Arbitrul argentinian Horacio Elizondo a cistigat "cursa" cu Markus Merk si Lubos Michel pentru a conduce finala Mondialului.

Elizondo, 42 de ani, l-a eliminat pe atacantul Wayne Rooney in sfertul de finala Anglia-Portugalia. Episodul a capatat o dimensiune mediatica exagerata de declaratiile jucatorului. Rooney l-a acuzat pe Cristiano Ronaldo ca l-ar fi influentat pe Elizondo sa ii arate cartonasul rosu.

Presedintele FIFA Sepp Blatter l-a aparat pe arbitru, intr-un final, printr-o atitudine diplomatica: "Eram in tribuna si in acel moment nu am fost de acord cu decizia arbitrului. Dar in momentul in care am vazut reluarea, la televiziune, i-am dat dreptate lui Elizondo".

Elizondo a fost chestionat dupa meci si de antrenorul Angliei, Sven Goran Eriksson: "Am vorbit cu arbitrul si mi-a explicat de ce a dat rosu - mi-a spus ca Rooney a lovit si mi-a spus si locul in care a facut-o. E limpede ca a vazut".

Presedintele Comitetului de organizare, Franz Beckenbauer a nuantat episodul: "Am vazut la acest Mondial mai multi jucatori cerind arbitrului sa arate cartonase galbene adversarului. Este necinstit. Cred ca acesti "cersetori" ar trebui sa fie si ei avertizati, la rindul lor".

Arbitrajul pare pregatit pentru o reforma. Daca la inceputul turneului, Blatter a respins orice tendinta novatoare, inaintea semifinalelor a acceptat ideea ca regula celor doua cartonase galbene ar trebui transformata in regula celor... trei avertismente. "Cred ca am putea evita astfel situatii de genul partidei Franta-Portugalia in care jumatate din echipe stateau sub amenintarea suspendarii".

Pina la aparitia camerelor video pentru a ajuta arbitrii, nu mai e decit un pas...