Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu a declarat pentru Hotnews.ro, ca noul Cod Fiscal este unul functional si adaptabil cerintelor europene, pe placul oamenilor de afaceri, in general. In opinia sa, Codul Fiscal rezolva o buna parte a problemelor din sistemul bancar, dar si o mare parte din problemele existente in zona societatilor de leasing.

HotNews.ro: Ce parere aveti despre reactia conservatorilor?

Sebastian Vladescu: Reactia PC era previzibila, din pacate, conservatorii au tinut sa faca un joc de imagine care dupa pararea mea nu are nici o legatura cu declaratia privind sustinerea mediului de afaceri si a IMM-urilor.

Este foarte greu sa spui ca un Cod Fiscal care prevede stabilitatea taxelor la unul dintre cele mai scazute nivele europene cu o cota unica de 16% care este una dintre cele mai puternice stimulente pentru investitori, sunt puse intr-un cod fiscal care dezavantajeaza mediul de afaceri. A fost si este un joc pe care PC il face, are nevoie de imagine, din punctul meu de vedere este de inteles.

Colegii din PC trebuie sa inteleaga ca exista un ansamblu de reglementari ale mediului de afaceri care trebuie sa fie coreent si se adresaza tuturor operatorilor, nu anumitor segmente .

HotNews.ro: Sunteti multumit de varianta Codului Fiscal aprobata de Parlament ?

Sebastian Vladescu: Este o varianta care a fost foarte discutata si imi doresc ca aceasta cota unica sa devina finalmente cota unica, am mai facut un pas inaite. Este o operatiune care dureaza la fel ca si introducerea diverselor segmente din economia romaneasca in sistemul de taxare. Am mai facut un pas inainte.

Vor fi introduse si tranzactiile cu produsele agricole deci tendinta este cea pe care ne-o dorim, faptul ca exista mici derogari, nu sunt probleme din punctul nostru de vedere. Asa cum arata Codul Fiscal este functional si adaptabil cerintelor europene cat si pe placul oamenilor de afaceri, in general.

Vor fi in mod cert anumite segmete mai mult sau mai putin nemultumite, in special, cei care asteapta stimulente speciale.

Acest Cod Fiscal rezolva o buna parte a problemelor din sistemul bancar si in zona bancara.

Exista o multumire vis-a-vis de proiect, totodata rezovla o mare parte din problemele existente in zona societatilor de leasing si aduce clarificari absolut necesare , problemele din zona asigurarilor si incurajeaza sistemele de asigurari prin acordarea de deductibilitati, rezolva o problema generala a mediului de afaceri si anume acea a decapitalizarii prin introducerea unei cote de impozitare

scazuta a profiturilor, cota de 16% . La modul general a definii problemele mediului de afaceri este complicat din punctul nostru de vedere am rezolvat problemele foarte multor operatorii din diverse segmente ale mediului de afaceri.

In ceea ce priveste impozitul pe profitul reinvestit am sustinut aceasta varianta din pozitia mea de fost investitor prin care cunosc bine ceea ce le trebuie oamenilor de afaceri. Informatiile pe care le primesc sunt pozitive.

Avem alte prevederi care acopera ideea de profit reinvestit iar cota unica prin care o buna parte din impozitul care ar fi fost luat la un alt nivel de taxare ramane in societate, deci poate fi reinvestit.

Avem si amortizarea accelarata pentru echipamente tehnologice deci ar fi fost o prevedere suplimenatara care vine in linie cu niste prevederei actuale si care asa cum am mai spus sustin mediul de afaceri .