Intr-o conferinta de presa regizata minutios, Dan Voiculescu a facut publice, ieri, file din dosarul sau de securitate. Seful conservatorilor l-a insarcinat pe avocatul sau Sergiu Andon sa sustina o pledoarie de doua ore, la sfarsitul careia sa se poata declara absolvit de orice acuzatie de politie politica.

Pe un ecran, au fost proiectate opt file de dosar, „note de serviciu” in care Dan Voiculescu dadea informatii diverse - de la relatiile cu studentii straini, la modul in care pot fi abordati afaceristii occidentali. Doua dintre note, semnate cu pseudonimul Felix, sunt pline de ambiguitati. Andon spune ca i-au fost dictate lui Voiculescu. Acesta pretinde ca nu-si mai aminteste cine era langa el cand le-a scris.

Un inginer german „de abordat”

Unele documente cuprind informatii banale despre rude fugite din tara sau intalniri intamplatoare cu straini. Notele semnate Felix dau insa relatii amanuntite despre oameni de afaceri straini care actionau dusmanos contra regimului, indemnau la fuga din tara si la contestarea sistemului.

Felix a scris documentele in aceeasi zi, pe 29 decembrie 1977. In prima nota, Voiculescu vorbeste despre „un cetatean vest german de profesie inginer, tata a doua fetite de 10 si respectiv 12 ani care locuieste la Munchen” si are afaceri cu Romania din 1968. „A invatat limba romana si a avut o serie de relatii personale cu salariatii fabricii. Viziteaza frecvent Romania.

(...) Relatiile noastre cu C.L. sunt de natura de a permite abordarea unor probleme care vor fi considerate majore fiind necesara insa o pregatire minutioasa a acestei abordari”, povestea Voiculescu in „nota de serviciu”.

„E un bilet privat!”, a spus Andon, incercand sa explice de ce nota respectiva nu avea adresa, in vreme ce raportarile anterioare se faceau catre directorul intreprinderii la care lucra Voiculescu-Felix.

„L.G. atrage cetateni romani la fuga din tara”

Cea de-a doua nota face referiri la un „austriac de origine romana care locuieste la Viena si are un birou de comision si reprezentanta si posibilitati financiare modeste”. Si acesta facea afaceri in Romania si, mai grav, critica sistemul, dupa cum povestea chiar Voiculescu: „Din discutiile purtate cu L.G.

in perioada 1972 - 1977 retinem preocuparea acestuia de defaimare a politicii noastre, cat si a metodelor folosite in relatiile internationale.(...). L.G. practica atacuri vehemente deschise, cat si cu tangente fine la aceste probleme.(...) Semnalam tendinta lui L.G.

de a atrage material si spiritual anumiti cetateni romani la fuga din tara sau la luarea de pozitie revolutionara fata de legile tarii noastre.(...) L.G. a dat de inteles din 1972 ca ar fi dispus sa ne sprijine daca avem o intentie salvatoare. Consideram posibila abordarea de catre noi a lui L.G.”, concluzioneaza Felix.

Andon sare imediat in apararea clientului: „Erau fraze tipice!” Voiculescu il completeaza: „Nu stiu cine a stat langa mine cand am scris aceste note, nu imi amintesc, sunt 30 de ani de atunci!”.

„Am activat atat in tara, cat si in RFG”

O alta fraza pe care Voiculescu nu si-o recunoaste, iar Andon sustine ca e posibil sa-i fi fost dictata sefului sau de partid, face referire la felul in care Dan Voiculescu ar fi lucrat impreuna cu un colonel de la Directia Pasapoarte: „In perioada 1973-1976 impreuna cu tovarasul colonel Gligor Octavian de la Directia Pasapoarte am depistat cadrul care a contribuit la fuga familiei

Silaghi. Mentionez ca in aceasta actiune am activat atat in tara, cat si in repetate randuri in RFG”. Dintr-o alta nota, prezentata tot ieri, reiese ca familia in cauza este a verisoarei sefului conservator, care in 1973, impreuna cu sotul, „au parasit tara noastra” si s-au stabilit in RFG.

„A turnat un cetatean austriac de origine romana”

„Dan Voiculescu a turnat un cetatean austriac, fost cetatean roman. Din discutiile cu Securitatea, el atragea atentia ca unii romani vor sa fuga din tara si acest cetatean austriac i-ar ajuta sa o faca”, ne-a declarat, ieri, Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS. „Este cat se poate de clar din aceasta nota ca Dan Voiculescu facea politie politica.

Este vorba de drepturile unui om, nu conteaza ca este roman sau austriac. Va dati seama ca toti romanii care au avut contact cu acest cetatean austriac au fost apoi luati la intrebari de Securitate”, a mai spus Mircea Dinescu. El a precizat ca aceasta nota a cantarit cel mai mult in luarea deciziei date de CNSAS ca Dan Voiculescu a facut politie politica. Nota era semnata Felix.

Integral in Gandul