Agenda publica a romanilor este dominata de problemele nivelului de trai, coruptia si modul de functionare a institutiilor. Aceasta este una dintre concluziile cercetarii sociologice comandate de Fundatia pentru o Societate Deschisa si efectuate de Gallup Romania.

86% dintre cei chestionati sunt nemultumiti de preturi, iar 79% de locurile de munca; 81% cred ca pensiile reprezinta cea mai acuta problema, in timp ce 80% se plang de sanatate; 83% sunt ingrijorati de coruptie, iar 73% de infractionalitate.

In aceste conditii, nu este de mirare ca Biserica se bucura de increderea a 88a dintre romani, in timp ce guvernul de doar 21%, parlamentul de 14%, iar partidele de 9%. Din aceste motive, remarca sondajul FSD-Gallup, creste de la 47% la 54% numarul celor care cred ca Romania merge intr-o directie gresita.

Analizand dinamica pe ultimii zece ani, studiul citat remarca faptul ca in aceasta guvernare pesimismul a inceput sa creasca mult mai devreme decat in perioada 2000-2004, dar, e adevarat, mai lent decat in perioada 1997-2000.

Integrarea, interesanta doar pentru 59%

Potrivit sociologului Dumitru Sandu, participant la elaborarea cercetarii, "situatia de viata si resursele dicteaza agenda publica a romanilor".

Din acest motiv, problemele individuale se confunda foarte tare cu agenda publica, adica cu acele probleme care ii fac pe romani sa considere ca lucrurile nu merg bine in tara. Agenda publica este structurata pe trei mari teme, arata cercetarea efectuata de FSD si Gallup.

43% isi exprima nemultumirea fata de felul in care functioneaza institutiile si fata de nivelul de educatie. 22a cred ca problemele care trebuie rezolvate tin de justitie, coruptie si infractionalitate.

Calitatea vietii, cea de-a treia tema de interes public, preocupa 20% din repondentii sondajului FSD-Gallup. Totodata, arata sondajul citat, 15% dintre cei intervievati nu au ingrijorari mari fata de niciuna dintre problemele mentionate.

Ca distributie pe categorii urban/rural, calitatea vietii constituie o preocupare mai mare in sate, asa cum functionarea institutiilor este resimtita mai acut in orasele mari si mijlocii.

In afara acestor teme mari, oamenii mai sunt preocupati de drumurile proaste (72%), de starea primitiva a agriculturii (75%), de inundatii si gripa aviara. Integrarea in UE constituie o tema a agendei publice pentru 59% dintre repondentii sondajului FSD-Gallup.

Integral in EvZ