17 palestinieni si un soldat israelian si-au pierdut viata in confuntarile violente dintre fortele israeliene si aripile armate ale formatiunilor palestiniene in Fasia Gaza. Armata israeliana isi continua ofensiva in fasie cu scopul declarat de a opri atacurile cu rachete ale militantilor palestinieni si de a-l elibera pe caporalul Gilad Shalit, rapit la 25 iunie.

Potrivit unei surse a securitatii palestiniene, blindatele israeliene au avansat 4 kilometri in Gaza, la vest de Beit Lahya. Printre victimele palestiniene se numara doi militanti ai miscarii Hamas si doi combatanti ai formatiunii Jihadul Islamic, iar 26 de civili au fost raniti.

Tancurile si buldozerele israeliene au ocupat pozitii pe locurile a trei foste colonii parasite in septembrie anul trecut.

Premierul palestinian Ismail Haniyeh a condamnat operatiunea de pedepsire colectiva a palestinienilor declansata de statul evreu si a cerut comunitatii internationale sa intervina ca sa puna capat ofensivei israeliene.

Ministrul israelian al apararii Amir Peretz a dat asigurari ca este gata sa ordone retragerea trupelor daca soldatul rapit este eliberat si daca obtine asigurari ca tirul cu rachete din Gaza spre Israel va inceta imediat.

"Nu avem deloc intentia sa ramanem sau sa neimpotmolim in Gaza", a subliniat el. Noam Shalit, tatal militarului rapit, s-a pronuntat in favoarea unui eventual schimb de prizonieri intre Israel si palestineni, care sa aiba drept rezultat eliberarea fiului sau.

In sfarsit, 27 de ministri si demnitari palestinieni arestati la 29 iunie in Cisiordania au comparut in fata unor tribunale militare israeliene care le-au prelungit perioada de arest.