O Comisie nationala de autoevaluare Schengen va supraveghea indeplinirea conditiilor necesare pentru aderarea Romaniei la Acordul Schengen si la Conventia de aplicare a acestuia. Decizia de infiintare a unei astfel de comisii a fost luata in sedinta de guvern de miercuri 5 iulie.

Comisia va avea atributii de coordonare, promovare si reprezenta politicile si actiunile de analiza, dezvoltare si inovare in domeniul implementarii acquis-ului Schengen.

Institutii similare exista la nivelul statelor membre ale UE. Comisiile Nationale reprezinta punctele de contact ale statelor membre cu Comisia Schengen de la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit comunicatului guvernului, decizia de constituire a unei structuri specializate care sa monitorizeze si sa evalueze permanent activitatile specifice problematicii Schengen a fost determinata de faptul ca, pana in anul 2009, Romania trebuie sa poata indeplini criteriile Schengen pentru eliminarea controalelor la frontiera interna a UE, cat si responsabilitatile ce decurg ca urmare a pozitionarii sale la frontiera externa a UE.

Comisia, organism consultativ fara personalitate juridica, pe langa Ministerul Administratiei si Internelor, este subordonata Consiliului interministerial pentru afaceri interne si justitie.

Aceasta comisie este formata din cate un reprezentant, la nivel de secretar de stat, secretar general, presedinte sau director general, al urmatoarelor institutii publice: Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Finantelor Publice - Autoritatea Nationala a Vamilor, Ministerul Justitiei, Ministerul Transporturilor,

Constructiilor si Turismului, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Ministerul Public, Secretariatul General al Guvernului, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Presedintele Comisiei nationale de autoevaluare Schengen este ministrul Administratiei si Internelor.

Principalele atributii ale Comisiei sunt:

• Coordoneaza elaborarea si avizeaza politicile nationale si strategiile sectoriale in domeniile specifice

• Urmareste indeplinirea cerintelor si angajamentelor asumate pentru aderarea la Acordul Schengen si la Conventia de aplicare a acestuia

• Stabileste domeniile prioritare pentru elaborarea de politici generale si sectoriale specifice

• Coordoneaza comunicarea interministeriala privind elaborarea politicilor in domeniu

• Avizeaza programele si planurile generale si sectoriale pentru asigurarea indeplinirii obligatiilor Romaniei, in calitate de viitor stat membru Schengen

• Urmareste aplicarea unitara a sistemului de norme si reglementari in materie

• Propune autoritatilor reprezentate elaborarea proiectelor de acte normative privind domeniul Schengen

Comisia nationala de autoevaluare Schengen informeaza periodic Guvernul si Consiliul interministerial pentru afaceri interne si justitie asupra activitatii desfasurate si a masurilor dispuse.

Componenta Comisiei este stabilita prin decizie a primului-ministru, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a hotararii, iar regulamentul de organizare si functionare va fi elaborat in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ.

Potrivit actului normativ, Comisia poate constitui grupuri de lucru si comisii mixte de evaluare formate din specialisti din cadrul autoritatilor si institutiilor reprezentate. Secretariatul Comisiei se asigura de structura de specialitate a Ministerului Administratiei si Internelor.

Comisia se intruneste lunar sau ori de cate ori este necesar.

Hotararile adoptate de Comisia nationala de autoevaluare Schengen sunt supuse aprobarii Guvernului de catre ministerele si autoritatile administratiei publice.

Comisia permanenta de evaluare si aplicare a acquis-ului Schengen, care functioneaza la nivel european, stabileste, pentru fiecare nou stat Schengen, o lista de criterii care urmeaza sa fie indeplinite, cuantifica si dispune stadiul care trebuie realizat in toate domeniile specifice Conventiei Schengen.