Imaginea UE in randul europenilor s-a imbunatatit semnificativ

Europenii sprijina tot mai putin ideea extinderii granitelor UE

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 7 iulie 2006, 0:00

Documente:
Eurobarometrul de primavara, Comisia Europeana
(07.07.2006) PPT

Distanta dintre sustinatorii si opozantii ideii de extindere a granitelor Uniunii Europene incepe sa se micsoreze tot mai mult. Fata de toamna anului trecut, cand 49% dintre europeni erau in favoarea ideii de extindere, in prezent procentul a scazut la 45%, potrivit ultimului Eurobarometru realizat de Comisia Europeana.

Raportul evidentiaza o scadere surprinzatoare in Grecia, stat care in mod traditional era in favoarea extinderii granitelor europene, o posibila explicatie fiind apropiata aderare a Romaniei si Bulgariei dar mai ales discutiile pe tema aderarii Turciei.

Pentru aproape 50% dintre europeni, somajul reprezinta principala problema cu care se confrunta tara lor, procentul fiind chiar mai ridicat decat in toamna anului trecut.

Uniunea Europeana isi reabiliteaza imaginea

Imbunatatirea climatului economic i-a determinat pe europeni sa aprecieze beneficiile aduse de apartenenta la Uniunea Europeana iar imaginea Uniunii s-a ameliorat semnificativ in randul opiniei publice europene, revenind la nivelul din anul 2004.

Dupa o perioada de un an de zile in care imaginea UE a scazut treptat in randul europenilor, Eurobarometrul recent evidentiaza ca unul din doi europeni are o imagine pozitiva asupra Uniunii Europene.

Nu acelasi lucru se poate spune despre opinia publica din Turcia. Aici imaginea Uniunii Europene a suferit o scadere drastica de la 60% in toamna anului trecut la 43% in prezent.

In Romania si Bulgaria imaginea Uniunii Europene a ramas pozitiva, fara sa existe schimbari. Ca si in toamna anului trecut, 64% dintre romani si 59% dintre bulgari au o imagine pozitiva despre UE. In Croatia insa, imaginea Uniunii s-a degradat, in prezent doar 35% dintre croati pastrandu-si impresia buna referitoare la Uniunea Europeana, fata de 37% in toamna anului trecut.

Desi nu se poate vorbi de o crestere semnificativa in randul celor care apreciaza drept benefica apartenenta tarii lor la UE, autorii Eurobarometrului noteaza faptul ca ponderea europenilor care considera ca tara lor nu a beneficiat in urma aderarii la Uniunea Europeana a scazut de la 36% in toamna anului trecut la 33% in prezent.

Parerea ca aderarea a adus beneficii tarii lor este impartasita mai mult in cadrul locuitorilor din noile state membre. Astfel, sase din 10 respondenti din noile state membre considera ca tara lor a beneficiat in urma aderarii. Cei mai reticenti sunt cipriotii, doar 40% dintre acestia fiind de aceasta parere, in timp ce 49% spun aderarea nu a adus beneficii tarii lor.

Cei mai optimisti in aceasta privinta raman insa irlandezii (87%), urmati de danezi (75%), lituanieni si greci (72%).

Scade sprijinul pentru Constitutia Europeana si extinderea granitelor, inclusiv in Romania si Bulgaria

Desi ideea unei Constitutii Europene este impartasita de majoritatea europenilor, ponderea sustinatorilor tratatului constitutional a scazut de la 63% in toamna anului 2005 la 61% in prezent. Cei mai mari sustinatori ai ideii de Constitutie Europeana sunt ungurii (78%), belgienii (75%), precum si italienii, slovenii si germanii (71%).

Comparand insa procentele de acum cu cele din toamna anului trecut, observam ca doar in Ungaria si Italia au existat cresteri in privinta sustinatorilor Constitutiei Europene, in celelalte tari procentele de acum fiind mai mici decat cele de anul trecut.

Cei mai mari opozanti ai ideii de Constitutie Europeana sunt danezii si finlandezii (40%).

In Franta, in toamna anului trecut, ponderea celor care sustineau ideea unei Constitutii Europene a crescut cu sapte procente, pana la 67%. In prezent numarul sustinatorilor francezi a scazut la 62%.

In momentul de fata, romanii sustin in proportie de 63% ideea unui tratat constitutional european, iar bulgarii in proportie de 59%. In toamna anului trecut, 70% dintre romani si 65% dintre bulgari erau in favoarea Constitutiei Europene.

In privinta ideii de extindere a granitelor Uniunii Europene, ponderea celor care impartasesc acest punct de vedere a scazut de la 49% in toamna anului 2005 la 45% in prezent. In Germania, Luxembourg, Franta, Austria si Finlanda, sase din 10 persoane care au raspuns sondajului european au declarat ca sunt impotriva largirii granitelor europene.

Cei mai mari sustinatori ai ideii primirii de noi membri in Uniunea Europeana sunt, in prezent, slovenii (73%) si polonezii cu 72%. In toamna anului trecut cea mai mare sustinere pentru ideea de extindere a venit din partea Greciei (74%). Acum insa ponderea sustinatorilor extinderii granitelor europene a scazut la doar 56%.

Atat in Romania cat si in Bulgaria ponderea celor care sprijina ideea extinderii granitelor europene a scazut de la 70% la 69% in Romania si de la 69% la 62% in Bulgaria.70 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  De ce ? (Vineri, 7 iulie 2006, 19:24)

  roman [anonim]

  1. Imaginea UE se imbunatateste in opinia publica europeana pentru ca birocratii de la Bruxelles, socati de respingerea constitutiei in Franta si Olanda, comunica mai activ, comisarii europeni sunt mai vizibili in media, birocratia europeana se ocupa cu ostentatie de dosare ca energie, transporturi, fiscalitate, cooperare judiciara.

  2. Cetatenii UE sunt preocupati (sondaj recent ) in ordine de : somaj si situatie economica, nivelul preturilor, insecuritate, imigratie si terorism.
  Toti vor reforme economice de tip social-liberal, care sa semene cu ce exista in tarile nordice, un amestec de securitate si flexibilitate (Eu, statul, te protejez cat pot daca ramai somer sau esti sarac si incompetent, iti dau alocatii mari, in schimb tu accepti sa fii dat afara mai usor, sa te pregatesti in stagii de formare si sa-ti cauti pe bune de lucru).
  Introducerea euro a favorizat rotunjirea tuturor preturilor "in sus" si viata s-a scumpit , mai ales ca euro e din ce in ce mai "tare" in comparatie cu dolarul( am prieteni americani ce raman stupefiati de preturile la haine, mancare, locuinte..).

  3. criminalitatea in UE a crescut foarte mult si asta in paralel cu imigratia. Conjugat cu acte de terorism la Madrid si Londra, cu agresivitatea musulmanilor fata de cultura europeana, cu criminalitatea din ghettourile africane, turcesti sau pakistaneze, a aparut conceptul de "razboi al civilizatiilor" (intre Occident si Islam). Din ce in ce mai multi europeni voteaza cu partide de extrema-dreapta sau nationaliste, le e teama de "invazia barbara", sunt socati sa descopere diferentele imense intre Europa si alte culturi si sunt convinsi ca risca sa fie inlocuiti in patriile lor de arabi, negri, asiatici. E un fapt vizibil, o stare de neliniste evidenta, de aici respingerea ideii de continua si haotica extindere a UE.

  4. Ideea ca Turcia sa intre in UE, cu cei 70 de milioane de locuitori musulmani, e foarte prost perceputa peste tot si probabil numeroase tari se vor opune.
 • 0 (0 voturi)    
  Normal, dar nu corect (Vineri, 7 iulie 2006, 23:03)

  Impartial [anonim]

  Sigur ca se opun extinderii, ca, asta-i afecteaza la buzunar. Dar, corect ar fi ca o "uniune europeana" sa cuprinda toate tarile Europei. E chiar culmea sa intre Turcia si Israelul si sa ramana pe dinafara Ucraina, de ex. Dar caile politicii sunt cam imbarligate.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică