Documente:
Principalele modificari ale Codului Fiscal
(06.07.2006) DOC

Proiectul de lege privind modificarile la Codul Fiscal, aflat miercuri in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, a riscat sa nu fie aprobat dupa ce PC si UDMR au amenintat ca il vor boicota.

Nemultumiti ca le-au fost respinse unele amendamente la Codul Fiscal sau ca Alianta nu a sustinut Legea statutului minoritatilor nationale, conservatorii si respectiv UDMR au parut decisi sa nu voteze o lege ce trebuie aprobata cu cel putin sase luni inainte de posibila aderare a Romaniei la UE. In cele din urma, UDMR si-a schimbat punctul de vedere.

Proiectul de lege privind modificarile la Codul Fiscal - act normativ ce ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2007 - a fost adoptat cu 92 de voturi pentru si 82 impotriva.

Reprezentantii Partidului Conservator s-au retras de la dezbaterile pentru votul final la Codul Fiscal, pe motiv ca plenul Camerei nu a aprobat amendamentului propus de PC privind scutirea de la impozit a profitului reinvestit.

Adoptat de Senat si de catre comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, proiectul de lege avea nevoie si de votul plenului.

Numai ca majoritatea necesara pentru adoptare risca sa nu fie obtinuta dupa ce PC si UDMR au parut dispuse sa boicoteze votul.

Formatiunea etnicilor maghiari a cerut introducerea pe ordinea de zi a legii statutului minoritatilor etnice, dar deputatii au refuzat acest lucru. Liderul grupului UDMR, Arpad Francisc si-a avertizat colegii de coalitie ca Uniunea va refuza in schimb sa voteze proiectele de lege aflate pe ordinea de zi.

In cele din urma, UDMR a decis totusi sa sustina Codul Fiscal. "Am ajuns la concluzia ca noi nu dorim sa franam integrarea Romaniei in UE, ca atare vom fi prezenti la dezbaterile acelor legi de pe ordinea de zi. Am discutat cu ministrul Finantelor care ne-a expus concret ca aceasta lege e prioritara privind integrarea Romaniei", a declarat Marton Arpad, liderul grupului parlamentar UDMR.

"Va anunt de pe acum ca participam la dezbaterea Codului Fiscal, unde avem mai multe propuneri de modificare la unele chestiuni, pe care evident le vom sustine. Speram ca se vor adopta mici modificari de corelare propuse de UDMR si atunci vom vota acest proiect de lege".

UDMR a revenit asupra deciziei initiale dupa negocieri intre presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, liderul grupului PC, Bogdan Pascu si liderul UDMR, Marton Arpad.

In acelasi timp Partidul Conservator a anuntat ca datorita amendamentelor proprii la Codul Fiscal, respinse de catre Comisia de buget finante a Camerei, nu va mai sustine acest proiect de lege.

"Nu vom vota proiectul de lege privind Codul Fiscal daca nu vor fi acceptate in plen amendamentele noastre. Le-am explicat foarte clar colegilor de Coalitie ca daca nu vor accepta amendamentul privind scutirea de taxe a profitului reinvestit si amendamentul privind impozitarea IMM-urilor nu ne vom da votul pe Codul Fiscal", a declarat senatorul PC, Sabin Cutas.

"La Senat colegii au inteles si au acceptat amendamentele PC, daca insa deputatii nu vor intelege acest lucru este treaba lor. Acesta este ultimul cuvant pe care il avem de spus: nu vom vota Codul Fiscal".