Veniturile obtinute din politele incheiate de catre companiile de asigurare din Europa au depasit anul trecut valoarea de 970 miliarde euro, Romania clasandu-se pe locul 25 cu venituri din prime subscrise de 890 milioane euro, potrivit raportului anual realizat de Federatia Europeana de Asigurare si Reasigurare (CEA).

In 2005, piata romaneasca de asigurari a avut o crestere de 18,8%, clasandu-se astfel pe locul patru in topul pietelor cu cea mai mare crestere din Europa.

Piata asigurarilor din Romania a avut in 2005 o crestere de 18,8%, fiind devansata la acest capitol doar de trei tari, Liechtenstein (in crestere cu 80,5%), Portugalia (cu 25,7%) si Luxemburg (cu 23,1%). Veniturile obtinute de asiguratorii europeni din primele incheiate anul trecut au depasit, potrivit raportului CEA, valoarea de 970 miliarde euro.

In Romania aceste venituri au totalizat 890 milioane euro, valoare care claseaza Romania pe locul 25 in Europa.

Primele trei pozitii sunt ocupate de Marea Britanie cu venituri din prime de peste 220 miliarde euro, Franta cu venituri de peste 174 miliarde euro si Germania cu peste 157,8 miliarde.

In privinta pietelor de asigurari ale tarilor membre ale Uniunii Europene, cresterea inregistrata anul trecut a fost de 4,6%. Raportul subliniaza ca piata asigurarilor de viata a cunoscut o crestere de 6,2% anul trecut, la distanta considerabila de piata asigurarilor generale care a avansat doar cu 1,8%.

Revenind la piata asigurarilor din Romania, in 2005 companiile au subscris prime brute a caror valoare a depasit 1,23 miliarde euro, pentru acest an fiind estimata o valoare din prime brute subscrise de circa 1,5 miliarde euro.

Federatia Europeana de Asigurare si Reasigurare (CEA) include 33 de uniuni nationale care reprezinta peste 5.000 de companii de asigurare si reasigurare din Europa. Romania este reprezentata de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).