800,900,1 mld ? De unde sa luam acesti bani ? Faceti ceva pentru noi si controlati piata imobiliara din Pitesti, pentru ca ne-am saturat sa tot fim umiliti! Este rusinos ca in tara ta, o amarata de garsoniera a devenit un lux!!!
 • 0 (0 voturi)    
  ce preturi aberante (Joi, 29 martie 2007, 11:11)

  din America [anonim]

  E mai ieftin In America, vad niste preturi in bucuresti de parca s-ar caca romanii euro!!!!

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică