Desi a anuntat ca va da publicitatii dosarele intocmite de Securitate, liderul PC a aratat doar citeva fragmente din dosarul de urmarire.

Publicarea dosarelor de Securitate a fost prezentata de Dan Voiculescu ca o premiera si un act de curaj, insa in conferinta de presa sustinuta ieri in acest scop nu a scos la iveala decit o mica parte din documente.

In total, sapte note asa-numite „de serviciu”, adresate conducerii intreprinderii ICE Vitrocim in perioada 1971-1980, si doua note semnate cu numele conspirativ „Felix”. Amindoua au fost date in aceeasi zi, de 29 decembrie 1977, una fiind despre un cetatean german din M?nchen, cea de-a doua despre un cetatean austriac din Viena. „Din discutiile purtate cu L.G.

in perioada 1972-1977 retinem preocuparea acestuia de defaimare a politicii noastre, cit si a metodelor comerciale folosite in rela-tiile internationale”, scria „Felix” despre un partener de afaceri.

Potrivit avocatului sau, Sergiu Andon, toate aceste informatii au fost date insa sub presiune, insistind ca „Felix nu a existat decit pentru o zi”.

“Pentru ca vizau cetateni straini, aceste note au fost semnate Felix ca sa nu fiu recunoscut daca ar fi incaput pe mina cuiva”, a explicat Voiculescu. Alte declaratii, despre diverse intilniri la Predeal cu un libanez, au fost semnate cu numele real.

Dosarul de retea „strict secret”

De al doilea nume conspirativ, pe care l-ar fi avut ca informator, „Mircea”, Dan Voiculescu s-a dezis vehement, avocatul sau argumentind ca notele cu pricina nu sint scrise de el. El s-a ferit totusi sa prezinte macar un document din dosarul de retea.

Acesta ar contine printre altele o lista de recompensa pentru informatorul „Felix”, ramasa insa alba. „Va rog, nu-mi mai spuneti Felix, ci Dorin”, a conchis Voiculescu, referindu-se la numele conspirativ din dosarul de urmarire.

Integral in Cotidianul