Saptamana s-a incheiat cu o sedinta de crestere, in ritmul ultimelor zile, crestere ce a adus la principalele actiuni recuperari importante ale pierderilor inregistrate in acest an. Inceputul sedintei a fost linistit, se anunta o sedinta de echilibrare pe fondul unei lichiditati moderate.

Dupa o ora insa au inceput cresterile, iar timp de inca o ora indicii au tot urcat, apoi s-au stabilizat din nou, lichiditatea a scazut considerabil, iar finalul a fost de asemenea unul linistit.

Titlurile SIF nu au luat pauza, au crescut in continuu, astfel ca, daca ceilalti doi indici au inchis la valori cu 2% mai mari decat joi, BET-FI a crescut cu peste 4 procente. In intreaga saptamana BET-FI a cumulat o crestere de 13,5%, insa cu toate acestea ramane pe scadere de la inceputul anului (-11,9%).

Segmentul bancar a fost din nou intr-o forma buna, in timp ce segmentul petrolier a fost mai rezervat. Banca Transilvania (TLV) ramane cel mai tranzactionat titlu de la prima categorie, cu un rulaj de 3,8 milioane RON. Cursul a continuat sa urce, la un moment dat atingea maximul de 1,12 RON/actiune, inchizand la 1,1 RON (+1,9%).

Nu la fel de lichid si cu un start intarziat (prima tranzactie s-a facut dupa aproape o ora de la deschidere) BRD-GSG (BRD) a avut un traseu mai spectaculos. A crescut aproape neintrerupt, a reusit sa depaseasca pragul de 17 RON, inchizand la 17,2 RON/actiune (+4,2%). Pe ansamblul saptamanii, TLV depaseste categoric BRD la dinamica pretului, cu o crestere totala de 15,2%

Titlurile petroliere nici astazi nu si-au regasit un ritm mai mare de crestere.

Rompetrol Rafinare (RRC) inca sta sub umbra acelor anchete din trecut, care i-au conferit o stare de nesiguranta (ce, de altfel, nu are legatura cu situatia financiara a societatii, insa cantaresc poate mai mult in decizia de a investi), iar la Petrom Bucuresti (SNP) e spaima de salariati, mai exact de actiunile ce vor fi vandute acestora (8%), ce ar spori considerabil oferta in piata.

Nici aceasta temere nu e 100% fondata, fiind greu de crezut ca nu o sa cumpere nimeni pachete atat de mari la Petrom, mai ales in conditiile in care in piata nu circula la aceasta ora decat aproximativ 2-3% din actiuni (deci oferta nu este una indestulatoare acum). Astfel, cursul SNP nu a depasit 0,5250 RON/actiune, unde are o crestere de 1,9% fata de ziua anterioara.

La RRC au fost unele oscilatii pe parcursul zilei, cursul nu a evoluat uniform, inchizand pana la urma la acelasi nivel ca ieri, 0,0710 RON.

Astazi s-a mai remarcat Biofarm Bucuresti (BIO) gratie unor ordine mari de cumparare lansate cu un sfert de ora inainte de inchidere, doua dintre ele cu peste 300 mii actiuni. Astfel, piata fiind slaba pe titlurile BIO, cu o oferta subtire, cursul a inregistrat un salt brusc la maximul de 0,5750 RON/actiune, inchizand la 0,5650 RON.

La acest nivel, titlurile BIO inregistreaza o crestere de 8,7% fata de ieri si de 19% pe intreaga saptamana.

SIF-urile au facut iar spectacol, parand sa detina un potential inepuizabil de crestere. Cu foarte mici diferente, cele cinci SIF-uri au evoluat in tandem astazi, cu cresteri sustinute in prima jumatate a sedintei si stabilizare la noile cotatii in cea de-a doua.

Castigatorul zilei este SIF Moldova (SIF2), cu o crestere de 5% la 1,88 RON/actiune, de asemenea avand cel mai bun rulaj din piata, de 5,1 milioane RON.