Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a recunoscut vineri ca relatia dintre institutia prezidentiala si guvern este una cel putin ciudata. Tariceanu a fost prezent la intrunirea Consiliului Reprezentantilor Nationali PNL unde a facut un apel la unitatea membrilor de partid si a amintit in treacat de perioada agitata din coalitie ca si despre ideea alegerilor anticipate.

"Agenda publica extrem de incarcata si integrarea europeana ne-au impins de la spate. De asemenea, am fost confruntati cu o situatie iesita din comun in ceea ce priveste sirul de calamitati naturale: inundatiile de anul trecut, gripa aviara, revarsarea Dunarii, anul acesta, din nou gripa aviara", a explicat liderul PNL.

In pofida problemelor si a criticilor venite din partea colegilor de coalitie si nu numai, Tariceanu este de parere ca Executivul a reusit sa stabileasca un set de prioritati.

"Am stabilit ca prioritate zero respectarea si indeplinirea tuturor angajamentelor, astfel incat sa ne putem integrara la 1 ianuarie 2007 si nu una in orice fel", a afirmat seful Guvernului.

Totodata, liderul PNL a facut apel la solidaritate in interiorul partidului explicand ca acest sentiment ar trebui sa se manifeste mai des intre colegii liberali. Tariceanu a facut referire la si situatia ministrului Gheorghe Flutur, care a reusit sa faca fata unor evenimente dificile, chiar daca nu intotdeauna a avut sprijinul politic necesar.

“Mi-as fi dorit mai mult ca PNL, cand are un ministru care este confruntat cu o situatie dificila, sa dea dovada de solidaritate, sa ia atitudini publice si sa-l sprijine", a precizat Tariceanu.

Liderul liberalilor considera ca ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a dovedit capacitatea necesara pentru a depasi aceste momente dar are nevoie si de sprijinul colegilor de partid. "Doresc inca o data sa subliniez (...) solidaritatea care ar trebui sa se manifeste mult mai pregnant intre noi", a continuat el.

Liberalii au adoptat, joi, in sedinta Delegatiei Permanente o rezolutie prin care se cere renuntarea la dispute, respectarea protocolului si asumarea guvernarii. Textul are la baza propunerea unui grup de 40 de deputati PNL si cere refacerea relatiilor cu PD, prelungirea protocolului Aliantei DA pana in anul 2013 si candidat unic la Presedintie.

Tot in cursul acestei saptamani, comisia de etica a PNL i-a sanctionat cu avertisment public pe liberalii Sebastian Vladescu, Mihai Razvan Ungureanu, Mircea Cinteza, Raluca Turcan si Cristian Boureanu.

Ministrul Finantelor si cel de Externe au fost sanctionati pentru ca au votat impotriva propunerii de retargere a trupelor, in sedinta CSAT. Raluca Turcan si Mircea Cinteza au fost pedepsiti pentru ca ar fi prejudiciat imaginea partidului prin semnarea unui protest fata de aceeasi decizie de retragere a trupelor.