Deputatii PNL, Cristian Boureanu si Raluca Turcan, proaspat sanctionati de catre conducerea partidului au declarat pentru HotNews.ro ca aceste penalizari au fost facute pentru "a crea o diversiune". Boureanu considera ca astfel se incearca mascarea "gafei diplomatice" pe care premierul Tariceanu a facut-o prin solicitarea retragerii trupelor din Irak.

Cristian Boureanu este de parere ca decizia comisiei de etica a PNL nu a fost corecta si nici indreptatita. “In primul rand cred ca membrii comisiei au luat aceasta decizie considerandu-ma in continuare membru al biroului de conducere al PNL si asta, in conditiile in care am fost suspendat din toate functiile din partid pe o perioada de un an”, a explicat Boureanu.

Pe de alta parte, deputatul considera ca participarea la dezbaterile pe tema retragerii trupelor din Irak si opinia lui vis-a-vis de acest subiect nu trebuiau sanctionate.

“Chiar premierul Tariceanu a invitat toti cetatenii romani, liberi si liberali, sa participe la o dezbatere pe tema retragerii trupelor din Irak, nu inteleg de ce am fost sanctionati daca ne-am spus pur si simplu ideile. Se incearca doar mascarea imensei gafe diplomatice pe care Tariceanu a facut-o”, a precizat Boureanu.

De aceasi parere este si colega sa, Raluca Turcan, care vede in aceasta decizie a conducerii PNL o diversiune pentru a masca problemele cu care se confrunta liderul partidului.

“Este o modalitate a conducerii PNL de a distrage atentia de la situatia actuala de pe scena politica romaneasca si nu numai. Prin aceasta sanctionare publica am fost de fapt gasiti tapi ispasitori. Eu consider ca libertatea de expresie nu trebuie reprimata pentru a asigura confortul unui conduceri temporarea a PNL”, a declarat Turcan.

In ceea ce priveste indemnul liderului PNL la solidaritate in interiorul partidului, Turcan a declarat ca acest sentiment nu trebuie confundat cu slugarnicia. “Eu cred ca solidaritatea nu trebuie confundata cu slugarnicia si obedianta fata de persoane care ocupa functii de conducere temporare.

Nu cred ca ministrii nu au fost sustinuti de catre membrii PNL atunci cand actiunile lor au vizat interesul romanilor”, a explicat deputatul PNL.

Indemnul presedintelui de partid a starnit si reactia lui Cristian Boureanu. Acesta este de parere ca un astfel de indemn este corect atata timp cat exista un respect reciproc intre cei care detin functii de conducere si cei care sunt simpli membrii.

“Mi se pare corect ca liberalii sa arate solidaritate fata de minstrii lor dar, in acelasi timp, acest sentiment trebuie sa fie reciproc. Asta nu inseamna ca membrii liberali trebuie sa aplaude ministrii pentru lucrurile pe care le fac de-a valma”, a explicat Boureanu.

Comisia de etica a PNL i-a sanctionat joi, cu avertisment public, pe liberalii Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Sebastian Vladescu, Mihai Razvan Ungureanu si Mircea Cinteza.

Raluca Turcan a fost pedepsita pentru ca ar fi prejudiciat imaginea partidului prin semnarea unui protest fata de decizia de retragere a trupelor din Irak. In cazul lui Cristian Boureanu o noua abatere ar atrage automat excluderea din partid intrucat acesta a fost deja sanctionat cu suspendarea pe o perioada de un an, pentru alte abateri.