Autoritatile britanice dar si oameni obisnuiti au comemorat vineri implinirea unui an de la atacurile cu bomba de la Londra, in care au fost ucise 52 de persoane (inclusiv un cetatean roman), iar alte 700 au fost ranite, relateaza BBC.

La ora locala 12.00 (ora 14.00, ora Romaniei) in intreaga tara s-au pastrat doua minute de reculegere. Clopotele Catedralei St. Paul au rasuna pentru cei care au murit, la ora la care au avut loc atentatele si dupa minutele de reculegere.

Ulterior, in Regent's Park din Londra va avea loc o ceremonie publica, in cadrul careia vor fi citite numele celor ucisi in atentatele din 7 iulie 2005.

Potrivit BBC, comemorarile au loc pe fondul declaratiilor facute de unul dintre sefii fortelor de politie care ancheteaza atentatele asupra a trei trenuri de metrou si a unui autobuz din Londra.

Colin Cramphorn, comandantul politiei West Yorkshire, a spus ca exista dovezi ca "alte atacuri nu sunt doar o fantezie, sunt foarte posibile".

Acest avertisment apare la o zi de la difuzarea, de catre postul pan-arab de televiziune Al-Jazeera a unei inregistrari video in care apare unul dintre atentatori - un tanar de 22 de ani din Bradford, pe nume Shehzad Tanweer - afirmand ca vor avea loc si alte atacuri.

Politia a spus ca momentul aparitiei acestei inregistrari a fost gandit in asa fel incat sa "raneasca la maximum". Guvernul a spus ca atentia trebuie "sa se concentreze asupra momentului de reflectie tacuta a natiunii".

Alte manifestari vor fi organizate in cadru privat pentru supravietuitori si familiile victimelor, inclusiv dezvelirea unor placi memoriale la statiile de metrou afectate si in Piata Tavistock, unde a avut loc explozia din autobuz.