Gabi M. a luat in urma cu trei ani mai multe credite de la diferite banci, astfel incat si acum plateste 334 de euro (1.200 de lei noi) in contul ratelor, si ii mai raman doar 550 de lei in fiecare luna.

Ce se va intampla daca, intr-o zi, se va trezi ca euro a sarit la peste 4 lei sau ca dobanda a crescut de la 15a la 25a si ca, daca si-ar plati toate ratele, nu-i vor ramane decat 200 de lei din salariu. Probabil, banca nu-si va primi banii si va inregistra o pierdere, care-i va reduce profitul.

Desigur, acestea sunt doar situatii ipotetice insa, e bine de stiut in ce masura va fi afectat sistemul in cazul unor fluctuatii importante ale indicatorilor financiari.

De aceea, BNR a realizat si publicat primul raport asupra stabilitatii financiare, concluziile fiind pozitive, in sensul ca nu vor exista falimente ale bancilor, ci doar reduceri ale profiturilor si ale fondurilor proprii.

Dilema preturilor la imobile

Interesant este faptul ca, alaturi de dobanzi, curs valutar si veniturile populatiei, BNR a inclus pe lista riscurilor si piata imobiliara. Justificarea: bancile accepta locuintele drept garantie, iar in cazul unei prabusiri a preturilor, daca ratele nu vor mai fi platite, institutiile de credit nu-si vor recupera suma imprumutata.

„O aliniere necorespunzatoare a ofertei la cererea existenta poate determina probleme de stabilitate financiara prin canalul cresterii puternice a preturilor acestor active nefinanciare.

(...) Evolutia preturilor activelor imobiliare ridica problema existentei unei expansiuni nesustenabile (bubble)”, se arata in raportul BNR care concluzioneaza ca, pe piata imobiliara, cresterile preturilor au avut in spate, mai degraba, cautarea unui nivel de echilibru.

BNR ameninta cu restrictii

In ultima luna, oficialii BNR au avertizat in repetate randuri ca iau in vizor piata imobiliara. Pe langa Adrian Vasilescu, si prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a vorbit, la finele lui iunie, de posibile masuri de reglementare. Potrivit oficialului bancii centrale, acestea vor viza modul de evaluare a imobilelor.

Piata imobiliara, o „scuza” la limitarea creditarii

Bancherii considera ca afirmatiile reprezentantilor bancii centrale, cum ca aceasta institutie este „obligata” sa intervina pe piata imobiliara, sunt o noua „scuza” pentru a impune restrictii la acordarea imprumuturilor.

Integral in evz